Annons
Annons
Foto: Jan Fleischmann

Foto: Jan Fleischmann

Restips

Världens bästa nationalparker

Möt Shere Khan i Indiens djungler, lura på bitska krokodiler i Australien, spana in skalliga örnar i Wyoming och umgås med bergsgorillor i Rwanda. Vagabond har vaskat fram världens bästa naturområden.

Text: Jan Fleischmann • 2008-03-11 Uppdaterad 2021-09-14

1) Svalbard, Norge

Norr om polcirkeln

Massiva glaciärer och kalvande isflak bildar den arktiska ögruppen Svalbard. De fem öarna består bland annat av stenöken med rester från valfångstperioden. Men en stor del domineras av istäckta landskap där isbjörnar går på säljakt. Det karga området ligger omkring 1 500 kilometer norr om Polcirkeln, mitt emellan det norska fastlandet och Nordpolen. Trots sin belägenhet erbjuder Svalbard ett rikt djurliv med allt ifrån isbjörn, valross, ren och fjällräv till alkfåglar, vik- och vitval samt fem olika sälarter.
De långa vintrarna passar utmärkt för snöskotersafari och slädhundsturer. Men ska du vandra på egen hand krävs beväpnat skydd mot närgångna isbjörnar.
Några arrangörer som har resor till Svalbard är http://www.polarquest.se och http://www.aventyrsresor.se. Mer information om Svalbard finns på
http://www.svalbard.se.

2) Kakadu National Park, Australien

Aboriginernas land

Kakadu National Park, aboriginernas land, ligger i den norra, tropiska delen av Australien. Det vilda området representerar de flesta av landets naturtyper, som savann, eukalyptusskog, våtmark, sumpskog och klarvattenytor, så kallade billabongs. Här kan du räkna med att se hundratals fågelarter som australisk pelikan, kakadua och loripapegoja. Det finns även åtta olika känguruarter, vallaby, krokodil, dingo, dugong och vattenbuffel. De gigantiska saltvattenskrokodilerna har rykte om sig att nafsa på badande turister, så skärp uppsikten! Av områdets sex årstider är torrperioden mellan maj och september den bästa tiden för ett besök.
En arrangör som har resor till Kakadu National Park är http://www.myplanet.com. Organisationen som driver nationalparken hittar du på
http://www.environment.gov.au/parks/kakadu.

Världens bästa nationalparker

3) Ivindo National Park, Gabon

Spana efter gorillor

I Gabons tropiska regnskog ligger Ivindo National Park. På en rejäl träplattform ute i djungeln står ivriga kikarspanare och fotografer på rad, med hopp om att få se en glimt av skogselefanter, sitatungaantiloper och västlig låglandsgorilla. Till skillnad mot vissa flockar av bergsgorillor i Rwanda och Uganda är låglandsgorillan ovan vid människor, så håll låg profil! Djuren samlas i Langoeué Bai, en öppen glänta drygt 200 meter längre bort, för att umgås och äta av de mineralrika salterna. Bai är ett pygméuttryck som betyder just öppet skogsområde. Det finns även chans att se skogsbuffel, genetter, ormar, spindlar, krokodil, leopard, schimpans och vildsvin.
En lokal arrangör med turer till Ivindo National Park är
http://www.ecotourisme-gabon.com.

4) Pantanal, Brasilien

Färgstarka våtmarker

Pantanal är ett gigantiskt våtmarksområde i de brasilianska delstaterna Mato Grosso och Mato Grosso do Sul som även sträcker sig in i Bolivia och Paraguay. Till skillnad från Amazonas täta regnskog ger Pantanals öppna marker dig större chans att få en skymt av djur som anakondan och vattensvinet, Sydamerikas största gnagare. Bäst är att uppleva djurlivet från mindre båtar. Vid stränderna solbadar kajmaner och i skyn skymtar allsköns fåglar. Eftersom flodvattnet ständigt är i rörelse finns dessutom ingen malaria. Se till att få tag på en rutinerad guide som vet var man kan finna rariteter som tapir och jaguar. Bästa tiden att besöka området är juni till oktober. Under sommaren blommar ipeträden i färgsprakande rosa färger.
Några arrangörer som har resor till Pantanal är http://www.brasilien
experten.se och http://www.aventyrsresor.se. Jaguar-spårare hittar du på http://www.pantanaltrackers.com.br.

5) Sajamas nationalpark, Bolivia

Djurliv på hög höjd

På Altiplanon, Bolivias högplatå, ligger Parque Nacional de Sajama med vulkanberget Sajama som blickfång. Nationalparken grundades 1939, främst för att skydda den sista queñuaskogen från att utrotas. Vägen upp till nationalparken, vars trädgräns ligger på 5 200 meter över havet, slingrar sig genom ett vidsträckt kaktuslandskap. Bland bergens rika flora och fauna bor aymaraindianerna som främst livnär sig på lamauppfödning. Lamadjurets vilda släkting, vicuñan, var tidigare militärens heta villebråd, men är idag fredad. Puman, kungen bland de andinska djuren, syns sällan, även om man ofta får syn på dess respektingivande tassavtryck.
Några arrangörer som har resor till Parque Nacional de Sajama är http://www.varldensresor.se och http://www.brasilienexperten.se.

Världens bästa nationalparker

6) Bandhavgarh nationalpark, Indien

Möt Shere Khan

Bandhavgarh nationalpark i Indien var tidigare privat jaktmark för maharadjan av Rewa. Det kuperade landskapet utgör tillsammans med Kanha nationalpark ett av Indiens vackraste ekosystem. Här har du stor chans att möta den bengaliska tigern, som kallas för bagh eller sher. Det var faktiskt i Kanha, cirka 30 mil söder om Bandhavgarh, som Rudyard Kipling fick inspiration till sin roman Djungelboken. Den svarta leoparden Bagheera och läppbjörnen Baloo strövar också omkring i dessa trakter.
Nationalparken är stängd från 1 juli till 31 oktober. November, januari och februari är bästa besökstiden. Utöver utflykter med jeep eller elefant är vandringen upp till Bandhavgarhs fort att rekommendera. Vägen är kantad av hinduiska gudastatyer gestaltade i form av vilda djur.

En arrangör som har resor till Bandhavgarh Nationalpark är
http://www.swedasia.se.

7) Komodo National Park, Indonesien

Jätteödlor och vulkaner

Komodo National Park – ett stekhett fuktigt vulkanområde som ligger mellan Flores och Sumbawa och tillhör ögruppen Nusa Tenggara i Indonesien. Här härskar världens största ödla, komodovaranen. Infödingarna kallar den drake. Tidigare utfordrades ödlorna med getter som kastades ner i en ravin. Men detta makabra skådespel har nu upphört. Varanerna är inte giftiga men deras bett kan ge allvarliga infektioner. Enligt flera legender ska de ha anfallit och dödat turister som kommit ifrån grupperna. Även om huvudattraktionen är jätteödlorna finns här även spindlar, råttor, hjortar, vildsvin och bufflar. Passa också på att gå guidade vandringar längs skogsstigarna, bestiga vulkaner och snorkla eller dyka i havet. Men se upp för giftormar och hajar!

8) Samburu, Kenya

Livlig halvöken

I norra Kenya, omkring 30 mil norr om huvudstaden Nairobi, ligger naturområdet Samburu. Arter som giraffantilop, oryxantilop samt grevysebra karakteriserar detta halvökenområde. Du har även god chans att se leopard. Låt inte de torra omgivningarna lura dig. Utöver redan nämnda djur vistas här allt från nätgiraffer, näshornsfåglar, lejon och geparder till babianer, afrikanska elefanter och reptiler som nilkrokodiler och nilvaraner. Även under den häftiga regnperioden är det möjligt att ta sig fram genom Samburu. Men risken att köra fast i leran är ändå överhängande.
Några arrangörer som har resor till Samburu är http://www.naturresor.com, http://www.jksafaris.se , http://www.jambotours.se, http://www.temaresor.se och
http://www.tourafrica.nu.

Världens bästa nationalparker

9) Virungabergens nationalpark, Rwanda/Uganda/Kongo

De dimhöljda bergens gorillor

Parc National des Volcans ligger i en bergsregnskog där Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo (drc) möts. Nationalparken har fått sitt namn från Virungabergens nio vulkaner, där den högsta, Karisimbi är 4 507 meter hög. Parken är mest känd för sina bergsgorillor och det var här, i Karisokes forskningscenter, som Dian Fossey arbetade. Hennes passionerade engagemang för att rädda de utrotningshotade gorillorna har porträtterats i filmen De dimhöljda bergens gorillor. Trots att de 700 överlevande bergsgorillorna är fridlysta idag hotas de ständigt av tjuvskyttar. Under sommaren 2007 dödades några av de ledande silverryggarna när milismän i drc tog gorillor som gisslan för att förhindra myndigheterna från att återta det gerillakontrollerade området.
Efter inbördesstriderna i Rwanda 1994 anses landet idag vara ett säkert resmål. Idag kostar det 500 amerikanska dollar att besöka gorillaflockarna. Tillståndet gäller för en timme.
Några arrangörer som har resor till Parc National des Volcans är
http://www.jksfafaris.se och http://www.naturresor.com.

Världens bästa nationalparker

10) Mount Everest nationalpark, Nepal

Världens högsta berg

I Himalayas högalpina område, vid foten av världens högsta berg, finns otaliga vandringsleder. Många av lederna i Mount Everest National Park leder upp till Everest basecamp, men den bästa utsikten av berget får du från Kala Pathar som ligger 5 545 meter över havet. Namche Bazar, som är ett centrum för trekkingindustrin, brukar man komma fram till efter två dagars vandring. Leden fortsätter till klostret vid Thyangboche där man kan skymta Sagarmatha, det lokala namnet på Mount Everest. Här finns även möjlighet att övernatta. Lägret vid Gorak Shep på 5 300 meter används ofta som basläger för bergsklättrare. Därifrån följer man en brant gruspassage uppför Kala Pathar. Förutom Mount Everest kan man här skåda bergen Nuptse och Lhotse. Även det beryktade isfallet på Mount Everest är ibland synligt. Vad gäller djurliv får du hålla tillgodo med jakar och ett antal rovfåglar.
För att hajka i Mount Everest National Park krävs ett särskilt vandringstillstånd. Tänk på att det är viktigt att acklimatisera kroppen vid den höga höjden.
En arrangör som har resor till Mount Everest National Park är
http://www.swedasia.se.

Världens bästa nationalparker

11) Yellowstone nationalpark, USA

Världens äldsta nationalpark

Yellowstone Nationalpark sträcker sig över delstaterna Wyoming och Montana och bildades 1872 för att skydda de heta källorna. Området rymmer några av Nordamerikas största rovdjur. Vargen har återförts till nationalparken och de bästa platserna att spana efter flockarna brukar vara vid Slough Creek och Lamar Valley. Puman, Nordamerikas stolta bergslejon, och lodjurets släkting vildkatten strövar i skogarna och under våren vaknar grizzly- och svartbjörnarna upp från sina iden. Med det är under vintern som Yellowstone visar upp sig i all sin prakt. Då söker sig stora hjordar av bisonoxar och vapitihjortar, även kallad elk, ner i dalarna på jakt efter vinterbete. Andra sevärda arter är grävling, trumpetarsvan, prärievarg och älg. På slätterna vid nordvästra entrén nära Gardiner kan man spana efter de kvicka gaffelantiloperna och längs vägarna och vattendragen ska man hålla utkik efter usa:s nationalfågel, den vithövdade havsörnen.
Turer i området anordnas bland annat av http://www.yellowstonesafari.com, http://www.wildlifeexpeditions.org och http://www.yellowstone-bearman.com.

Världens bästa nationalparker

12) Serengeti nationalpark, Tanzania

Myllrande grässavann

Serengeti Nationalpark i Tanzania är en strandad Noaks ark. Stora flockar med zebror, antiloper, gaseller, leoparder, servaler, flodhästar, nilkrokodiler, nilvaraner och omkring 500 fågelarter delar på gräset, vattnet och skyn i Serengeti. På de stekheta klipporna, kopjes, som sticker upp på savannen ser man ofta lejon och geparder vilandes inför jakten. Men den hotade spetsnoshörningen, även kallad svart noshörning, lever skyddad i en buffertzon dit turisterna inte får ta sig.

Gränspassagen till Kenya vid Marafloden utgör vissa perioder skådespelet för miljontals gnuers långa vandring. I floden lurar glupska nilkrokodiler och i skogsbrynen väntar hungriga kattdjur på att växtätarna ska dricka. Torrperioden brukar infalla mellan juni och oktober. November till maj är det regnperiod. Under regnperioden kan drygt en miljon däggdjur vara samlade vid Nabi Hill, Ndutu och Gol Kopjes. Bästa tiden att besöka Serengeti varierar beroende på hur regnen faller men slutet av juni och juli brukar vara bra.
Några arrangörer som har resor till Serengeti nationalpark:
http://www.jksafaris.se, http://www.jambotours.se, http://www.temaresor.se.

13) Kafue nationalpark, Zambia

Kolla in katten i natten

Kafue Nationalpark, Zambias äldsta nationalpark, är döpt efter floden med samma namn. Som besökare kan du gå på vandringssafari, åka på båtutflykter på floden, dagsturer till Busangaslätten, safarifärder med öppen jeep samt nattsafari med strålkastare. Personalen på lägret Lufupa är berömd för sin förmåga att finna leoparden trots det becksvarta mörkret. Nationalparken är också hemvist för den sällsynta lechweantilopen som kan ses på Busangaslätten. Spana även efter lejon, nilkrokodil, nilvaran, flodhäst, impala, vårtsvin, elefant och bushbock. Bor gör du i stugor eller på en permanent campingplats med tält. Men om du vistas i Lufupa, se upp för flodhästarna när du går hem från restaurangen. De kommer upp på kvällen för att äta av gräset.
Några arrangörer som har resor till Kafue nationalpark är
http://www.jksafaris.se och http://www.jambotours.se.


Text: Jan Fleischmann • 2008-03-11
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen