
Var finns världens bästa matstäder? Jiray Seropian har rest världen över, besökt hela 234 städer och delar här med sig av sina fem favoriter! Foto: @kebabspotting (tv) Unsplash (mitten) Carl Lemon (th).
Världens 5 bästa städer för streetfood
Var i världen hittar man den bästa gatumaten? Efter tio års letande, 10 000 kebaber och 234 städer känner Jiray Seropian @kebabspotting att han har ganska bra koll! Här är hans 5 bästa matstäder just nu!
1. Tel Aviv, Israel
En riktig favorit som gör få besvikna! Hela staden är en smältdeg av kultur och nationaliteter vilket gör att det mesta är gott här. Själv åker jag hit minst en gång per år och bara äter. Det är ganska utspritt i staden, i citykärnan har man de lite mer hippa och trendiga restaurangerna, i området runt Jaffa är det mer rufft och mellanösternvibe och i Carmel Market är det riktig trevligt att strosa runt. Likaså i Allenby. Dessutom finns det en liten underground-scen om man känner rätt personer.
Det bästa jag ätit i TelAviv är en galet bra kebab gjord på grillade hjärtan på Jasmino, en helt magisk kycklingmacka hos Port Said och en fantastisk falafel på HaKoSem.


2. Tokyo, Japan
Tokyo är fantastiskt. Fantastiskt! Det är en så pass stor stad så att man behöver flera resor på sig för att tugga sig igenom alla ställen men områdena Shibuya och Shinjuku är utan tvekan mina favoriter. I Tokyo äter man ramen. Jag älskar ramen men också tonkatsu, vilket kan liknas med en japansk schnitzel. Testa den gjord på fläsk – löjligt god! Japanernas kött går heller inte av för hackor.

3. Mexico City, Mexiko
Mexico är nästan lika bra som Tokyo, med sin egen inriktning så klart. Mexikansk mat är så mycket mer än tacos, och framförallt så mycket mer än vad vi är vana med här hemma. Tacos al Pastor till exempel, en libanesisk-mexikansk fusion, som kom till när en pastor tog emot och gömde flyktingar i sin kyrka. Kebaben gifte sig helt enkelt med tacon och en ny rätt var skapad. I Mexico City finns magiska gator med dussintals hak på rad som serverar Tacos al Pastor och marknaden Central de Abasto, världens största matmarknad, har över 2000 ställen att botanisera bland.

4. Kapstaden, Sydafrika
Hela Sydafrika har fantastisk mat om man vet var man ska ta sig för att äta, dessutom bjuder landet på enormt vackra vindistrikt och miljöer som bonus. I en liten vagn utanför Krugerparken stötte jag på ett ställe som serverade sinnessjuka ”Prego rolls” som är en portugisisk-afrikansk fusion med marinerat kött i bröd och ofta en stark sås. Här hade de en av de bästa chilisåserna jag någonsin smakat. De hade en person som stod och gjorde den såsen enbart, från morgon till kväll. Ägarinnan till stället tyckte om mig så mycket efter mina tre besök tre dagar i rad, där jag åt mig igenom hela menyn varje gång, att hon gav mig en helt egen burk att ta med på flyget hem.
Stället med Prego rollsen har inget namn utan är känd bland alla locals som stället ”where they have the best pregos”. Det ligger bakom ett köpcentrum, mitt på en parkeringsplats i staden Nelspruit.

5. Istanbul, Turkiet
Att nämna de bästa gatumatstäderna i världen utan att ta med Istanbul vore fel. Under inspelningen till min Youtube-serie får jag chans att nästan uppleva mitt livs första tiopoängare – ett magiskt lammspett från restaurang Zervan, en så kallad ocakbasi (öppen kolgrill), något som också Bourdain belyste och gjorde populärt efter sitt besök där.

Bonustipset:
För den som inte vill resa så långt i Covid-tider finns det en hel del bra även i Sverige. Stockholm håller nära den klass man hittar ute i världen. Ett av de bästa svenska ställena för streetfood är M.O.A.S men det finns andra uppstickare som gör riktigt bra grejer, exempelvis Lilla Napoli i Falkenberg.
För mer inspiration bland Europas gömda pärlor – se den nysläppta Youtube-serien Kebabspotting där han besöker städer som Istanbul, Neapel, Prag, Berlin och Lissabon.
Text: Karin Wimark • 2022-01-11
Restips • Mat och dryck