Annons
Annons
Det allra första numret av Vagabond kom ut i maj 1987. Det senaste kom ut i maj i år. Och nästa nummer kommer i juli med reportage om bland annat Sverige ("Svemester"), Kroatien, Jamaica och New York ...

Det allra första numret av Vagabond kom ut i maj 1987. Det senaste kom ut i maj i år. Och nästa nummer kommer i juli med reportage om bland annat Sverige ("Svemester"), Kroatien, Jamaica och New York ...

Restips

Vagabond får fler läsare

De flesta svenska tidningar får färre läsare när allt fler väljer skaffa sig information via digitala medier. Men Resemagasinet Vagabond är undantaget från den dystra trenden. Vi får istället stadigt fler läsare.

Text: Per J Andersson • 2018-06-14 Uppdaterad 2021-06-22

Vagabond får fler läsare
– Att Vagabond får fler läsare visar att vår satsning på kvalitetsjournalistik går hem, säger Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström.

Sifo mäter hur många som läser de svenska tidningarna. Undersökningen, som kallas Orvesto Konsument och publiceras regelbundet, visar en dyster trend för de flesta tryckta tidskrifter. Men Vagabond är ett starkt lysande undantag.

Jämfört med ifjol har vi fått 15 000 fler läsare, vilket är en ökning med tio procent. Totalt är antalet läsare nu 162 000 per nummer. Det har gått sämre för de andra resetidningarna. Såväl Expressens Allt om Resor som Aftonbladets Resa minskar, medan Tidningen Res inte är med i Sifomätningen, men förra året hade den ungefär hälften så många läsare som Vagabond. Bland resetidningarna är det vid sidan av Vagabond bara Turist, STF:s tidning, som ökar.

– Det känns väldigt roligt. Resor är något som engagerar många och detta visar att vår satsning på kvalitetsjournalistik går hem hos läsarna. Vagabonds varumärke är starkare än någonsin, säger Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström.

Svenskarnas utlandsresande har ökat kraftigt de senaste åren. Det har också utbudet av information om resor på nätet. Men många känner osäkerhet vem som är avsändaren och om man kan lita på vad som står.

– Vagabond vill framförallt skapa reslust, men också stå för kunnande och ifrågasätta sånt som är galet i resebranschen. Det är kul att konstatera att läsarna belönar oss som satsar på en seriös resejournalistik som inte bara romantiserar. Jag tror läsarna också vill ha ärlighet, uppriktighet och en kritisk blick.

Vagabond har funnits sedan 1987. Idag tillhör tidningen Egmont Publishing och kommer ut med elva utgåvor om året. Förutom det tryckta resemagasinet publicerar vi också resenyheter, resereportage och guider på vagabond.se, ger ut reseböcker och resereportage som ljudböcker på Storytel Dox.

Vagabond får fler läsare
Granskande journalistik: Vagabonds och Råd och Röns svarta lista med resebranschens värstingar.

Läs mer

30 år med Vagabond. Här är omslagen vi aldrig glömmer.

Lyssna på resereportage. Vagabonds ljudböcker på Storytel Dox.

Kritisk journalistik: Varje år publicerar Vagabond svarta listan med de reseföretag som misssköter sig.

Hela listan: Årets bästa resmål 2018

Krönika: "Resandet handlar om mer än bara statusjakt"

Quiz: Vilken typ av resenär är du?

Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva


Text: Per J Andersson • 2018-06-14
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen