Annons
Annons
Venedig är urless på turister som åker upp i Kampanilen, tar en selfie på Rialtobron, köper en glass och sedan drar vidare. Foto Vytautas Dranginis/Getty Images

Venedig är urless på turister som åker upp i Kampanilen, tar en selfie på Rialtobron, köper en glass och sedan drar vidare. Foto Vytautas Dranginis/Getty Images

Restips

Venedig inför besöksavgift

Venedig har tröttnat på dagsturisterna som kommer i bussar och med kryssningsfartyg och tar stor plats men bidrar relativt lite till stadens ekonomi. Från och med första september måste alla dagsturister därför betala en avgift för att få besöka staden.

Text: Per J Andersson • 2019-06-03 Uppdaterad 2019-06-03

Venedig besöks av mellan 25 och 30 miljoner turister om året. Mer än hälften av dem stannar bara en dag. Kruxet med besökarna som stannar så kort tid är att de spenderar väldigt lite pengar och bidrar därför väldigt lite till den lokala ekonomin, samtidigt som de tar plats, skräpar och påfrestar på miljön.

Igår söndag brakade ett jättelikt kryssningsfartyg in i kajen och skadade flera nyzeeländska turister. Det stora kryssningsfartyget MSC Opera skulle lägga till i hamnen med hjälp av två bogserbåtar då det av okänd anledning kom ur kurs och körde på den förtöjda turistbåten Michelangelo bakifrån. Proteströrelsen No Grandi Navi var snabbt på plats, inte för att protestera så mycket mot bristande säkerhet som mot miljömässiga, sociala och ekonomiska konsekvenserna av överturismen.

De senaste 60 åren har stadens befolkning halverats till idag bara drygt 50 000 – medan antalet turister flerfaldigats. Om utvecklingen fortsätter i samma takt finns det inte en enda bofast Venedigbo om några decennier.  

No Grande Navi är kritiska till avgaserna och koldioxidutsläppen som båtarna orsakar, men framförallt mot det ohållbara i att så många kryssningsturiser dagligen väller in i staden, spenderar relativt lite pengar och snabbt återvänder till sin båt där de har allt inkluderat. 

Kommunen har lyssnat på deras argument och första september införs en avgift på tre euro. Från och med 2020 höjs skatten till mellan 6 och 10 euro, beroende på om resenären besöker staden under låg- eller högsäsong. Skatten ska finansiera bland annat sophantering och renhållning av offentliga platser.

De som är födda i Venedig eller som bor, arbetar eller studerar i staden behöver inte betala skatten. Inte heller barn under sex år eller människor som besöker sina släktingar i staden. Turister som bor på lokala hotell behöver inte heller betala eftersom Venedighotellen – precis som alla italienska hotell – redan tar ut en lokal turistskatt. Den nya avgiften riktar sig med andra ord till dagsbesökarna som inte övernattar i kanalstaden.

Hur avgiften ska tas ut är ännu inte bestämt. Vad man bestämt är däremot att den besökare som vägrar betala turistskatt riskerar dryga böter på upp till 450 euro.

Läs mer

Kampanjen mot kryssningsturism i Venedig: No Grande Navi.


Text: Per J Andersson • 2019-06-03
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen