Namn: Ellen Lindegren | Gör: Sommelier på Gondolen i Stockholm | Född: 14 april 2001 | Dricker helst: Är oftast sugen på champagne, annars vit eller röd Bourgogne och tackar inte nej till sherry, gärna en amontillado.

Tävlingen Lily Bollinger Award instiftades för 20 år sedan för att uppmuntra kvinnligt tävlingssommellerie. Namnet hedrar den legendariska champagneänkan Lily Bollinger. Årets final av Lily Bollinger Award 2024 är avgjord och den som kan titulera sig Sveriges bästa kvinnliga sommelier är Ellen Lindegren från Gondolen i Stockholm. Under två intensiva dagar tävlade tre framstående sommeliertalanger i olika praktiska och teoretiska delmoment.
Du är utsedd till Sveriges bästa kvinnliga sommelier, hur känns det?
Det känns såklart helt fantastiskt. Jag hade en bra magkänsla redan innan och bestämde mig för att gå in och vara mig själv, förlita mig på den tid och kunskap jag har lagt ner så mycket tid på innan, samt att vara den jag är vanligen som ”sommelier Ellen’’. Att se att det avlöna sig så pass bra blir ett otroligt kvitto att jag gör något rätt.
Vad tycker du kännetecknar en bra sommelier?
Jag tror på att fortsätta läsa, oavsett om det är en kort vin artikel eller en tyngre fakta bok så står jag för att konsekvent informationsintag kommer göra dig snabbt mer kunnig. Sedan är, trots allt, vårat yrke baserat på ett socialt utbytande. Med det sagt så kan du erhålla all kunskap i världen, men om du inte är duktig på att förstå gästen, vad den söker efter att dricka just ikväll, är du inte en bra sommelier enligt mig. Sedan är det svårt eftersom många gäster kan har svårt att sätta ord på vad dom vill dricka, men det är magin av en sommelier att lösa.
Hur blev du intresserad av vin?
Jag kommer ifrån en akademisk familj och hade egentligen inte alls tanken att jobba inom dryck/restaurang. Sedan började jag jobba extra under gymnasiet som bartender och ville snabbt bli ”Sveriges bästa bartender”, med tiden så insåg jag att det var få cocktailbartenders som kunde vin så jag bestämde mig för att studera sommelier på Restaurangakademien. Efter det var jag fast. Det var något med att kunna blanda nördig spetskunskap med adrenalinet från den gastronomiska flärden. Ännu idag känner jag mig långt ifrån klar eller färdiglärd som sommelier.
Bästa vinlandet, enligt dig?
Utan tvekan Frankrike, kanske inte så revolutionerande men överlägset godast. Med deras långa historik av vintillverkning dominerar dom med allt ifrån eleganta pinot noir ifrån Bourgogne, till krispiga välgjorda champagner och komplexa Cabernet sauvignon/merlot ifrån Bordeaux.
Du jobbar annars på Gondolen i Stockholm. Vad skulle du tipsa om att äta och dricka där?
För mig hade en fulländad kväll på Gondolen börja med en dry martini och en tartlett i baren, lyssnat på vårt jazzband och känna in stämningen. Sedan till bords starta med Gondolens löjromservering med potatiskräm och brynt smör. Till detta dricka ett glas lite fetare riesling, möjligtvis från Rheingau. Gå vidare in i en pocherad torsk med champagnesås, gratäng och avnjutit en krämig vit bourgogne till det. Till sist avslutat med att välja några utvalda ostar från våran ostvagn och dricka ett glas portvin eller sauternes.
Vilken är din drömresa i vinets tecken?
Just för tillfället är jag otroligt sugen på att åka till Piemonte, norra Italien. Ännu inte varit där, men finns många skickliga producenter i området som gör fantastiska viner på Nebbiolo druvan. Sedan verkar det helt enkelt som en vacker resedestination med öppna vingårdar i bergvyer.
Läs mer: Frankrikes vackraste byar värda en omväg

Ellens bästa tips i Bourgogne
Under 3 timmar med tåg ifrån Charles de Gaulles i Paris finner vi vinvärldens Mekka: Bourgogne. Med deras komplexa jordmån och långa historik av vinmakning har de lyckas skapa de mest exklusiva och komplexa vinerna i världen på druvorna Pinot noir och Chardonnay.
Jag blev tidigt i min sommelierkarriär totalt förälskad i dessa viner och nördade ner mig i deras invecklade historia/uppbyggnad. Men för att verkligen förstå vin så behöver man besöka vingårdarna, smaka och prata med vinmakarna. Idag, flertal besök senare, rekommenderar jag alla att besöka denna magiska plats, sommelier eller inte.
1. Atheneum
Den främsta butiken i Bourgogne. Här hittar du allt man någonsin kan tänka dig- allt ifrån vinkaraffer, kartor till alla tänkbara vinböcker. Även om man inte vill köpa någon är det en mycket underhållande butik att bara strosa runt i.
Adress: 5 Rue de l´Hotel Dieu, Beaune
2. L´Expression
Centralt i staden Beaune har vi ett bistro med lite mer fine-dining stuk och grym vinlista. Jag brukar ofta komma hit första kvällen när man kommer fram till Bourgogne. Hungriga och i behov av att landa emotionellt i staden beställer man in pärlkyckling på ben att dela på, konfiterad potatis och en flaska röd bourgogne som borde kosta mycket mer än vad den gör där. Magi.
Adress: 11 rue Maufoux, Beaune

3. Les Soufflot
Avsmakningsmeny av bästa rang mitt i Meursault, en av de högst ansedda vitvins regionerna i Bourgogne. Här kan du luta dig tillbaka, avnjuta en tre eller femrätters meny med klassiska franska rätter gjort på elegant vis. Även här har de en fantastisk vinlista framförallt med producenter som du aldrig hade hittat i Sverige.
Adress: 8 Route Nationale 74, Meursault
Läs mer: Upptäck Bordeaux – stor guide till den världsarvsklassade staden
4. La Cuverie de Vosne
En av de mest legendariska vin producenterna, Comte Liger-Belair, är grundaren till denna charmiga vinbar i Vosne-Romanée. Här kan du beställa en träbricka med chark och avnjuta topp Pinot noir ifrån alla möjliga producenter från området. Dessutom sitter man framför stora fönster rakt i Liger-Belairs vingårdar. Med staden i horisonten, och tåg som åker på räls över vinrankor, känns allt så idylliskt att det hade kunnat varit en tecknad film.
Adress: 1 Rue des Communes, Vosne-Romanée


5. Harry´s Bistro
Harry är en charmig, svensk restaurangare som har öppnat denna pittoreska bistro mitt i Beaune. Jag gillar att komma hit för en långlunch och beställa en drös smårätter ifrån hans griffeltavla. Sedan avsluta lunchen med att sitta baklutad på bistrostol i solen och dricka aprikos likör från Roulot på is.
Adress: 3 rue samuel legay, Beaune
6. La Cabotte,
Nuits-Saint-George ligger i norra halvan av Bourgogne och är en rödvins-dominerad appellation. Pinot noirerna härifrån kännetecknar sig för att göra aningen mörkare i frukten och mer extraherade. På La Cabotte kan du avnjuta de bästa producenterna från området och till dessa uttrycksfulla röda Bourgogne vinerna även äta en perfekt stekt Entrecote med kryddsmör.
Adress: 24 Grande rue, Nuits-saint-georges
7. Picknick i vingårdarna
Köp en baguette, lite kallskuret och kanske den lokala kittosten Epoisse och sätt dig med en god flaska bourgogne mitt emellan de två vingårdarna Clos de lambrays och Clos de Tart. Här kan man känna den äkta euforin som bara kommer av att sitta på kullarna i de mest exklusiva vingårdarna i hela världen.

8. ClimaVinea
Bourgogne är teoretiskt svårt att förstå sig på. Inte bara att lära sig alla regioner, även subregioner, byar och vart inom dessa alla producenter håller till. ClimaVinea är en app där man enkelt kan få överblick samt geografiskt nörda ner sig i Bourgogne. Denna har hållit mig varm under alla studerande timmar inför Lily Bollinger. Utöver det har den även en GPS inbyggd, så när du väl är i bourgogne kan du enkelt se vart exakt du befinner dig bland vingårdarna.