Annons
Annons
Vanlife-paret Isabel och Carl Waite delar sina bästa tips till dig som är sugen på en semester på hjul. Foto: Matilda Söderström tv, Isabel Waite th.

Vanlife-paret Isabel och Carl Waite delar sina bästa tips till dig som är sugen på en semester på hjul. Foto: Matilda Söderström tv, Isabel Waite th.

Restips

Intervju: De lever vanlife-drömmen

Vanlife är livsstilen som plötsligt blivit trendig. Men vad innebär det egentligen? Vi snackade med paret bakom podden och Facebookgruppen Vanlife Sverige om gemenskap, äventyr och om livet på vägarna.

Text: Karin Wimark • 2021-05-15 Uppdaterad 2021-09-15

De höga bergstopparna omgivna av turkosa fjordar tornar upp sig framför dem. Minnet är starkt. Kontrasterna, den friska luften där de glider fram, sida vid sida på varsin SUP-bräda i den nordnorska övärlden. Bröllopsresan skulle givetvis göras i Doris. Deras älskade van. Och när de delar med sig av minnet från resan skiner entusiasmen starkt.

– Norge är en favorit. Om vi bara skulle få resa inom Norden för resten av våra liv, skulle vi inte gråta. Dessutom finns en så stark och omfamnande gemenskap här bland andra på vägarna. Vi har fått 12000 nya vänner, säger Isabel Waite och skrattar.

Intervju: De lever vanlife-drömmen
Isabel och Carl Waite har vanlife:at tillsammans i tio år. Foto: Matilda Söderström.
Intervju: De lever vanlife-drömmen
Med hemmet på hjul! Foto: Matilda Söderström.

Det var 10 år sedan Isabel och Carl Waite testade på vanlife tillsammans för första gången. Då i en Volvo740, med nedfällda säten och destination: Norduppland! Någonting väcktes inom dem. Naturen, kulturen och historian som fanns nästgårds. De båda hade tidigare rest mycket. Carl som surfat i Indonesien och Sydamerika, och levt i en kultur där folkabussar var standard. Isabel som fick resandet i modersmjölken och som barn reste runt i skåpbil tillsammans med sina syskon och föräldrar. I vuxen ålder valde hon hellre motsatsen, tills någonting började skava.

– Det blev som en uppenbarelse när vi insåg att det finns helt fantastiska miljöer och natur här i Norden. Varför flyga till andra sidan jorden för att uppleva det? säger Carl.

Under senaste åren har de varvat resor i Europa och Norden, periodvis bott i vanen Doris och periodvis varit ute 8–9 månader i taget för att njuta av naturen, surfing, klättring och gemenskapen längs vägarna. Dessutom driver de podden Vanlife Sverige, Facebookgruppen med samma namn och är nu aktuella med en bok!

Intervju: De lever vanlife-drömmen
Varför åka till andra sidan jordklotet när man har det här precis runt knuten? Foto: Gettyimages.
Intervju: De lever vanlife-drömmen
En frihetskänsla att kunna sova var man vill! Foto: Carl Waite.

För de som inte känner till begreppet vanlife, vad är det egentligen?

– Grundläggande är det att man lever eller reser runt i någon form av fordon. Men vår tolkning är väldigt inkluderande, för det känns så tråkigt att behöva checka av en massa boxar för att det ska kallas vanlife. Vi tycker man kan leva vanlife i vilket fordon som helst, det handlar mer om livsstilen och gemenskapen. Sedan om man är ute en helg, på semestern eller på heltid spelar ingen roll.

Men vad skiljer då vanlife från husbilssemester?

– Vi tror att många som attraheras av begreppet vanlife har ett lite annorlunda förhållningssätt till att resa med sitt hem. Det handlar inte så mycket om att stå på campingplatser, utan mer att upptäcka naturen i en nerskalad version. Många har en stor frihetslängtan och kanske ser det som ett sätt att skippa ekorrhjulet. Dessutom är det tillgängligt för fler eftersom det kan vara mycket billigare än att köpa en ny husbil.

Intervju: De lever vanlife-drömmen
Vanlife handlar mer om en livsstil och gemenskap än om själva fordonet. Foto: Matilda Söderström.
Intervju: De lever vanlife-drömmen
Van-livet har gett Carl och Isabel många nya vänner längs med vägen. Foto: Matilda Söderström.

Den nya Oskarsbelönade filmen Nomadland belyser ju Vanlife som en nödvändighet. Vad tänker ni kring det sättet att leva vanlife och den ofta romantiska bild många får genom sociala medier?

– Det finns förstås olika ingångar till detta. Antingen väljer du livet för att du vill skala ner det du har och har privilegiet att välja bort saker, eller så kanske du inte har så många alternativ på grund av begränsad ekonomi eller fysik. I vår bok Vanlife Sverige, som släpps nu i vår, liksom i vår podd jobbar vi aktivt med att bredda bilden av vad vanlife är, så att folk inte tror att det bara är de saker du ser under #vanlife. Vi vill lyfta människor som lever vanlife av olika anledningar och få bort stigmat kring att leva i bil.

Intervju: De lever vanlife-drömmen
Tortillabröd med olika fyllningar är en praktisk vanlife-rätt. Foto: Matilda Söderström.

Vad är det bästa med vanlife?

– I vår podcast har vi en fråga som handlar om toppen och botten. Alla vi pratar med svarar att det bästa är friheten. Vi håller med, men vill också addera alla människor vi möter samt att går att anpassa resandet efter sin egen plånbok. Det kostar inte mycket mer än om du är hemma. Dessutom blir allting väldigt lättillgängligt då man har huset med sig jämfört med att exempelvis backpacka. Nu kan vi åka på en surf- klättrings- och vandringsresa utan att behöva kompromissa med packningen.

Vad är det sämsta då?

– När bilen strular! Man är ju rätt sårbar, särskilt då ingen av oss är några supermekaniker.

Intervju: De lever vanlife-drömmen
En av fördelarna med vanlife är att du inte behöver snåla på packningen. Foto: Isabel Waite.
Intervju: De lever vanlife-drömmen
Baskien i Spanien är en av parets favoritplatser. Foto: Gettyimages.

Vilka är era höjdpunkter från resor som ni har gjort? Låt säga fem!

1. Skallberget, Örnsköldsvik

Ett naturreservat med storslagen utsikt och ett grottsystem du kan gå in i. Det är så otroligt vackert och man kan utforska skrevor via stegar och plattformar. Läskigt? Ja och det gäller att du inte har klaustrofobi. Men wow, vilken upplevelse!

2. Cote de Basque, Frankrike/Spanien

Oktober och november är en underbar tid att vara där, men skippa gärna sommaren! Väl på plats kan man njuta av fantastiskt bra mat, schyst surfing och Pyrenéerna som ligger relativt nära med bra vandring. Perfekt kombination av hav och berg.

3. Tornedalen

Hit åkte vi när vi byggt färdigt vår van och förutom det historiskt intressanta är naturen helt fantastisk. Torneälven som går längs med hela gränsen till Finland och som ständigt byter karaktär, den trolska skogen, de fina vägarna och ljuvliga rastplatserna.

4. Senja, Norge

Påminner om Lofoten, men är lite mer okänt. Eller var åtminstone för några år sedan. Landskapet är väldigt dramatiskt med sina höga berg omgivna av turkost vatten. Hit går också en av Norges 17 nationella turistvägar med vackra rastplatser längs vägen och arkitektur som lirar med landskapet. Se till att ha gott om tid! Kör man i Norge bör man lägga på det dubbla, delvis på grund av vägarna, delvis för att det är så vackert att man vill ta sin tid.

5. Muddus Nationalpark, Lappland

Utanför Jokkmokk ligger en nationalpark som sägs vara en av Sveriges tystaste platser. Vandra genom gammal urskog, förbi dånande vattenfall till en jättelik dal som tar andan ur en. Tänk att vi har flugit till Indonesien då vi har de sjukaste platserna här!

Intervju: De lever vanlife-drömmen
Muddus nationalpark sägs vara en av Sveriges tystaste platser. Foto: Gettyimages.
Intervju: De lever vanlife-drömmen
Ett ypperligt sätt att upptäcka den nordiska naturen på! Foto: Isabel Waite.

Vilka är era bästa tips till den som är sugen på att testa vanlife?

1. Vi predikar ju, kör bah kör! Använd den bil du har, eller låna av en kompis. Fäll sätet, släng in en madrass, ett myggnät och ett stormkök! Det behöver inte vara så krångligt, utan testa en helg! Bättre att se om det är något du gillar än att slå på stort och inse det i efterhand.

2. Hyr en van innan du skaffar en egen! Det har börjat dyka upp lite olika förmedlingar som fungerar på samma sätt som Airbnb. Spana in Housecar för bilar i Sverige och Indiecampers med fokus på Europa men i gång med att expandera i Sverige. I Norge så finns förmedlingen Arctic Campers – lite mindre bilar, men perfekta för att testa på!

3. Är det första gången? Gör någon slags rutt och kolla upp rastplatser och annat i förväg. Det kan vara skönt med lite hållpunkter innan man är varm i kläderna.

4. Se till att hitta en plats att sova på innan det blir mörkt! Det kan vara ganska jobbigt att leta en schyst plats i mörkret.

5. Gör hellre fler pauser än för få. Ofta är man lite för optimistiskt också slutar det med att man enbart sitter i bilen och kör från punkt a till b. Vi har som grundregel att vi försöker stanna minst 2 nätter på varje ställe. På så vis hinner vi få en känsla för platsen. Dessutom bättre för miljön!

Intervju: De lever vanlife-drömmen
Se till att hitta en plats att stå på innan solen går ned. Foto: Carl Waite.

Mer om vanlife

Facebookgrupp och podcast finns under namnet Vanlife Sverige liksom boken som finns på nätbokhandlare från 28 maj för 189 kr.

Intervju: De lever vanlife-drömmen

Text: Karin Wimark • 2021-05-15
RestipsIntervjuRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top