Annons
Annons
Vill du inte bara vandra utan också ha mäktiga vyer på vägen? Kolla in de här spektakulära vandringslederna. Foto: GettyImages

Vill du inte bara vandra utan också ha mäktiga vyer på vägen? Kolla in de här spektakulära vandringslederna. Foto: GettyImages

Restips

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer

Steg för steg, höjdmeter för höjdmeter och så kommer den där belöningen, vars skönhet golvar dig fullständigt. Vi har vaskat fram några av världens vackraste vandringar med briljanta vyer.

Text: Karin Wallén • 2020-11-16 Uppdaterad 2021-12-16

Czarny Staw pod Rysami, Polen

Att ta sig upp på Polens högsta topp, Rysy (2 499 m ö h) innebär en brant stigning, ibland med fasta kedjor som hjälp längs klippvägen. Men för den som startar vid Morskie Oko är utsikten på vägen upp belönande. Strax ovanför sjön Czarny Staw pod Rysami vänder du dig om och kippar efter andan. Sjön nedanför ser ut som en ändlös infinity pool och de tvärbranta Tatrabergen speglar sig i ytan.

Ta dig hit: Börja vandringen vid sjön Morskie Oko, där du kan bo på bergsstugan Schronisko Morskie Oko. Det går att komma ganska nära med bil, men ett trevligare sätt att ta sig dit på en dag är att vandra från Kasprow Wierch, dit du åker linbana från Kuznice i utkanten av skidorten Zakopane.

Boende: Tältförbud råder. Boende finns på Schronisko Morskie Oko. Många går upp till Rysy och tillbaka samma väg igen – men varför inte fortsätta till nästa bergsstuga, som är Chata Pod Rysmi, på slovakiska sidan av Tatrabergens nationalpark? Du hinner även ända ner till Strbske Pleso på samma dag om du håller hyfsat tempo.

Mer info hittar du på tanap.org!

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Vandring genom Polen och förbi sjön Czarny Staw pod Rysami. Foto: GettyImages
Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Tatrabergen i Polen. Foto: GettyImages

Schlegeisspeicher, Österrike

En av de mest klassiska vyerna längs vandringsleden Berliner Höhenweg är den ner mot Schlegeisspeicher i Zillertalalperna. Att det turkosgröna vattendraget i själva verket är en reglerad damm kanske sänker wow-faktorn något? Äsch då, med höga alptoppar som ramar in det gnistrande vattnet är det såpass vackert att det, trots allt, får dig att vilja brista ut i Sound of Music-sång.

Ta dig hit: Du kan ta dig upp till den vackra utsikten – och tillbaka – på en dag från Mayrhofen. Men självklart finns det mer att se och uppleva, så varför inte fortsätta? Hela Berliner Höhenweg tar ungefär en vecka att vandra och bjuder på höga toppar, glaciärer och bjällrande kor. Du kan förstås anpassa vandringen efter hur lång tid du har på dig och välja start- och slutpunkt därefter.

Boende: Från Olperer Hütte har du utsikt ner mot Schlegeisspeicher. Längs hela vandringsleden finns flera bergsvärdshus, där Berliner Hütte är en höjdpunkt.

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Berg och glaciärer i Österrike. Foto: GettyImages

Skógafoss & Fimmvörduháls, Island

Mäktiga kaskader rasar ner från en grön bergsplatå och landar tvärt i ett regnbågsdis. Vattenfallet Skógafoss är en riktig snygging, och har förstås använts som kuliss i flera filmscener. Du kan även gå in under fallet och se det bakifrån – eller vandra vidare i området och vidga vyerna.

Ta dig hit: Skógafoss ligger ungefär två timmars bilväg norr om Reykjavik, och det går att köra nästan ända fram till fallet. Med andra ord är det ett mycket populärt turistmål – men låt dig inte avskräckas av detta. Det är nämligen nu det roliga börjar.

Vid Skógafoss startar Fimmvörduháls-leden, som mäter 2,5 mil, bjuder på 1 000 höjdmeter och avslutas i Thorsmörk. Den funkar att göra som dagstur – men kräver naturligtvis en lång heldag, för det finns mycket att se längs vägen. Gröna vidder, glaciärer, vulkaniska månlandskap och inte mind­re än 26 vattenfall passeras – och du hinner även få en titt på vulkanen Eyjafjallajökull, som blev en kändis när hen ställde till med flygkaos 2010.

Boende: Längs vandringen finns stugan Fimm­vörduskáli Hut, där det går att boka plats. Det finns inget vatten i stugan men flera ställen längs leden där du kan fylla på.

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Mäktiga Skógafoss på Island. Foto: GettyImages

Nationalpark Zion, USA

Det är lika bra att vi säger det på en gång: Det här är inte en vandring du ska göra om du har höjdskräck. Och vill du bearbeta den sortens skräck ska du kanske inte börja din terapi med just Angel’s Landing. Har du däremot hyfsad kondition, och gillar dramatiska stup, så har du kommit helt rätt. Från den här platsen har du något av det snyggaste som nationalparken Zion har att erbjuda framför och under dig.

De milsvida vyerna domineras av en kanjon omgiven av dramatiska sandstensklippor, röda av järnoxid, som tagna ur en Disneyfilm.

Ta dig hit: Ta gratisbussen (gärna tidigt på morgonen) från nationalparkens besökscenter till The Grotto Shuttle Stop, där du börjar den 8 kilometer långa vandringen. Leden är förvisso tillrättalagd, relativt jämn och försedd med trappsteg. Men du ska ta 450 höjdmeter och röra dig på smala avsatser intill höga stup, där fasta rep sitter för att ge stöd när svindeln slår till. Så ta några extra andetag innan utsikten tar andan ur dig på allvar. Är du sugen på att se mer av Zion? Gå hela West Rim Trail, som är 2,5 mil lång.

Boende: Springdale är en bra utgångspunkt för turer i nationalparken. Där finns allt från glamping och tjusiga lodger till hotell och campingplatser. Det finns också ett par campingplatser i nationalparken där du kan tälta eller parkera en husbil.

Läs mer: Världens 6 farligaste vandringar

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Kanjon omgiven av dramatiska sandstensklippor i Nationalpark Zion. Foto: GettyImages
Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Angel’s Landing i Utah. Foto: GettyImages

Besseggen, Jotunheimen

Uppe på en hisnande skarp bergskam, omgiven av branta klippor, går du som på en skarp knivsegg mellan två vackra sjöar – den glaciärgröna Gjende (979 m ö h) och den blå Bessvatnet (1 380 m ö h). Det är alltså 400 meters höjdskillnad mellan sjöarna, som ligger intill varandra på varsin sida om vandringsleden. Den gröna färgen på Bessvatnet kommer sig av att glaciärvatten sköljer ner lera i sjön.

Ta dig hit: Utgå från Gjendesheim Turisthytte eller ta båten (boka biljett i förväg) från Gjendesheim till Memurubu och börja vandringen där. Utan båt tar vandringen cirka sex timmar. Och när du ändå är i Jotunheimen – passa på att vandra vidare på mindre trafikerade stigar, på en längre tält- eller hyttetur. Här finns mängder av leder att sprida ut sig på, och naturligtvis även Norges högsta topp, Galdhöpiggen (2 469 m ö h) att bestiga för den äventyrslystna.

Boende: Du kan övernatta på Gjendesheim Turisthytte eller Memurubu Turisthytte så är du redo att ta dig an Besseggen på morgonen. Här finns också möjlighet att tälta, på camping eller fritt.

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
I grannlandet Norge finns såna här vyer! Retsamt nära. Foto: GettyImages

Taroko Gorge, Taiwan

Taroko Gorge i Taroko nationalpark är en skönhet även från botten av kanjonen, men uppe på Zhuilu Old Trail är upplevelsen betydligt mer svindlande. Vertikala klippor stupar rakt ner mot den turkosblå Shakadang-floden som slingrar sig fram flera hundra meter under dig. Stigen klamrar sig fast på bergssidan, och det gör du med. Den här lilla turen tar ett par timmar tur och retur och ger dig en god dos av höjdadrenalin.

Ta dig hit: Du tar dig enkelt till Taroko Gorge med bil eller buss, och de flesta nöjer sig så, ibland kryddat med turen upp på Zhuilu Old Trail. Men från botten av kanjonen kan du även starta en tvådagarsvandring till bergsbyarna Dali och Datong. Det här är väglöst land, där tarokofolket bor, och du kan bo i homestay med en familj. Det är bra att arrangera vandringen med en guide som kan tala mandarin, eftersom få i byarna kan engelska och en stor del av upplevelsen är att höra deras historier om livet förr och nu.

Boende: Närmaste stad är Hualien. Där finns ett stort utbud av boende. Under vandringen till Dali och Datong bor du i homestay. Bokas enklast via lokal arrangör, till exempel meetmyguide.com eller taiwan-adventures.com.

Mer info: taroko.gov.tw

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
En tvådagars vandring i Taiwan. Foto: GettyImages

Mirador Las Torres, Chile

Som höga torn reser sig granittopparna tvärbrant mot himlen, runt en gnistrande grön glaciärsjö. Inte undra på att den här utsikten i nationalparken Torres del Paine, i chilenska Patagonien, blivit en riktig publikdragare.

Ta dig hit: Enklast med hyrbil från Punta Arenas, där närmaste flygplats ligger. Närmaste samhälle är annars Puerto Natales, varifrån det går bussar in i Torres del Paine. Du behöver dock hoppa av bussen för att köpa inträde till parken, och därifrån ta en ny shuttle bus till Hotel Las Torres där vandringen startar.

Turen tar cirka 8–9 timmar upp och tillbaka. Räkna med att ta dig över forsar och hängbroar, över öppen stäpp och genom skog – och förstås en rejäl stigning upp till målet. Sträckan är cirka 18 kilometer, inklusive 900 höjdmeter. Har du tagit dig ända till Torres del Paine bör du dock se dig om ordentligt, till exempel vandra hela ”W Circuit” – en populär runda som under 5–6 dagar bjuder på varierande landskap och fler oförglömliga vyer.

Boende: Lyxiga Las Torres ligger i dalen där leden startar. Ett billigare alternativ är att vandra upp till Refugio Chileno, som även har tältplatser, och övernatta där. Nästa morgon kan du ta den sista lilla biten upp till Mirador Las Torres och se solen gå upp.

Mer info: torresdelpaine.com

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Lamor i nationalparken Torres del Paine. Foto: GettyImages
Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Patagonien är fantastisk. I Chile kan du stanna upp vid sjön Mirador Las Torres. Foto: GettyImages

Udzirosjön, Georgien

Det här är en av de vackraste vandringarna, och vyerna, i georgiska Kaukasus – men ändå inte en av de mest välbesökta. Det krävs helt enkelt lite trixande för att komma till denna avlägsna del av regionen Ratja Letjchumi, och den som gör sig besväret slipper trängas. På 2 800 meters höjd, på sluttningen av berget Katitsvera, kommer du fram till Udzirosjön, vars namn betyder ”utan botten”.

Det är en brant vandring hit, men du kommer knappast att ångra dig. Härifrån har du, när vädret är bra, en oslagbar utsikt över Kaukasus toppar.

Ta dig hit: Det tar en dag att vandra hit från Shovi eller Glola. Närmaste stad med lite mer infrastruktur och boende är Oni i nedre Svanetien, cirka två mil från startpunkten. Därifrån får du fixa skjuts eller ta taxi.

Boende: Tälta på gräsmattan vid sjön och vakna till en makalös bild av berg som avspeglas i dess yta. Inför turen kan du bo i staden Oni, till exempel på Hotel Gallery.

Mer info: caucasus-trekking.com

Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer
Utsikt över Kaukasus toppar och Udzirosjön. Foto: GettyImages

7 äventyrliga vandringsleder i Europa

16 av världens mest spektakulära sjöar

Vagabond listar: Årets 30 bästa resmål 2020

10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka


Text: Karin Wallén • 2020-11-16
RestipsAktiv semesterListorVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen