Annons
Annons

Mölle Krukmakeri är ett av många ställen på Kullahalvön värd ett besök. Foto: Karin Wimark

Restips

Guide: Kaféer och restauranger i nordvästra Skåne

Svenska Kullahalvön kryllar av bra mathantverk! Här 17 tips till gårdsbutiker, vingårdar, kaféer och restauranger – perfekt för en somrig roadtrip!

Text: Karin Wimark • 2023-06-18 Uppdaterad 2023-06-18

5 kaféer & restauranger

Flickorna Lundgren på Skäret

Ett av Sveriges äldsta trädgårdskaféer som öppnades av sju flickor 1938. På Flickorna Lundgren på Skäret kan du räkna med kakor, bullar och tårtor samt en mysig trädgård att slå dig ner i. Utsedd till ”Årets Skånska Destination 2022” i  Skånska Gastronomipriset.

Garage Bar

Junkfood i Höganäs. Till Garage Bar kommer du för schysta burgare, livemusik och god stämning.

Holy Smoke BBQ

Svarta containrar, lampslingor, väldoftande grillar och rökar och stora långbord. I Bräcke utanför Nyhamnsläge ligger populära Holy Smoke BBQ!

Läs också tillhörande reportage – Matsafari på skånska Kullahalvön

BBQ restaurang.
För riktigt bra BBQ ska du spana in populära Holy Smoke som tåg den skånske västkusten med storm. Foto: Holy Smoke

Baguetterian, Mölle

Mitt i hamnen i Mölle ligger ett franskinspirerat kafé som serverar frasiga, matiga baguetter och mjukglass. Baguetterian drivs av före detta hockeyproffset Henrik Zetterberg och hans fru Robinson-Emma.

Per i viken

Korvbutiken som serverar lunch i en lucka på fredagar. Per i Viken har grymma kabanosskorvar och köttbullar med mos! Missa inte deras återkommande utförsäljning av schysta produkter. Håll utkik på deras hemsida eller FB-sida.

Ölbryggerier & vingårdar – 6 tips

Kullabergs Vingård

På Kullahalvön finns flera vingårdar som satsar helhjärtat på sin produktion. Ett av dem Kullabergs Vingård som erbjuder vinprovning, rundtur och enklare rätter i ”skänken” som är deras lilla vinbar. Dessutom finns ett mysigt orangeri och en trädgård att sitta i. Testa det mousserande rosa vinet Josefinelust. En sommarfröjd!

Arilds Vingård

På Kullahalvön i Skåne stormtrivs vindruvorna vilket resulterat i många vingårdar på liten yta. Den största och äldsta av dem är Arilds vingård. Testa någon av deras många varianter som är unika i deras egna restaurang! Övernattar gör du gott i någon av gårdens glampingtält eller hotellrum.

Läs också: 6 vingårdar i Sverige som du kan bo på

Cyklist på grusplan mellan vinrankor.
Cykla mellan vingårdarna i Skåne. Foto: Karin Wimark

Lottenlund Estate

Lottenlund Estate är vingården som inspirerats av Toskana och som gör egen svensk vermouth som får en att falla av stolen. Dessutom schyst vitt solaris och läskande rosé, med mera! Boka in en vinprovning eller varför inte en spritprovning? Välkomnande och vackert är det minsann.

Höganäs Bryggeri, Salthallarna

Bryggeriet är en del av populära Salthallarna och välkomnar idén att dricka öl tilsammans med choklad. Salthallarna ligger i Höganäs gamla industriområde och i Höganäs gamla Keramikfabrik. Här samsas kreatörer inom allt från choklad till öl, konst, design och inredning, glass.  

Man i ölbryggeri.
På Höganäs Bryggeri kan du följa med in i bryggeriet på en rundtur. Givetvis följt av en ölprovning. Foto: Karin Wimark

Brygghallen i Höganäs

Kullens Bryggeri och Viken Bryggeri samsas inne i en stor lada med schyst bar, ölprovning, livemusik och mat- och sommarfester på gården.

6 ljuvliga gårdsbutiker

Kullasparris

I första hand områdets bästa sparrisodling, men här odlas också annat grönt. Kullasparris säljer grönsaker från garaget på gården. Slink förbi och köp med dig färskt och närodlat! Öppet fram till midsommar. Finns även på Rekoringar i området.

Larssons Chips

Älskar du chips? Larssons Chipsfabrik har en liten obemannad kiosk där du kan köpa små och stora påsar av de schysta chipsen. Testa smaken grön sparris, lakrits eller vildpotatis!

Trädgården på Skäret

Gårdsbutik med egenodlade grönsaker och råvaror från bygden, men också lunch- och middagar på beställning. Trädgården på Skäret har genomgående hög kvalitet och är gästvänligt som få.

Kvinna och man odlar sparris.
Egenodlat eller närodlat är det som serveras på Trädgården på Skäret.  Foto: Höganäs Kommun

Viken tomater

Att strosa runt inne bland tomatodlingarna på Viken tomater känns som att komma till tropikerna. Här odlas nästan 100 sorters tomater, kockar gästspelar inne i växthuset och folk välkomnas på självplock av blåbär och smultron. Kom hit för en tomatinspirerad lunch i växthuset och köp med dig hem av de många sorterna i gårdsbutiken.

Gårdsbutik.
Det finns gott om gårdsbutiker på Kullahalvön, bland annat Viken tomater där du också kan stanna för lunch. Foto: Karin Wimark

Mölle Krukmakeri

Ljuvlig oas med krukmakeri, butik och mysig restaurang som för tankarna till södra Europa. Kom förbi Mölle Krukmakeri på lunch eller middag. Eller boka in dig på en drejningskurs.

Restaurang med dukade bord.
För tankarna till södra Europa. Mysigt och gott på Mölle Krukmakeri. Foto: Karin Wimark

Lakritsfabrikens lakritsrotsodling

Lakritsrotodlingen i Allerum är Europas största. Här ute erbjuder man lakritssafari och unika lakritsprovningar. Inne i Helsingborg finns en större butik där man också kan boka lakritsprovningar!

Läs också: Matsafari på skånska Kullahalvön


Text: Karin Wimark • 2023-06-18
RestipsSverigeGuideListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen