Annons
Annons
Marcus Westberg har bland annat fotat och skrivit om Svalbard. Foto: Marcus Westberg

Marcus Westberg har bland annat fotat och skrivit om Svalbard. Foto: Marcus Westberg

Restips

Vagabonds fotoskola: Han lär dig att bli en vassare resefotograf

I Vagabonds nya onlinekurs Grundkurs i resefotografering lär Marcus Westberg dig sina allra bästa knep för att du ska bli en bättre fotograf ute i världen. Vi tog ett snack med Marcus för att fråga mer om foto och kursen.

Text: Redaktionen • 2019-11-24 Uppdaterad 2021-09-15

Marcus Westberg har jobbat med Vagabond i många år och gjort omkring 30 reportage. Några av hans mest omtyckta artiklar är bland annat: Svalbard: På kryssning i ArktisZambia – spektakulär safari och Kongo-Brazzaville: Äkta äventyr i Afrikas största regnskog

Hej Marcus! 

Varför blev du resefotograf?

– Jag är inte speciellt resefotograf, utan snarare en fotograf som reser väldigt mycket. Resefotograferingen var faktiskt till viss del på grund av Vagabond. I början fotade jag mest djur, men när Vagabond bad mig om reportageuppslag insåg jag att jag var tvungen att bredda mig. Generellt sett fattar jag först beslut som gynnar min livskvalitet, sedan anpassar jag de yrkesmässiga besluten efter dessa. Väldigt mycket handlar om att jag ville hitta sätt att se världen, och framförallt vara ute i naturen i Afrika så mycket som möjligt. Afrika har många pärlor, de flesta av dem är relativt okända eller missförstådda.

Något Vagbondreportage som betyder extra mycket för dig? 

– Jag trivs bra i områden utan massturism. Svalbard var mäktigt och bildmaterialet blev väldigt starkt. Etiopien var inte en oproblematisk resa, så det blev en bra story. Karamoja, som jag arbetar på just nu, eftersom det är ett område få ens har hört talas om.

Vagabonds fotoskola: Han lär dig att bli en vassare resefotograf
Närkontakt med gorillor i reportaget från Kongo-Brazzaville. Foto: Marcus Westberg

Vilka är dina drömdestinationer?

– Det vore häftigt att följa med en vetenskaplig expedition till Antarktis. Eller björnfotografering i Kanada, norra Tchad och Bolivia. 

Vad kan man förvänta sig av Vagabonds fotokurs med dig?

– Resefotografering är på många sätt perfekt för den som vill bli en bättre fotograf, då det innefattar lite allt möjligt, från porträtt och miljöbilder till djur- och naturfotografering. Teknik är givetvis viktigt, så självklart blir det en hel del fokus på det, men det finns mycket annat att tänka på också, oavsett om målet är att ta bättre semesterbilder eller att bli yrkesfotograf. Tanken med kursen är att den ska vara lärorik, inspirerande – kanske till och med tänkvärd. 

Ett fel som nybörjarfotografer ofta gör på resan?

– Det kan vara svårt att hitta en bra balans mellan att vara närvarande och att fotografera. Att lära sig när det inte är värt att fota kräver både erfarenhet och kunskap om ens egen (och kamerans) kapacitet – likaså när det är passande att ta fram kameran och när det inte är det. Att fota (och resa) ska kännas bra och reflektera den du är som person. Ett klassiskt misstag är att snöa in sig på en viss sorts bilder, som att på safarin endast ta närbilder på djur och glömma bort allt som händer runt omkring, eller att bara fota tempel och glömma bort människorna. Men värst av allt: att bli så fokuserad på fotograferingen att man glömmer bort att le och se folk i ögonen.

Anmäl dig till fotokursen

Sugen på att bli vässa dina fotokunskaper eller drömmer du om att bli resefotograf? Kolla in Marcus onlinekurs här!

 

Vagabonds fotoskola: Han lär dig att bli en vassare resefotograf
Baddags i Svalbard! Ligger man och fotar i vattenbrynet får man räkna med nyfikna besökare. Foto: Marcus Westberg

10 galet vackra platser i USA du måste uppleva


Text: Redaktionen • 2019-11-24
RestipsFotografiInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen