Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Tog en karriärpaus

Emelie Sandelius, 29 år, och hennes pojkvän Fredrik Fredriksson, 31 år, sade upp sig från sina jobb, sålde lägenheten och reste för pengarna. En lat dag i hängmattan kläckte de en ny affärsidé.

Text: Redaktionen • 2007-12-18 Uppdaterad 2007-12-18

För åtta år sedan kom Emelie Sandelius och Fredrik Fredriksson till Stockholm för att göra karriär. De trivdes med att jobba hårt och inom några år hade de kommit en bra bit på sina valda yrkesbanor. Emelie arbetade som mediesäljare på IDG och Fredrik som konsult på medieföretaget Rise. Men något kändes inte rätt.

– Vi tycker båda om att jobba, säger Emelie. Ju mer desto bättre. Men tillslut gjorde vi inget annat, vi sprang för springandets skull och hann aldrig träffas.
Men det var inte förrän när badrummet i lägenheten i Vasastaden skulle renoveras som paret verkligen tog beslutet om att göra karrärspaus. De hade gjort ett riktigt klipp när de köpte sin lägenhet, vilket upptäcktes när de fick den omvärderad vid renoveringen.
– Vi insåg att om vi sålde hade vi faktiskt råd att ta ledigt och göra något helt annat, säger Emelie. Vi har alltid drömt om att åka på en långresa och nu fanns det äntligen en möjlighet.

Så Emelie och Fredrik sa upp sig från sina jobb, sålde lägenheten, magasinerade sina möbler och köpte enkelbiljetter till Bangkok.
– Min chef ville att jag skulle ta tjänstledigt, säger Emelie. Men Fredrik och jag ville inte ha en planerad hemresa. Vi visste inte ens om vi skulle komma hem igen.

Paret lämnade Sverige vid årsskiftet 2005/2006. De höll sig mest till Thailand och Malaysia och blandade lugn strandvila med hektiskt stadsliv. Planen var att resa tills de kom på vad de ville göra med sina liv. Bland Borneos orangutanger trodde de först att de hittat hem.
– Vi älskar djur och hade bestämt oss för att stanna på Borneo för att jobba med orangutanger. Men när planen blev för konkret blev vi plötsligt skraja och drog oss ur.
Den reella planen kom i stället till dem en lat dag i hängmattan. De hade gått sju månader sedan de lämnade Sverige och båda var galet godissugna.
– Vi låg och pratade om hur sugna vi var på Polly och bilar och helt plötsligt väcktes idén om Godisboxen till liv, berättar Emelie.

Paret åkte hem, bosatte sig vid havet i Ystad, långt ifrån huvudstadens storstadsstress, och startade gemensamt internetsajten Godisboxen med det sista av reskassan. Idag jobbar Fredrik heltid med att sälja godis via internet medan Emelie bara är med på ett hörn. Hon fick nämligen tillbaka sitt jobb på IDG.
– När jag kom tillbaka till jobbet sa mina kolleger att de önskade att de kunnat göra samma sak som jag gjorde. Man tror att man sitter fast, men det gör man inte. Just do it!
Trots att Emelie har hoppat tillbaka in i ekorrhjulet har hon idag ett helt annat förhållningssätt till yrkeslivet.

– Jag har hittat balans i livet och blivit bättre på att ta det lugnt. Jag tror varken jag eller Fredrik hade känt så om vi inte hade rest iväg. Vi vill gärna resa mer i framtiden. Men samtidigt tycker jag att det är nyttigt att låta vissa drömmar förbli drömmar, som den om orangutangerna på Borneo.


Text: Redaktionen • 2007-12-18
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top