
Kolla hur SAS ut under glansdagarna!
Se bilderna på SAS lyxflyg från förr
Högar med havskräftor, lufttorkad skinka och nymalen peppar. SAS arkivbilder bjuder på en riktig nostalgitripp. Kan det vara så att det var bättre förr?
I takt med att tiderna har förändrats har portionerna på flygplansmaten krympt. Men för flera decennier sedan var det andra bullar som gällde. Kolla bara in de här härligt nostalgiska bilderna från SAS mellan 50- och 80-talet.
På 70-talet arbetade sommelierer på flygningarna. Notera provsmakningsskålen i silver runt mannens hals i bakgrunden.

Räkfrossa, lax och kaviar i förstaklass på 80-talet.

Här serverar en kock hungriga gäster på 70-talet.

Nyskuren skinka och andra charkuterier.

SAS historia inleds 1918 när Det Danske Luftfartselskab A/S (DDL) grundas. Bilden nedanför visar en flygvärdinna som serverar te i första klass någon gång på 60-talet.

1927 föds Det Norske Luftfartselskap A/S (DNL). Här ser vi ett SAS-plan under en flygning till Asien på 60-talet.

1943 grundas det svenska bolaget Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA), för att flyga mellan England och Sverige. 1946 slås DNL, DDL och SILA ihop. SAS är bildat.
Två år senare uppgår även Aktiebolaget Auerotransport i SAS.

50-tal. Här kan man se hur bagagehyllorna fortfarande är öppna in till kabinen.

Lax, hummer eller pannbiff? Så här kunde maten se ut i första klass under 80-talet.

Här är ett odaterat foto som visar hur en kvinna blir sevrverad havskräftor. För att skölja ner dem bjuds det på akvavit.

Ost och färsk frukt.

Första klass 1969. En passagerare inspekterar utbudet av skaldjur.

Så här kunde maten se ut i första klass.

I ekonomiklassen var det inte riktigt lika flådigt.

Och så här tjusigt kunde maten presenteras på 50-talet.

70-tal. En måltid i ekonomiklass med lax, räkor och ägg.

En scen från 60-talet som mer ser ut att komma från en tågkabin än en flygplanskabin.

Vid luftfartstrafikens gryning var fönstrena fyrkantiga. Detta ändrades sedan, varför kan du läsa här.

Två menyer. Till vänster, en handskriven meny någon gång mellan 1946 och 1948. Till höger, en meny från 1954.

Vad säger ni? Var det bättre förr eller inte?

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?
Vi tar dig världen runt
Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.
Text: Johanna Jackson • 2016-06-17
Restips • Listor