Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Vagabonds bästa resor 2012

Nytt år, nya resor! Här är Vagabondredaktionens personliga favoritdestinationer, månad för månad under 2012. Trevlig resa!

Text: Redaktionen • 2011-12-27 Uppdaterad 2021-06-23

Januari[/h3] Djungelliv i Colombia[/h2] Tänk dig Kalle Anka i djungeln, men ta bort den irriterande fågeln – ungefär så är Tayrona nationalpark, beläget på Colombias nordöstkust. Lummig djungel möter vita stränder vid ett karibiskt hav. I trädtopparna hoppar apor och kikar man i undervegetationen och har lite tur så tar det ofta inte lång stund innan man upptäcker små, små kulörta giftgrodor som hoppar omkring.
Tayrona är tayronaindianernas hemvist. Vid Cañaveral finns idag fjorton hyddor, byggda efter indianernas bostäder som förebild. För några hundralappar är utsikten över djungel, hav och strand din för en natt. Vill du bo riktigt billigt och träffa andra resenärer vandrar du genom djungeln till nästa strand, som är kantad av slokande kokospalmer. Här bor du i tält eller bungalow och vaggas till sömns av gungande reggae och brusande vågor. Magiskt.
Resa dit: [/b]Från Colombias huvudstad Bogotá går det flyg till kustorten Santa Marta med bland annat Avianca och Copa Airline. Från Santa Marta går det sedan buss till parkingången eller så går det att ordna upplockning via researrangören http://www.aviatur.com som kan boka boende i nationalparken.
Tobias Larsson
Vagabonds bästa resor 2012

Februari[/h3] Husbåt i Indien[/h2] Strax innanför den sandstrandskantade kusten i södra Kerala finns ett frodigt landskap av risfält, sjöar, floder, åar, kanaler och kokospalmsdungar. Ett tropiskt Holland, ett gigantiskt landsbygds-Venedig. Mellan byarna går ständigt gistna dieselbrummande träfärjor med pinglande hopp-iland-klockor. Folkvimmel, marknader, kokosfiberspinnare, risodlare, röda bussar, hinduiska tempel,
katolska kyrkor.
I detta landskap, scenen för handlingen i Arundhati Roys roman De små tingens gud, är det gott om familjer som hyr ut rum och serverar överdådiga middagar till besökare (homestay).
Nära staden Alleppey (Alappuzha) vid Vembanadsjöns strand ligger dessutom hundratals husbåtar förtöjda. Dessa ombyggda ristransportbåtar tar turister på makliga flodfärder i området. Ombord finns sovrum, toalett, kök med privat kock, fördäck/vardagsrum. Kort sagt: allt som behövs för ett lyxigt behagligt flytande dygn på Keralas bakvatten.
Resa dit: [/b]Qatar flyger från Stockholm och Emirates från Köpen­­hamn till Trivandrum (Thiruvananthapuram) och Cochin med bara ett stopp på vägen. Praktiskt taget alla flyger till Mumbai, varifrån flera lågprisflygbolag flyger till Kerala. Från Trivandrum och Cochin går regelbundet bussar och tåg till Alleppey där de flesta husbåtsutflykterna startar.
Per J Andersson
Vagabonds bästa resor 2012

Mars[/h3] Lugn på La Gomera[/h2] För den som vill lapa sol under det svenska vinterhalvåret men ändå hålla sig inom Europas gränser finns egentligen bara ett alternativ: Kanarieöarna. Resesnobben rynkar nu på sin näsa och tänker: Kanarieöarna? Över min döda kropp!
Nidbilden av ögruppen är starkt rotad men om man anstränger sig lite så kan man också hitta raka motsatsen. Som La Gomera. En lugn ö ett stenkast från Teneriffa som lockar med vilda berg och trolska skogar istället för svenskspråkiga restauranger och trista hotellkomplex.
Tar det emot att berätta att du ska spendera semestern på Kanarieholmarna kan du ju alltid säga: Jag ska till La Gomera.
Det låter lite mer exotiskt.
Resa dit: [/b]Norwegian flyger till Teneriffas södra flygplats. Härifrån är det en kort resa till färjeläget där färjor går till San Sebastian på La Gomera. Färjan tar cirka 40 minuter.
Fredrik Brändström
Vagabonds bästa resor 2012

April[/h3] Rundresa i Bhutan[/h2] Har du bara råd så finns Shangri-La på riktigt. För en turistskatt på 250 dollar per dag så kan du uppleva ett av världens kanske mest magiska länder. Inklämt mellan Kina och Indien, i Himalaya, ligger Druk Yul, “Åskdrakens land”, som bhutaneserna själva kallar sin nation.
Känslan av att resa runt i Bhutan är som att vara med i en gammal kung-fu film: buddistiska kloster klamrar sig fast på branta bergsväggar, män och kvinnor går omkring i traditionella kläder och på landsbygden behöver man inte åka länge förrän man ser grupper av män som står och skjuter pilbåge (bågskytte är nationalsport). Överlever du den snäva inflygningen till staden Paro väntar det fantastiska klostret Tigernästet, liksom möjligheter till vandring. Håll utkik efter blå bergvallmo, landets nationalblomma, men passa dig för snömannen – som är livs levande i den bhutanesiska folktron.
Resa dit: [/b]Inhemska Druk Air flyger sträckan Delhi–Katmandu–Thimpu (Bhutan). Visum och rundresa i Bhutan måste ordnas i förväg, antingen av en lokal resebyrå eller en svensk arrangör. Flera paketresearrangörer finns, bland annat http://www.aviatur.com, [http://www.albatros-travel.se” target=”_top], http://www.indcen.se, http://www.indcen.se och http://www.limetravel.se.
Tobias Larsson
Vagabonds bästa resor 2012

Maj[/h3] Hajka i Yellowstone[/h2] Yellowstone, som ligger i Klippiga bergen och delas mellan Wyoming, Montana och Idaho, är USA:s äldsta nationalpark och en av de allra bästa. Fördelen gentemot lika kända Yose­mite i
Kalifornien, är att Yellowstone är betydligt större och ligger längre från allt, vilket gör besökstrycket mindre och vildmarksupplevelsen större.
Yellowstone är fullt av vilt – från älgar och bison till vargar och grizzlybjörnar. Tillbringar du några dagar i nationalparken kommer du garanterat se grizzly någon gång, kanske till och med på tämligen nära håll. Med andra ord: lär dig björnetikett innan resan! I Yellowstone är campingplatserna – som så ofta i USA – exemplariskt välskötta och vandringsstigarna tydliga. Välj mellan att bo i stuga, tält eller varför inte egen husbil?
Resa dit: [/b]Börja i Denver eller Salt Lake City, dit bland andra KLM, SAS, British Airways, Lufthansa och Delta flyger. Hyr bil eller husbil här och kör in i parken. Läs mer på http://www.limetravel.se och http://www.limetravel.se Flera arrangörer har Yellowstone i sina program, ibland som förpaketerad individuell resa och ibland som gruppresa med guide.
Tobias Larsson
Vagabonds bästa resor 2012

Juni[/h3] Kryssa till Ryssland[/h2] Nu kan du resa med båt till vår närmaste världsmetropol utan att behöva ansöka om visum till Ryssland. St Peter Line kryssar från Frihamnen i Stockholm, via Tallinn eller Helsingfors, till St
Petersburg. Om fördelen med kryssningen är att det är enkelt – är nackdelen att vistelsen blir kort. Som mest har du tio timmar till sightseeing innan fartyget vänder västerut igen. Långt ifrÙ�n tillräckligt för att hinna göra Europas tredje största stad, men nog för ett smakprov. St Peter Line planerar att sätta in ytterligare fartyg på sträckan, när det sker kan besöket i St Petersburg göras längre än idag.
Resa dit: [/b]Boka kryssningen på anastasia.stpeterline.com. Pris­exempel för en A-hytt i juni: 820 kronor per person. Kravet för att du ska få upp till 72 timmars visumfri vistelse är att du en köper bussbiljett av rederiet för färd från fartyget in till staden.
Göran Ingman
Vagabonds bästa resor 2012

Juli[/h3] Valsafari på Island[/h2] Vi lämnar Húsavík i en dimma så tät att medpassagerarna på den lilla träskutan bara kan skönjas som bleka skeppsgastar längs relingen. Hitta valar? Känns inte alls sannolikt. En halvtimme senare, mitt på Skjálfandibukten, lättar dimman som en teaterridå. Solstänkta gröna fjäll med vita snöhattar tittar fram. Strax hörs första ropet: “Whale two o’clock!” och direkt därefter: “It’s a humpback!” Sedan följer närkontakt på närkontakt med de mäktiga knölvalar, nästan 20 meter långa, som trålar sig tjocka på krill och småfisk längs Islands nordkust. Vi drar efter andan, skriker och skrattar, kameror rasslar, när en av valarna glider längs båten på bara några meters håll, kröker den blanka, grÙ�a ryggen, och glider ner i djupet med stjärtfenan hängande – länge – över ytan. En lyckad valsafari blir gärna en smått religiös upplevelse, och ett av de mäktigaste templen finns i vattnen utanför Húsavík.
Resa dit: [/b]Från Reykjavik har Air Iceland en heldagsutflykt. Flyg tur-och-retur till Akureyri, buss till Húsavík, valskådning, och en avstickare till vattenfallet Godafoss går på cirka 3 500 kr. Många
Islandsresenärer har Húsavík som ett stopp när de bilar runt ön.
Göran Ingman
Vagabonds bästa resor 2012

Augusti[/h3] Paddla i Zambia[/h2] Tänk dig att flyta fram på en spegelblank flod bara några meter från savannens farligaste djur. På Zambezifloden är detta verklighet. Elefanter, bufflar och flodhästar lever sina liv kring floden, som startar i Zambia och slutar i Indiska oceanen. Bo gör du i enkla tält på flodbanken. Med värkande axlar och solsvedd hud äter du din middag till den afrikanska solnedgången i sällskap av kall Mosi, lokal öl, och goda vänner. Närmare Moder Jord är svårt att komma.
Resa dit: [/b]Flera flygbolag flyger till Lusaka, bland annat KLM, Kenya Airways och Ethiopian Airlines. Sedan är det buss eller bil till exempelvis Kariba, där paddlingen startar. Den avslutas sedan i Mana Pools. Några arrangörer har paddling på Zambezifloden i sina program, bland annat jksafaris.se, thabelatravel.com och naturresor.com.
Tobias Larsson
Vagabonds bästa resor 2012

September [/h3] Korsikas västkust[/h2] Korsika är som bäst när massorna av franska turister har lämnat ön. Det är nu du ska bjuda in dig själv i en boulematch i L’île Rousse (världsmästarens hemstad, säg inte att du inte blivit varnad) eller ta hyrbilen ut på slumpmässiga irrfärder på landsbygden.
Ta en sväng nedför västkusten och förvänta dig inget annat än att tappa hakan på andra sidan av varje ny krök som dyker upp framför dig.
För krökarna är ständiga på denna vindlande kuststräcka, liksom det enorma naturpanorama som målar upp sig som på en kanvas utanför bilfönstret. Här stupar nästan overkliga klippor rakt ner i havet – kopparröda i Porto, kalkvita i Bonifacio.
September är också den bästa månaden att ge sig ut på vandring på den kända GR20-leden, som sträcker sig tvärs över den bergiga ön.
Resa dit: [/b]Flyg till Korsika går ofta via Frankrike. Det går också färjor från bland annat Nice och Marseille (http://www.sncm.fr). Paketresor anordnas av till exempel Langley och Temaresor.
Karin Wallén
Vagabonds bästa resor 2012

Oktober[/h3] Skördefest i Sonoma[/h2] Amerikanskt vin är hett. Bland turister som besöker Kalifornien är det numera nästan obligatoriskt att besöka ett vindistrikt. Man behöver inte kunna skilja en Zinfandel från en Cabernet Sauvignon för att trivas i det böljande landskapet norr om San Francisco.
Höstens skördetid, då gårdar och fält sjuder av aktivitet, är peaken under året. Napa är det mest kända distriktet men vår favorit heter Sonoma. En liten stad som känns behagligt västkust-tillbakalutad. 5–7 oktober är det skördefest i Sonoma (http://www.harvestfair.org).
Resa dit: [/b]Flyg till San Francisco med Air France, British Airways, klm med flera. Sonoma når man med buss eller egen hyrbil. Sonoma ligger en timme norr om San Francisco.
Fredrik Brändström
Vagabonds bästa resor 2012

November[/h3] Kinesisk julshopping[/h2] Peking är himmelriket för julshopping. Flera moderna varuhus med fem–sex våningar, rulltrappor, kaféer och bankomater är fyllda med tusentals små butiker där man kränger de finaste parfymmärkena, de bästa skidjackorna, de exklusivaste hand­väskorna, de trendigaste kashmirulltröjorna och pashmina­sjalarna. Kvaliteten är hög, men givetvis är allt fusk. Står det Peak Performance på jackan är det en trogen kopia med en kvalitet som är väldigt nära originalets men med en prislapp som bara är en tiondel så hög – om du är bra på att pruta. Tre av de mest populära marknaderna är Hong Qiao, Silk Street och Yashow.
Annars handlar du jasmin- och lychee-teer, handgjort papper och kalligrafipenslar på mysiga gågatorna Dashilan och Liulichang strax söder om Himmelska fridens torg och fantastiska antikviteter och loppisfynd på marknaden med det idylliska namnet Familjen Pans gård, en kvarts taxiresa från centrum.
Resa dit: [/b]Air China flyger nonstop till Peking från Stockholm, SAS från Köpenhamn. Från flygplatsen finns numera ett snabbt (25 minuter) tåg in till tunnelbanestation Dongzhimen i centrum. Kinaresor, kinaresor.se, har en en resa som man kallar Julshopping i Peking.
Per J Andersson
Vagabonds bästa resor 2012

December[/h3] Apokalyps i Guatemala[/h2] Den 21 december 2012 smäller det. Då tar den mytiska maya­kalendern plötsligt slut, och jorden kommer att gå under i ett sprakande Hollywoodfyrverkeri. Fast frågar du ättlingarna till de mayaindianer som finns kvar i Guatemala kan det hända att du får ett annat svar: Kalendern slut – tja, då väntar helt enkelt starten på en ny tideräkning.
2012 kommer att präglas av en ny nyfikenhet på det gamla mayariket, och särskilda firanden kommer att äga rum, inte minst i Guatemalas högländer.
Här finns gamla ruiner av tempel och pyramider, imponerande och mystiska fornlämningar att begrunda när det magiska datumet närmar sig. I staden Chichicastenango lever traditioner och religiösa riter vidare än idag, hos de folkgrupper som tillhöra maya.
Så tillåt oss upprepa en sliten klyscha: Åk innan det är för sent!
Resa dit: [/b]Flyg från Sverige till Guatemala City kräver två stopp på vägen. United Airlines, KLM, Air France med flera, flyger tur-och-retur. I december månad kan priset stiga med några tusen. Det före­kommer gruppresor med mayatema, och det har noterats att även 22 december finns med i dessa program.
Karin Wallén
Vagabonds bästa resor 2012


Text: Redaktionen • 2011-12-27
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top