Annons
Annons
Fanny Ernestrand

Fanny Ernestrand

Restips

Världens häftigaste bibliotek

Moderna designprojekt och historiska landmärken. Sug in det kulturella arvet, beundra flitiga studenter och läs lite i semesterboken. Här är nio anmärkningsvärda bibliotek.

Text: Fanny Ernestrand • 2011-02-19 Uppdaterad 2021-09-14
Annons

1. Filologibiblioteket vid Free University, Berlin

Modernt är bara förnamnet

Universitetets yngsta del som invigdes 2005. En bubbelliknande byggnad i stål och glas som enligt arkitekten är formad som en hjärna – men liknar mer ett strandsatt ufoskepp. Inuti är det vitt och fräscht med luftiga lässalar på flera våningar.
En inspirerande miljö med över 700 000 titlar och givetvis trådlöst internet. Byggnaden är av miljövänliga material med energismarta funktioner.
Adress: Habelschwerdter Allee 45

2. Mexikos Universitetsbibliotek, Mexiko City

Fyrkantig inkabyggnad

En pepparkaksbrun kartong täckt med färgglada aztecmotiv på Mexikos universitetsområde. Byggnaden är modern och gammal på samma gång. Inuti är det futuristiskt med Star Wars-liknande interiör på flera våningar. Väggmålningen, som täcker hela biblioteket, är en av världens största och gör biblioteket till Mexiko Citys i särklass häftigaste byggnad.
Adress: Ciudad Universitaria

3. Seattle centralbibliotek

Otaliga kanter

Världens kanske mest innovativa bibliotek är Seattles centralbibliotek. Det är byggt av glas och stål i omöjliga vinklar – som ett kantigt hönsnät med glasskinn. Ljuset i byggnaden påminner om ett sagolandskap och det är en rogivande läsmiljö.
Adress: 1000 Fourth Ave

4. Victorias delstatsbiliotek, Melbourne

Maffigt och mångsidigt
Världens häftigaste bibliotek

Victoria delstatsbiblioteks lässal har höga höjder. Foto: Adam Cleave
I Australiens kulturstad Melbourne finns ett maffigt bibliotek med pampiga pelare. Bibliotekets storslagna lässal har höga knallvita höjder och ett glasprytt åttakantigt tak. Förutom över 1,5 miljoner titlar har man bevarat kapten James Cooks kartor och stadsgrundares dagböcker.
Den som inte är lässugen kan lata sig på framsidans härliga gräsmatta, spela schack i spelrummet eller gå på utställning i konstavdelningen.
Adress: 328 Swanston Street

5. Frankrikes nationalbibliotek, Paris

Gamla anor

Frankrikes nationalbibliotek har varit centrum för baskerklädda sedan 1368. Biblioteket har flyttat ett par gånger, men sedan 1996 ligger det i fyra 24-våningars byggnader i glas och krom som är formade som öppna böcker.
Målet är att biblioteket ska förvara allt som har publicerats i Frankrike, idag har man cirka 10 miljoner volymer.
Adress: Quai François-Mauriac, 75706 Paris Cedex 13

6. Kungliga portugisiska biblioteket, Rio de Janeiro

Plottrigt men präktigt

Världens häftigaste bibliotek

På gångavstånd från Copacabanaligger Kungliga portugisiska biblioteket.
Världens kanske mest eleganta plats att njuta av en bok. Välfyllda hyllor av gyllene trämaterial och dämpad belysning. Det är mycket som är kungligt med biblioteket, allt från den gigantiska ljuskronan till de välsmidda räckena och den glasmönstrade takkupolen.
Här finns många gamla volymer som det är tillåtet att bläddra i, dessutom hålls det ofta utställningar om det brasilianska och portugisiska kulturarvet.
Adress: Rua Luís de Camões 30

7. Amsterdam stadsbibliotek

Framtiden är vit

Precis vid kanalen bakom centralstationen ligger Amsterdams stadsbibliotek – Europas största offentliga bibliotek. Invändigt är det futuristiskt formgivet i vitt, med tio våningar i sann high tech-anda. 1 200 platser och 600 datorer – givetvis Apple. Utåt sätt är det en häftig betongbyggnad med trädetaljer och en skärm som ger behagligt solskydd över lästrappan.
Adress: Oosterdokskade 143

8. USA:s kongressbibliotek, Washington DC

Världens största

Landets äldsta kulturinstitution med flest hyllmeter och titlar av alla världens bibliotek. Inredningen är pampig och utstrålar storhet med mahognyträ, sekelskiftspelare och strukturtak. Endast vissa delar av bibliotekets tre byggnader är tillgängliga för turister – tyvärr får man inte besöka den cirkulära lässalen.
Bibliotekets huvudsyfte är att bistå kongressen med material till undersökningar och främja landets läskunnighet och litteratur.
Adress: 101 Independence Avenue

9. New Yorks stadsbibliotek

Världsberömd filmstjärna

Maffiga stadsbiblioteket i New York fyller hundra nästa år. Det är mångsidigt och medietätt och har figurerat i fler filmer än något annat bibliotek. Utanför vaktar två symboliska stenlejon och innanför finns över 12 mil hyllängder.
Adress: 5th Avenue & 42nd Street


Text: Fanny Ernestrand • 2011-02-19
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top