Annons
Annons
Äntligen får Europa en sajt där du kan boka de flesta tågbolag i de 31 länder som omfattas av Interrailsamarbetet och är medlemmar i Internationella järnvägsunionen UIC. Foto: Adobestock

Äntligen får Europa en sajt där du kan boka de flesta tågbolag i de 31 länder som omfattas av Interrailsamarbetet och är medlemmar i Internationella järnvägsunionen UIC. Foto: Adobestock

Restips

Snart blir det enklare att boka tågsemester i Europa

Snart kan du med några få knapptryck boka tågresor med flera byten ut i Europa. 12 augusti lanseras Trainplanet.com där du kan köpa färdbiljetter och Interrailkort och göra platsreservationer till praktiskt taget alla tågbolag i de 31 länder som omfattas av Interrailsamarbetet.

Text: Per J Andersson • 2019-05-02 Uppdaterad 2021-06-22

Bakom Trainplanet ligger Crew Com, som sedan 2015 driver resebyrån Tågbokningen med call center i Östersund, och Silverrail, som utvecklar och tillhandahåller den mjukvara som de svenska tågbolagen använder sig av.

De senaste årens ökade intresse för tågsemester i Europa har inneburit att efterfrågan ökat på en sajt där man kan boka alla europeiska tågresor. Hittills har en sådan saknats.

– Idag finns det ingen annan aktör som erbjuder tågbokningar i hela Europa. Trainplanet blir Europas utan konkurrens mest omfattande tågbokningssajt, säger Jonas Falk på Silverrail som dessutom är generalagent i Sverige för internationella tågbiljetter, inklusive Interrailkorten

På sajten ska man kunna boka alla resor online, även inrikes, även om man specialiserar sig på gränsöverskridande tågresor med flera byten.

I augusti sker alltså lanseringen. Men för att inte missa sommarsäsongen för tågsemestrar sjösätter man redan 24 maj reseplaneraren Trainplanner som är halvautomatisk. Där skriver du in din önskade resrutt, till exempel Stockholm–Barcelona, och får sedan cirkapriser samt tider för avgångar, byten och ankomster med en karta med överresrutten utritad. Sajten informerar också om det är billigast att köpa tur och retur-biljett eller Interrailkort. Kort därefter får du ett mail med ett färdigt bokningsbart reseförslag.

– Vi hoppas att de flesta  av alla kunder ska kunna boka sina europeiska tågresor på det sättet. De resterande, lite krångligare resorna får vi ännu ta på telefon, säger Crew Coms vd Ufuk Ergovan.

Från och med 12 augusti, då bokningssajten Trainplanet.com alltså har premiär, ska man inte behöva vänta på ett mail. Då sker alla tågbokningar helautomatisk och online.

Snart blir det enklare att boka tågsemester i Europa
– Hittills i år har ökningen varit 110 procent, säger Crew Coms vd Ufuk Ergovan

Tågbokningen, som sedan 2015 bokar svenska tåg online och europeiska tåg på telefon, liksom tågresespecialiserade Centralens resebutik i Kalmar och Alingsås resebutik, tar mellan 5 och 10 procent för att boka utländska tågbiljetter. Liknande bokningsavgifter tar också Tågbokningen och kommer också Trainplanner respektive Trainplanet att ta ut.

Ufuk Ergovan säger att bokningsavgifterna är inbakade i de priser som presenteras på sajten. Det tillkommer alltså inget ytterligare prispåslag i ett senare skede av bokningen.

En bokningsajt som omfattar alla Europas tågbolag har varit hett efterfrågad sedan intresset för att ta tåget utomlands började öka för ett par år sedan. Krånglet med att boka färd- och sittplatsbiljetter i utlandet har gjort att Facebookgruppen Tågsemester på kort tid växt från ingenting till idag nästan 85 000 medlemmar.

Snart blir det enklare att boka tågsemester i Europa
Så här kommer Trainplanets bokningssida att se ut.

2018 ökade försäljningen av Interrailkort i Sverige med 60 procent.

– Hittills i år har ökningen varit 110 procent, säger Ufuk Ergovan och tillägger att Tågbokningen är störst i Sverige på försäljning av internationella platsbiljetter, utrikes färdbiljetter och Interrailkort.

Om man vill ha bokningshjälp på telefon från tågresebyråerna i Kalmar och Alingsås får man vara beredd på att sitta länge i kö. Trycket på de tågkunniga resebokarna är enormt, särskilt nu strax före sommaren.

Tror du att ni snart får konkurrens av fler tågresebyråer när efterfrågan är så stor?

– Problemet är att det saknas kunniga bokare. Det är krångligt även för en resebyrå. Man kan inte lära upp ny personal på två dagar, som man kan på flygresebyråer. Bristen på tågkompetens i resebranschen är stor, säger Ergovan.

Alla europeiska tågbolag har inte system för e-biljetter. Men innan året är slut hoppas man att 80 procent av de anslutna tågbolagen har det.

– Resten kommer fortfarande att vara pappersbiljetter som vi får skicka med posten. Vi lovar leverans på mellan en och tre dagar.

SJ slutade 2014 att sälja utlandsbiljetter, förutom på sina egna tåg till Narvik och Köpenhamn och Snälltågets vår- och sommartrafik mellan Malmö och Berlin. Nu säger det statliga svenska tågbolaget att också de inom kort återkommer med något slags onlinebokning av europeiska tågbiljetter.

Boka tågresor

Silverrail säljer tågluffarkort på Interrail.se och Europarunt.se, medan Crew Com äger Tågbokningen.se 0771-75 75 70 som bokar europeiska tågbiljetter.

Snart blir det enklare att boka tågsemester i Europa

Läs och lyssna mer

Artikelförfattaren är redaktör på Vagabond, driver Vagabonds tågblogg och har senaste året jobbat med Ta tåget, en bok om tågresandets dåtid, nutid och framtid, som kommer på Ordfront förlag i oktober. Han medverkar också i Facebookgruppen Tågsemesters bok som kom ut i mars. Nyligen publicerades också guideboken Med tåg genom Europa – 470 tips och sju rutter av Marko Wramén och Anna W Ha Thorbjörnsson.

I senaste numret av Vagabond (4.2019) finns utförliga tips på spännande rutter för sommarens tågluff. Finns nu i kiosken och butiken. I december 2018 gjorde Vagabond dessutom ett specialnummer som helt och hållet handlar om tågresor. Tågspecialnumret kan du beställa från Din Tidning för 80 kr inklusive frakt.

Lyssna på Stil i P1

Lyssna nu! Veckans avsnitt av Stil har rubriken ”Tåget – stilbildande transportmedel mellan tradition och trend”.

Lyssna på Räls i P1

Lyssna snart! 3 juni har programserien Räls premiär i P1. Vagabonds Per J Andersson är programledare och berättar om allt från tågets betydelse för kolonialism och industrialism till höghastighetståg, järnvägen i språket, möten på tåg och tågsemestrar. I Pers värld är det just nu mycket som snurrar kring tågresandet. I dagarna sätter han punkt för sin nya bok som heter Ta tåget och handlar om järnvägsresandets dåtid, nutid och framtid och kommer på Ordfrond förlag i oktober.

Mer om tågresor i Vagabond i höst

Läs! I december kommer för andra året i rad Vagabonds specialnummer om tågresor.


Text: Per J Andersson • 2019-05-02
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen