Annons
Annons
Annons
Expertens guide till Buenos Aires. Text Frida Hessel. Foto: Thinkstock, Ina Agency.

Expertens guide till Buenos Aires. Text Frida Hessel. Foto: Thinkstock, Ina Agency.

Argentina

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips

Frida Hessel är bosatt i Argentinas huvudstad sedan mer än tio år tillbaka. Här är hennes guide till de bästa restaurangerna, ­kvarteren, kulturupplevelserna – och en massa annat.

Text: Redaktionen • 2016-02-12 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Frida Hessel guidar till sin hemstad.

Invånarna i Buenos Aires, “porteños”, har liksom många andra huvudstadsinvånare­ rykte om sig att vara arroganta. Ber du vilken Buenos Aires-bo som helst att be­skriva sina likar så skulle hen säkert sÙ�ga att de är aggressiva och oartiga.

Och visst, om du lever i staden och tvingas resa till och från jobb under rusningstid så kan du visst känna en viss ilska i luften. Bilisterna ligger på sina signalhorn och skriker ut förolämpningar genom öppna vindrutor. Busschauffören snäser åt passagerarna att trycka sig längre bak i bussen. 

Annons

Om du däremot kommer som turist till staden, utan tider att passa, kan Buenos Aires tvärtom vara en väldigt avslappnad och vänlig stad. Folk håller upp dÙ?rrar för dig och låter dig gå före på de smala trottoarerna. Står du och hänger över en karta kan du räkna med att någon snart kommer fram för att förklara vägen. 

Att man är så omhändertagande och öppen mot folk kanske har att göra med att de flesta Buenos Aires-bor har sina rötter i något annat land. Argentina är ett av de länder i Amerika som tog emot flest invandrare under 1800- och 1900-talen, då miljontals européer flydde från hunger, krig och fattigdom till andra sidan Atlanten. Mellan 1895 och 1914 tredubblades Buenos Aires befolkning. De flesta av nykomlingarna var italienare och spanjorer, något som har satt stark prägel på staden. Buenos Aires är en kosmopolitisk stad. “Porteños” betyder rätt och slätt “folk från hamnen”. Därför är det lätt att känna sig hemma i Buenos Aires.

Stadsdelar i Buenos Aires

1. La Boca

Italienskt och fullt av fotbollsfans

Det gamla hamnkvarteret kan kännas lite som en turist-fälla, men det finns ingen annan plats i Buenos Aires som tydligare speglar de italienska invandrarnas historia. Här ligger det fina lilla konstmuseet Quinquela Martín (Av Pedro de Mendoza 1835), med tavlor av stadsdelens konstnär och välgörare Benito Quinquela Martin. Målningarna speglar hamnlivet så som det såg ut när La Boca var ett aktivt industriområde i början av 1900-talet. 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Färgglada husfasader i La Bocca. Foto: Thinkstock.

Gillar du fotboll rekommenderas ett besök på Boca Juniors eget museum. Museet för klubben som tog sina färger efter flaggan på en svensk båt ligger inhyst i själva stadionbyggnaden (Brandsen 805). I folkmun kallas stadion för “La Bombonera”, pralinasken, eftersom läktarnas olika nivåer delvis byggts ovanpå varandra och den ser ut som en chokladkartong ovanifrån. Bästa lunchen äter du på opretentiösa grill-krogen Puerto Viejo (Av Pedro de Mendoza 2103). Kulturhuset Fundación Proa har ett trevligt fik med uteservering på balkongen (Av Pedro de Mendoza 1929).

2. San Telmo

Kulturkvarter med centralt läge

Att besöka de ruffiga och pittoreska tangokvarteren i San Telmo är ett måste. På söndagar hålls en stor antikvitetsmarknad på torget Plaza Dorrego. Missa inte Mercado de San Telmo (Bolivar 950), en gammal saluhall från 1897, där det inte bara säljs frukt och grönsaker, utan även porslin, krimskrams, loppisprylar och antikviteter. Ta en fika på salu-hallens kafé Coffee Town, som har stans godaste kaffe. 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
San Telmo. Slitet men charmigt. foto: Thinkstock.

3. Recoleta

Fashionabelt och kafétätt

På den pampiga kyrkogården Recoleta, i hjärtat av kvarteret med samma namn, ligger före detta presidenter, intellektuella och nationalhjältar begravda under överdådiga monument. Den största publikmagneten är Evitas Peróns grav, där det alltid finns färska blommor. 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Kyrkogården Recoleta är sista viloplats till Evita Perón och flera andra betydelsefulla argentinare. Foto: Thinkstock.

Ta en kaffe på det traditionella La Biela, ett av författaren Jorge Luis Borges favoritkaféer (Av Quintana 600). Kaféet har en trevlig uteservering i skuggan av en jättelik hundraårig gummiek. På den intilliggande Plaza Francia hålls konsthantverksmarknad varje helg. Här kan du shoppa hantverk och smycken, eller slå dig ner i gröngräset och njuta av levande musik. Avsluta med en promenad längs den förnäma Avenida Alvear, som kantas av exklusiva märkesbutiker och de anrika lyxhotellen Alvear Palace Hotel och Hotel Park Hyatt.

4. Puerto Madero

Hamnen som blev affärskvarter

Det gamla hamnkvarteret Puerto Madero har rustats upp till ett exklusivt område med moderna lägenheter och eleganta restauranger. Området är ett populärt promenadstråk, särskilt på helgerna. Promenera över Puente de la Mujer, kvinnans bro, som ritades av den världsberömda spanska arkitekten Santiago Calatrava. Ta en fika i solen på någon uteservering och njut av folkvimlet. Missa inte ett besök museibåten Corbeta Uruguay, som ligger förtöjd i docka 4. Denna korvett, som tillhör den argentinska flottan, räddade den svenska vetenskapsmannen Otto Nordenskjöld och medlemmarna i hans expedition från att frysa ihjäl på Antarktis 1903.

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Populära hamnkvarteren Puerto Madero. Foto: Thinkstock.

I närheten av Puerto Madero ligger naturreservatet Reserva Ecológica, där du kan promenera eller cykla ända ner till Río de la Platas strand. 

5 smakupplevelser i Buenos Aires 

1. Grillat är gott

Att äta på grillrestaurang, “parrilla”, är såklart ett måste när man är i Buenos Aires. 

Möra biffar hittar du på Parrilla Peña (Rodríguez Peña 682), en enkel krog med bullrig atmosfär. Ett exklusivt och betydligt dyrare alternativ är Le Grill (Av Alicia M de Justo 876) där de finaste köttbitarna lagras i 28 dagar för att få extra smak. 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Thinkstock.

2. Italiensk kvarterskrog

En av stadens mest traditionella italienska krogar är Pierino (Lavalle 3499), som sedan den öppnade 1909 drivs av familjen Capalbo från Kalabrien. Förr i tiden var tavernan ett tillhåll för bohemer och tangomusiker, nu är den en favorit bland kvarterets familjer. 

3. Missa inte: argentinsk pizza

Den klassiska pizzan i Buenos Aires är tjock och gräddas “al molde”, i en lite djupare form. Den svämmar över av ingredienser under ett tjockt lager mozzarella. Prova varianten fugazzeta rellena: pizza med lök och mozzarella där degen också är fylld med ost. Smaka även kikärtsbrödet fainá, som man lägger ovanpå pizzan och som introducerades i Buenos Aires av invandrarna från Genova. En av stadens mest traditionella pizzerior är Güerrín (Av Corrientes 1368).

4. Bästa glassen

Världens näst godaste glass (efter Italien) finns i Argentina. De italienska invandrarna som bosatte sig i staden hade med sig sina glassrecept och startade försäljning. Många av dessa gelaterias, eller heladerías som det heter på spanska existerar fortfarande. Prova till exempel glassen på Cadore (Av Corrientes 1695). En trevlig uteservering där man kan äta glass har kedjan Freddo vid kyrkogården Recoleta. 

5. Läckert från havet

Bra fiskrestauranger hittar du i de spanska kvarteren runt Avenida de Mayo, till exempel baskiska Iñaki (Moreno 1341) och Laurak Bat (Belgrano 1141). 

Tider

Restauranger har vanligtvis öppet för lunch mellan 12 och 16 och för middag från kl 20.30. Många kaféer och restauranger serverar även enklare rätter även utanför dessa tider. De flesta affärer är öppna kl 10–20, mån–lör.

Dricks

På restauranger gäller 10 procent av notans värde. I taxi ges ingen dricks.

3 favoritkaféer och barer i Buenos Aires

1. Historisk fika

På anrika Café Tortoni (Avenida de Mayo 825) glider kostymklädda kypare fram mellan marmorklädda bord som en gång befolkades av stadens kulturelit. Kaféet öppnades 1858 och sägs vara Argentinas äldsta. 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Thinkstock.

2. En av stadens bästa vegetariska

Stans trevligaste trottoar-servering har Hierbabuena i Barracas (Av Caseros 454), en vegetarisk restaurang, som även serverar kaffe och färskpressade fruktjuicer. 

3. Mättande plockmat

Goda “picadas” (plockmat), Argentinas svar på tapas, hittar du på Bar de Cao (Av Independencia 2400), som öppnades 1915 av bröderna Cao. Atmosfären minner om svunna tider, då stället var en handelsbod. Deras “picadas” är hela middagar. Beställ in en kall öl till och njut. 

Språket

Det är bra att kunna lite spanska, eftersom långt ifrån alla pratar engelska. Den spanska som talas i Buenos Aires -skiljer sig från den som talas i Spanien eller i andra delar av Latinamerika. Språket har inslag från “lunfardo”, en slang som föddes runt sekelskiftet 1900 i de invandrartäta hamnområdena och som tog många ord från italienskan och italienska dialekter.

4 kulturupplevelser i Buenos Aires

1. Fotboll

Argentina andas fotboll. När man lär känna någon i Argentina är något av det första man frågar vilket lag personen tillhör. Att gå på match är en unik upplevelse, även om du inte gillar sporten. Ritualerna kring matchen och atmosfären på läktarna, där passionerade supportrar lever ut sina känslor, är fascinerande för vem som helst. Hotell och lokala resebyråer som till exempel tangol.com, säljer matchpaket som förutom inträdesbiljett inkluderar transport från hotellet och guide.

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Missa inte! Foto: Thinkstock.

2. Modern konst

Buenos Aires Museum för Latinamerikansk Konst, MALBA (Av Pres Figueroa Alcorta 3415) har en av de bästa samlingarna i världen med modern latinamerikansk konst, med verk av bland andra Frida Kahlo och Fernando Botero. 

3. Operahuset

En annan höjdpunkt är en guidad rundtur bakom kulisserna på Buenos Aires operahus Teatro Colón (Tucumán 1171), som anses vara en av de operor i världen med bäst akustik.™?

 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Pampiga Teatro Colón. Foto: Thinkstock.

4. Livejazz

Skivaffären Notorious (Callao 966) har en bar och restaurang där du kan lyssna på jazz live varje kväll. Program: www.notorious.com.ar. Även bokaffären Clásica y Moderna (Callao 892) arrangerar konserter ons–lör. Program: clasicaymoderna.com.

3 ställen för tango i Buenos Aires

1. Lokalbornas egna dansställen

För en mer autentisk upplevelse rekommenderas ett besök på någon av stadens milongor, där Buenos -Aires-borna själva träffas för att dansa. För medelålders publik finns Milonga Parakultural, på Salón Canning (Scalabrini Ortiz, 1331), mån, tis och fre, och El Arranque på Nuevo Salón la Argentina (Bartolomé Mitre 1759), mån, tis, tors och lör. De yngre generationerna dansar på Bendita Milonga (Perú 571) på måndagar och Maldita Milonga (samma adress) på onsdagar.  La Marshall (Riobamba 416) har milonga för gaypublik varje fredag. De flesta milongor sätter igång vid 22-snåret, men många erbjuder danslektioner före. 

2. Maffig tangoföreställning

Om du vill se en riktig färgsprakande tangoshow så är Señor Tango i stadsdelen Barracas (Vieytes 1655) rätt ställe. Showen hör till de dyraste i staden, men du får valuta för pengarna.

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Ina Agency.

3. Tangofestival

I augusti varje år arrangeras Buenos Aires tangofestival, under vilken VM i tango går av stapeln. Under de två veckor som festivalen pågår organiseras en mängd gratis shower, konserter, milongor och tangolektioner över hela staden.

5 shoppingtips

1. Argentinsk design

I Palermo Viejo, också kallat Palermo Soho, hittar du inhemsk design, kläder, accessoarer och inredning. På helgerna hålls en stor design- och konsthantverksmarknad kring torget Plaza Cortazar.

2. Bäst för läderprodukter

Argentina är berömt för sin skinnindustri. I Villa Crespo (Murillo 500-700) säljs läderprodukter direkt av tillverkarna till bra priser. 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
Thinkstock.

3. Sänkta priser

På gatan Aguirre (mellan gatorna Gurruchaga och Serrano) hittar du ett centrum för outletaffärer, med både argentinska och internationella märken som Lacoste, Cacharel och New Man.

4. Shoppa snyggt

Stadens vackraste shoppingcenter är Galerías Pacífico, en kulturminnesmärkt byggnad, på hörnan mellan Florida och Av Córdoba. Takmålningen i varuhusets kupol är ett verk av några av Argentinas främsta konstnärer. 

5. Bra stråk för mode

Ett trevligt shoppingstråk är Av Santa Fe, mellan Av 9:e de julio och Av Coronel Díaz. Här finns allt du kan tänka dig när det gäller skor, kläder och accesso-arer. Ett av stans största varuhus, Alto Palermo (Av Santa Fe 3253), hittar du också här. 

Bra att veta: 

Klimat i Buenos Aires

Klimatet i Buenos Aires är fuktigt, vilket gör att det känns hett och klibbigt på sommaren, då temperaturen kan stiga till över 40° C. Vintrarna är milda, med temperaturer på 0–15° C. De bästa årstiderna att besöka Buenos Aires är hösten och våren, då det är behagligt varmt. Det kan dock regna mycket i slutet av vintern och början av våren (aug–okt). Årstiderna i Argentina infaller precis tvärtemot års-tiderna i Europa.

Valuta

Taxiförare, somliga restauranger och affärer accepterar bara kontanter. Man kan betala med dollar på många ställen, men man förlorar ofta på det. Sedan en tid tillbaka finns det två marknader för peson, en officiell och en svart. Det går bra att växla både dollar och euro i Argentina. Om du växlar på en bank, på hotellet eller tar ut pengar i en bankomat så får du pesos enligt den officiella kursen. En bättre kurs får du om du växlar på den svarta marknaden, till exempel på gågatan Florida, även om det naturligtvis finns en risk att du blir lurad. Det finns gott om bankomater, men ibland kan det vara struligt med utländska kort. 

Säkerhet

Trots att kriminaliteten har ökat under de senaste åren så är Buenos Aires fortfarande en av de säkraste städerna i Latinamerika. Men det skadar inte att vara försiktig-. Precis som i andra storstäder är turister ett lovligt byte för ficktjuvar och väskryckare. Särskilt i turisttäta områden, som till exempel i Microcentro, San Telmo och runt Plaza de Mayo bör man vara uppmärksam. Skylta inte med dyra -kameror, klockor eller mobiltelefoner. 

På kvällarna är det alltid mycket folk i stadens centrala delar, så man behöver inte känna sig rädd. Undvik att gå ensam i mörka, skumma gränder.

Ta sig runt

Det är enkelt att hitta i Buenos Aires, eftersom gatorna ligger i ett tydligt rutmönster. Avstånden kan vara längre än vad de ser ut på kartan, så bekväma skor är ett måste. 

Att åka kollektivtrafik är enkelt och billigt. Tunnelbanan, Subte, är öppen mellan 5 och 22.30 mån–lör och mellan 8 och 22 sön- och helgdagar. Tunnelbanenätet är inte särskilt vidsträckt, men tågen tar dig till de flesta stadsdelar. 

Bussar, “colectivos”, går dygnet runt, både inom staden och till förorterna. Du stannar bussen genom att sträcka ut handen när du står vid hållplatsen. Både på buss och tunnelbana är det enklast att betala med magnetkortet Sube, som man kan köpa för 15 pesos i många kiosker och ladda på samma ställe, samt i tunnelbanans biljettluckor. 

Till förorterna och stadsdelar i utkanten av centrum kan man även ta tåg, stadens billigaste transportmedel som i de flesta fall fungerar hyfsat. 

Även taxi är smidigt, säkert och förhållandevis billigt. 

Guide till Buenos Aires hemligheter


Text: Redaktionen • 2016-02-12
ArgentinaRestipsBuenos AiresWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top