Annons
Annons
Sicilien och Marie från Husdrömmar på SVT i Italien

Drömmer du om att bo eller ha sommarhus i Italien – har har du 6 viktiga tips. Foto: GettyImages/Janne Danielsson/SVT

Italien

Skaffa hus i Italien – 6 tips från Husdrömmar Sicilien-Marie

Du har väl inte missat tv-serien Husdrömmar – Sicilien på SVT där Marie och Bill förverkligar sin dröm och rustar upp det rosa kråkslottet ”Palazzo Cirillo”. Här är Maries 6 bästa tips för dig som går i liknande tankar.

Text: Karin Wimark • 2021-10-15 Uppdaterad 2023-09-20

Maries bästa tips

1. Bo på heltid eller sommarhus?

Vi är en helt vanlig, svensk barnfamilj utan något stort bankkonto som följde drömmen att skaffa hus i Italien. Det är lätt att bli väldigt svensk i detta och vilja göra allt perfekt, men ett tips är att skala av och fundera vad ni faktiskt vill och behöver. Är det sommarhus eller året-runt-boende? Prioriterar ni slätstrukna väggar eller en skön soffa? Vi har strykigt mycket som vi tänkt göra från listan och prioriterat bord. Det viktigaste är ändå att du trivs på platsen.

Marie från Husdrömmar Sicilien på Svt
I säsong 2 av Husdrömmar i Sicilien lägger Marie särskilt fokus på den vildvuxna och för byn unika gamla trädgården. Foto: Janne Danielsson/SVT

2. Var i Italien ska jag köpa hus?

Jag hade varit i Italien en gång innan vi köpte huset och hade alltid trott att det var Frankrike som var platsen vi skulle skaffa hus på. Men så snart vi reste runt på landsbygden kändes det inte rätt. När vi istället hade en tre-veckors semester i Italien och bilade från topp till bott, kändes det allt mer ”rätt” ju längre söderut vi kom. Det var bättre priser, mer bohemiskt och fritt! För mig är semester en stund då jag vill känna mig avslappnad och inte behöva bry mig om hur jag ser ut.

När vi tog färjan över till Sicilien kändes området bara supercoolt. Egentligen tog vi första bästa. Ett coolt hus som kändes rätt i ett område som kändes hemma. Så mitt allra bästa tips är, leta inte för länge. Känns det rätt så slå till! Du kanske tror att det är ett ställe för att dina vänner har hus där eller du har hört om det, men jag tror man ska lita på sin magkänsla istället.

Husdrömmar-huset på Sicilien
Nu fortsätter renoveringen av det rosa palatset. Foto: Svt

3. Platsen vald, men hur hittar man ett hus?

Ett tips är att söka på Italienska blocket. Ett annat är att åka till byn eller staden där man vill bo och faktiskt leta upp en lokal mäklare. Här kan det vara bra att kunna språket alternativt ha med sig en tolk som du kan lita på. Ofta står endast ett nummer som du får ringa och fråga dig fram på.

Se Husdrömmar Sicilien på Svtplay.

4. Skaffa en advokat

Något vi lärde oss är att det är bra att ha en advokat med sig från första början från att du skriver avtalet. En svensk eller engelsktalande om du inte pratar italienska. Den kan hjälpa till med försäkringar, kolla att kontraktet stämmer etc. Vi visste till exempel inte att vi inte får signera italienska kontrakt som är på italienska om vi inte kan språket. Istället måste kontraktet vara på engelska. Så enklast är ju att göra rätt från första början. 

5. Renovera huset? Se till att vara på plats

Vi har blivit lite lurade på vägen så ett varmt tips är att försöka vara på plats så mycket ni kan och kolla av läget vid en renovering. Tro inte att allt står klart ett halvår senare om ni inte själv varit med och sett till att jobbet blir gjort. Det var under en period på tre månader som vi inte var i Italien och då hände ingenting. När vi väl kom på plats så blev de jättesnabba. Italienare är ganska bra på att förstå allvaret när det väl gäller, men de kan behöva en spark i rumpan!

6. Gör det bara & gå på magkänslan!

Drömmer du om att skaffa hus utomlands? Gör det bara om du vill och det går. Tänk inte att för mycket på om det är bra läge eller inte, för man kan alltid hitta en massa bra ursäkter. Vi drömde om ett stort hus dit vi kunde bjuda ner familj och vänner, så vi gjorde det!

Se Husdrömmar Sicilien på Svtplay!


Text: Karin Wimark • 2021-10-15
ItalienRestipsInför resanIntervjuSicilien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen