• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka

  Europa är hem för otaliga vackra byar och som grädde på moset finns vissa belägna på coola klippkanter och vackra kullar med utsikter som heter duga. Här är ett axplock av några av de vackraste!

  10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka
  Berg, pittoreska byar och fantastiska utsikter. Vi listar Europas bästa bergsbyar du måste besöka. Foto: GettyImages

  Èze, Frankrike

  För en mer dämpad Riviera-upplevelse bortom Nice och Cannes rekommenderas Èze, vars steniga sluttning tar dig 400 meter över havet och ger dig en fantastisk utsikt över Medelhavet. Efter en flåsig vandring till stadens topp kan du njuta av en välförtjänt måltid på La Chèvre d'Or, en tvåstjärnig Michelin-restaurang som drivs kocken Arnaud Faye.

  Èze i Frankrike

  Èze i Frankrike. Foto: GettyImages

  Èze med Medelhavet i bakgrunden i Frankrike

  Från Èze har man en härlig utsikt över Medelhavet. Foto: GettyImages

  Motovun, Kroatien

  Regionen där vi hittar Motovun jämförs ofta med Toscana i Italien, men förutom vin och kullar finns här också tryffel. Njut av olika slags tryffelrätter på plats. Precis som i Toscana är det en perfekt plats att dricka kaffe eller ett glas vin och titta på den magnifika utsikten.

  Motovun i Kroatien

  Motovun i Kroatien. Foto: GettyImages

  Rocamadour, Frankrike

  Rocamadour sticker ut med sin spektakulära utsikt över Alzou-kanjonen. Byn, som bara har en gata, är känd för de religiösa byggnader som hänger utmed ena klippavsatsen. Andra sevärdheter är Chapelle Notre Dame med sin berömda Madonna-staty.

  Rocamadour i Frankrike

  Rocamadour i Frankrike. Foto: GettyImages

  Civita di Bagnoregio, Italien

  I centrala Italien ligger Civita di Bagnoregio. Staden är känd för sin upphöjda position ovanpå en platå med spröd vulkanisk tuff, vilket gör att staden är i ständig risk att försvinna när platåns kanter smulas sönder. Därav kallas staden för "La città che muore" (Den döende staden). Idag bor här ungefär 12 personer, men många fler katter och enda sättet att komma hit är via en gångbro från den närliggande staden Bagnoregio.

  Civita di Bagnoregio i Italien

  Civita di Bagnoregio i Italien. Foto: GettyImages

  Torg i Civita di Bagnoregio i Italien

  Pittoreskt torg i Civita di Bagnoregio. Foto: GettyImages

  Monsaraz, Portugal 

  Mitt i Alentejos vindistrikt nära Spanien ligger en av de äldsta bosättningarna i Portugal – Monsaraz. Här kan man ta det lugnt på bilfria vägar, upptäcka slottet från 1300-talet och ta in de fantastiska utsikterna över olivlundarna. Det lokala vinet smuttas bäst på ett litet kafé medan du tittar på solnedgången.

  Läs mer: Alentejo: upplev Portugals orörda och vilda kust

  Monsaraz i Portugal

  Monsaraz i Portugal. Foto: GettyImages

  Gordes, Frankrike

  Gordes är lätt en av de mest charmiga städerna i Frankrike. Läget gör det till en av de bästa platserna i Provence att njuta av solnedgången, ett glas vin och färgstarka lavendelfält under sommarmånaderna. Det är bara 10 minuters bilresa till Sénanqueklostret från 1100-talet som är känd för sina långa rader av lila blommor.

  Gordes i Frankrike

  Gordes i Frankrike. Foto: GettyImages

  Sénanqueklostret i Frankrike

  Rader av lavendel framför Sénanqueklostret. Foto: GettyImages

  Makrinitsa, Grekland

  Ungefär 6 kilometer nordost om kuststaden Volos finns Makrinitsa. Staden kallas ibland för "Balkongen på berget Pelion" och har, som namnet antyder, en fantastisk vy över landskapet. Det är en av de mest karakteristiska städerna i Grekland, med kullerstensgator, ett sextiotal bevarade fontäner och traditionella herrgårdar och hus som ser ut som hängande utsmyckningar på den gröna bergssidan.

  Makrinitsa i Grekland

  Makrinitsa i Grekland. Foto: GettyImages

  Les Baux-de-Provence, Frankrike

  Les Baux-de-Provence eller bara Baux, ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i sydöstra Frankrike. Ur den vackra kalkklippan finns uthuggna hus i vacker renässansstil. Staden är känd för en välbevarad samling historiska stenhus, kyrkor, herrgårdar och ruinerna av fästningen på toppen. Besök bland annat Yves Brayer-museet, som är inrymt i 1500-talsbyggnaden Hôtel de Porcelet. Här ställs akvareller, oljemålningar och teckningar ut av den franska konstnären Yves Brayer.

  Läs mer: 14 av de vackraste platserna i Frankrike

  Les Baux-de-Provence i Frankrike

  Les Baux-de-Provence i Frankrike. Foto: GettyImages

  Mont Saint-Michel, Frankrike

  En lista över världens vackraste bergsbyar vore inte komplett utan Mont Saint-Michel, en av de mest kända städerna i Europa och ett topprankat resmål i Frankrike. Det är som hämtat ur sagorna. Inte bara för klostret högst upp i den lilla byn som mer påminner om ett slott, utan även för att kullen tidvis förvandlas till en ö när det är högvatten.

  Mount Saint-Michel i Frankrike

  Mont Saint-Michel i Frankrike. Foto: GettyImages

  St Michael's Mount, Storbritannien

  När vi ändå nämner Frankrikes tidvattenö – Mont Saint-Michel – är det bara god ton att också nämna Storbritanniens motsvarighet – St Michael's Mount. Den lilla ön med 30 invånare ligger precis vid kusten, mittemot den vackra byn Marazion i Cornwall. Här finns en liten hamn, ett medeltida slott och kyrka från 1100-talet. Ön kan nås via en väg vid lågvatten, men det har inte hindrat folk från att simma över viken för en visit.

  Läs mer10 platser du aldrig skulle gissa låg i Storbritannien

  St Michael's Mount i England

  St Michael's Mount i England. Foto: GettyImages

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!