Annons
Annons

Det vimlar av sköna sommarpärlor i Sverige. Vagabond har grävt fram guldkornen värda ett besök! Foto: Ransviks havsveranda/Johanna Frenkel

Restips

Svenska sommarfavoriter – redaktören tipsar

Sommar i Sverige – men vart ska man åka? Jo, till Stockholms yttre havsband, ett badparadis i norr och på vandring genom ett varierat kulturlandskap – om Vagabonds redaktör Per J Andersson får bestämma.

Text: Per J Andersson • 2024-05-28 Uppdaterad 2024-05-31

Bästa ön i Sverige

Huvudskär, Stockholms skärgård

Kliv i land på Ålandsskär i Huvudskärsarkipelagen, 50 minuters båtresa öster om Dalarö, och checka ut från civilisationen! På den lilla ön i yttre havsbandet bor man i gamla lots- och tullhus. Ingen elektricitet. Ständig havsutsikt. Lugn. Ro. Boendet måste bokas i god tid hos Skärgårdsstiftelsen.

Huvudskär ligger i Stockholms skärgårds utkant och är en av Pers favoritdestinationer i sommar. Foto: Getty Images

Bästa stranden i Sverige

Sörmjöle havsbad, Västerbotten

Välkommen till Playa del Västerbotten! Mjuk, fin sand inramad av högt gräs. Långgrunt och barnvänligt. Om bara ryssvärmen anländer till Kvarken förvandlas stranden som ligger två mil söder om Umeå till ett nordligt badparadis. Nästa soliga dag väljer du intilliggande Bettnesands havsbad.

”Om bara ryssvärmen anländer till Kvarken förvandlas stranden till ett nordligt badparadis.” Foto: Amanda Sveed/Visit Umeå

Bästa sommarstaden i Sverige

Trosa

Idyllisk sommarstad med bryggor, segelbåtar och sekelskiftesvillor med snickarglädje längs Trosa-ån. Fika, ät brunch eller sov över i Tre små rum i anrikt societetshus! Fortsätt sedan tre mil söderut till Stendörrens naturreservat med Sveriges finaste klippbad.

Ta ett dopp i poolen på Tre små rum i Trosa. Foto: Tre Små Rum

Bästa naturupplevelsen i Sverige

Gotska Sandön

En ö med idel sand och tallskog. Här ägnar man sig åt att vandra, bada och skåda sälar som ligger och solar på klipphällarna. På den nationalparksklassade ön kan du bo i tält uppställt på trätrall med sängar med täcken och kuddar. Båt från Fårösund eller Nynäshamn som tillsammans
med login bokas hos Sandöresor.

Läs också: Sveriges 17 vackraste platser – här är listan

Gotska Sandön kantas av långa folktomma stränder. Getty Images

Bästa fik/mat i Sverige

Ransviks havsveranda, Mölle

Under högsäsong får man trängas med många andra. Men det är det värt. Att äta rökta räkor och dricka ett glas vin på havsverandan medan man blickar ut över stenstranden är – trots hajpen – en lisa för själen. Här skrevs ett kapitel i svensk havsbadshistoria när män och kvinnor för första gången lögade sig tillsammans, vilket ledde till begreppet Synden i Mölle. Vandra hit på kuststigen från hamnen i Mölle.

Läs också: Guide: Kaféer och restauranger i nordvästra Skåne

Kustvandra från Mölle till Ransviks havsveranda. Foto: Ransviks havsveranda
På den här stranden föddes Synden i Mölle. Foto: Ransviks havsveranda

Bästa aktiviteten i Sverige

Sörmlandsleden

100 mil vandringsled genom varierat kulturlandskap. Börja med att ta tunnelbanans gröna linje till Björkhagen utanför Stockholm och starta vandringen där. De första etapperna tar dig via Skogshyddan, Alby friluftsgård, Tyrestas nationalpark och Rudans gård till Paradiset. Där väntar ett av flera fina vindskydd för övernattning. Kroknar du är det aldrig långt till buss, pendel eller tunnelbana som tar dig tillbaka till city.

Etapp tre på Sörmlandsleden tar dig till Tyresta nationalpark. Foto: Getty Images
VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Per J Andersson • 2024-05-28
RestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen