Annons
Annons
Hitta de hemliga guldkornen i Buenos Aires

Hitta de hemliga guldkornen i Buenos Aires

Argentina

Guide till Buenos Aires hemligheter

I Argentinas huvudstad göms den godaste maten och det roligaste natt­livet i privata bostäder och på andra udda platser. Vi hjälper dig att hitta dit.

Text: Kinga Sandén • 2014-02-11 Uppdaterad 2021-06-23

Minst ett fyrtiotal krogar och barer i Buenos Aires hittar man i bostäder, konstgallerier och på andra liknande platser. Flera har funnits i åratal och nya poppar ständigt upp. Vissa är helt lagliga, andra kolsvarta. En del entreprenörer ser hemmarestaurangen som ett första steg för att testa om deras krogidé håller, andra är utlänningar som saknar chans att jobba vitt. En del gillar helt enkelt konceptet, som blivit enormt populärt i Buenos Aires. Flera av ställena har specialiserat sig på sådant som saknas i stadens enorma krogutbud. Buenos Aires-borna är bortskämda med 24-timmarsstadens nöjen och lockas av det exklusiva i att få kämpa för att ens få loss en adress. Men oftast behövs bara lite framförhållning och ett trevligt mejl.

Adentro Dinner Club

Genuin grillfest

Den mest argentinska upplevelsen alla kategorier är en asado, en avslappnad grillfest som pågår och pågår och pågår under ceremoniella former ackompanjerad av stora mängder rivigt Malbecvin.
Den som inte har turen att bli hembjuden till någon ny bekantskap kan utsätta sig för en väldigt autentisk version på populära Adentro Dinner Club.

– Till skillnad från vanliga restauranger har vi bara en sittning per kväll, och ibland sitter vi kvar och dricker vin till sent. Idén är att folk ska lära känna varandra och oss, vilket de uppskattar de väldigt mycket, säger Kelly Brenner.

Hon serverar och sambon Gabriel Aguallo kockar, men båda sitter med de max åtta gästerna vid det enda bordet under större delen av kvällen.
Till vardags jobbar hon som grafisk designer och han som servitör.
De öppnar sitt hem för gäster på onsdagar eftersom det är hans enda lediga dag.

– Jag blir inte trött, för jag älskar det. Jag går upp tidigt, handlar och förbereder. Det finns alltid något att göra.

Eftersom kvällen är sval serveras gästerna hemgjord passionslikör i det lilla vardagsrummet med utsikt över uteplatsen där Gabriel skyfflar runt kolet under den två kvadratmeter stora grillen.
De får varsin nyfriterad empanada att knapra på, och efter en flytt till bordet i rask följd grillad ost, jätte­räkor, chorizo, blodkorv, tunntarmar, grillade grönsaker, revben. Gästerna börjar pusta och svettas men fortsätter stoppa i sig: innanlår, dubbla desserter och kaffe.

adentrodinnerclub.com

Onsdagar, endast med reservation. 310 kr inklusive vin.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Första hemliga dörren: Adentro Dinner Club.
Guide till Buenos Aires hemligheter
Fördrink och empanadas i den lilla salongen på Adentro.
Guide till Buenos Aires hemligheter
På Adentro serveras betydligt mer grönsaker till köttet än på en klassisk asado (grillfest), eftersom det är något som många turister efterfrågar.

Squat House

Ambulerande party

Den ambulerande klubben Squat House öppnar på ett nytt ställe varje gång. Senast på en skola, där baren bestod av vaktmästarexpeditionen och några säckar smältande is.
Högklackat, glittrigt, ungt, ögonbedövande hipsterkänsla. Bra energi på technodansgolvet, som senast höll till på fotbollsplanen.
De oregelbundna festerna annonseras på facebooksidan, och de som anmäler sig till mejllistan får adressen dagen innan.
Personalen är bättre på party än på administration. Om du inte är med på listan trots att du anmält dig, insistera vänligt med övertygelse.

facebook.com/SQUATHOUSE
squat-house.com/list.html

Förköp 70 kr eller fritt inträde före 02, sedan 140 kr.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Leta efter denna dörr för att hitta till Squat House.

Casa Felix

Femrätters med vin

Hos Casa Felix komponeras en femrättersmeny av regionala råvaror utifrån ett vinpaket med riktigt roliga argentinska viner.
Menyn är grönsaks- och fiskbaserad, men går att få vegetarisk eller vegansk om man säger till när man bokar. I övrigt är maten en överraskning. Den är alltid kreativ, snygg och smakrik, aldrig tråkig eller tung.
Fördrinkar serveras i värdparet Sanra Rittens och Diego Felix lilla trädgård på baksidan, där de odlar en del av de örter och grönsaker som sedan hamnar på tallrikarna.

colectivofelix.com

Torsdag till lördag, endast med reservation. 300 kr, vinpaket 100 kr.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Bakom denna dörr gömmer sig Casa Felix.

0800-vino

Vin med VIP-känsla

0800-Vino är i första hand en vinbutik av exklusiva argentinska viner bakom stängda dörrar.

– Vem som helst ska inte ramla in från gatan och sedan misshandla vinet. Mina flaskor ska få ett bra hem, säger ägaren och sommelieren Nigel Tollerman och hötter med ett glas krispigt Chardonnayvin.

Det enda som krävs för att delta i provningarna i vinkällaren är intresse. Kvällarna slutar ofta med att de småhickande gästerna, anförda av Nigel, rumlar vidare till någon krog.
Ikväll har få trotsat regnet: en argentinsk-italiensk-kenyansk sommelier under utbildning, en amerikansk företagare, ett argentinskt par.

– Jag kan inget om vin, jag kommer ibland direkt från jobbet för att ta ett glas och på köpet lär jag mig något, säger Daniela Raggio.

När provningen är slut fyller alla på glasen med det vin de gillat bäst. Alla står kvar och småpratar en stund, men just ikväll går var och en till sitt.

0800-vino.com
facebook.com/0800.vino
twitter.com/0800vinos

Torsdagar eller fredagar, endast med reservation, annonseras via facebook och twitter. 110 kr för fem viner. Längre skräddarsydda provningar av mer exklusiva viner från 3 500 kr. Viner till salu från en femtiolapp.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Exklusiva argentinska viner bakom 0800-Vinos stängda dörr.
Guide till Buenos Aires hemligheter
Florencia Zulberti håller på att utbilda sig till sommelier och kommer så ofta hon kan på 0800-Vinos provningar.
Guide till Buenos Aires hemligheter
Aromessenser för att träna upp luktsinnet och få hjälp att sätta ord på vinets dofter.

Ferona

Skön kompisklubb

Ferona är stället där du vaknar i en trappa och inser att du missat flyget hem. Om du mot alla odds inte blivit hemsläpad av antingen ditt snyggaste eller kons­tigaste ragg någonsin.
En skäggig dj spelar soul av den sort som får folk att släppa jackan på golvet och börja dansa så fort de kommer in i det som liknar ett rymligt vardagsrum. När golvytan tar slut dansar man i loppissofforna.
Någon är utklädd. Några spelar brädspel. Någon ramlar. Många trängs, hojtar och puffar jointar på terrassen en trappa upp.

Kompisklubben har dykt upp på olika adresser under de senaste åtta åren, oftast i någon av arrangörernas hem. Ifjol ringde kommunens inspektörer på i sekelskifteslägenheten med milsvid utsikt från terrassdansgolvet. Sedan började allt om i en ny patriciervilla.

– Fast nu kör vi legalt. Men vi fortsätter lite hemligt, för vi vill ha en viss typ av folk. Klädseln spelar ingen roll, bara de är sköna typer och gillar att ha kul, säger delägaren Fernando Gomez, som står och snackar med några vänner på gästernas sida om bardisken.

Dörrpolicyn är liberal, men har man otur så ligger flera vanliga klubbar och barer inom vingelhåll.

• Sök upp gruppen Ferona Club Social på Facebook eller ring +54-911 672 267 84.

Onsdag till lördag från kl 15, bra vid 02. Inga reservationer, utom om man vill äta den oväntat goda men snubbligt serverade femrättersmenyn för 130 kr.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Liberal dörrpolicy på Ferona.
Guide till Buenos Aires hemligheter
På Ferona är kvällen inte över förrän sista gästen har rullat ut.

Cocina Sunae

Asiatiskt i Argentina

När suget efter sydostasiatisk mat sätter in är Cocina Sunae ett betydligt bättre och roligare men också billigare alternativ till stans få thaikrogar.
Skaldjurscurryn bär tydlig smak av riktig fond på räkskal. Här serveras även malaysiska, filippinska och vietnamesiska specialiteter. Desserterna med ingredienser som grönt te, jams och ingefära är utsökta.
Gästerna sitter vid små bord på den lilla gården och i kocken Christina Sunaes rymliga vardagsrum. Det går bra att kika in i köket, där hon och hennes assistenter tillagar rätter som hon lärt sig från sin koreanska mormor och på olika asiatiska restauranger i New York. Ny fyrarättersmeny med två huvudrättsalternativ varje vecka.

cocinasunae.com

Torsdag till lördag, endast med reservation. Cirka 200 kr plus vin.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Leta efter denna dörr för att hitta till Cocina Sunae.

878

Populär doldis

878 är möjligen världens mest kända hemliga bar.
Efter sju år på en tyst gata nära krogtäta Palermo Soho har klassikern 878 nämnts i flera rankningar av världens bästa barer, bland annat som den enda syd­amerikanska baren på Drink Internationals topp 50-lista.

Innanför den anonyma dörren finns tio meter bardisk, avslappnad stämning och kompetenta bartendrar med en enorm whiskysamling.
Längst in finns en något mindre känd dörr, som inte leder till en städskrubb utan till en ännu hemligare bar. Med rätt attityd och lite tur kommer du in.

878bar.com.ar

Adress: Thames 878. Alla dagar från kl 20, inga reservationer.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Världens mest kända hemliga bar gömmer sig bakom denna anonyma dörr.

Ilatina

Karibiskt i fin miljö

Den välförtjänt hajpade nya hemliga restaurangen Ilatina huserar i en vacker klassisk gammal Buenos Aires-­villa, fast ingen bor där. Tre syskon från Colombia erbjuder varje vecka en ny elegant femrättersmeny med tonvikt på hemlandet och övriga Karibien, en underrepresenterad region i stadens mångetniska re­staurangutbud.

Du kanske inte visste att arepa-plättar av majsmjöl med olika fettiga fyllningar är en oslagbar återställare? Nu vet du. För säkerhets skull ingår bland mycket annat ett glas champagne i den lyxiga söndagsbrunchen.
Den som fastnar för smakerna kan även prova en matlagningsklass med happy ending.

ilatinabuenosaires.com
facebook.com/ilatinabue

Middag torsdag till lördag, brunch söndag, endast med reservation. Middag 280 kr, 340 med vinpaket. Brunch 180 kr.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Ilatinas hemliga vackra dörr.

Frank’s

Hemligast i stan

Frank’s är det ställe som kör hårdast på det hemliga konceptet. På facebook och twitter publiceras ledtrådar som kombineras för att gissa veckans lösenord. När man sagt det till vakten snubblar man in i en mörk hall och försöker med fördel INTE att öppna dörren som det står “Bar” på, utan stiger in i telefonkiosken, lyfter luren och slår en sifferkod som man hittar där inne. Då öppnas telefonkioskens baksida, och när man tagit sig förbi en lång soffbelamrad rökruta och en butik med sexleksaker når man själva baren och behöver sannolikt en stärkande drink.

Lyckligtvis blandas här några av Buenos Aires godaste cocktails av bartendrar i västar, hängslen och pärlörhängen respektive mustascher. De och den skumlyxiga inredningen blinkar åt barens amerikanska förbudstidstema.

Gästerna är uppklädda Buenos Aires-bor och turister mellan 25 och 45 som framförallt pratar, men bardans och hångel är inte heller uteslutet.
I en av de stora lädersofforna sitter Elin Carlsson, 25, utbytesstudent från Lunds universitet, i ett gäng med blandade européer.

– De flesta unga här känner till flera halvhemliga ställen. Jag föredrar egentligen ett som heter Fondo Club, det känns mer som ett vardagsrum. Frank’s är ju i stort sett en vanlig bar. Fast dyrare, haha.

facebook.com/FranksBar.ar
twitter.com/Franks_Bar

Adress: Arévalo 1445. Tisdag till lördag från kl 21, bra från midnatt. Inga reservationer.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Frank’s, hemligaste dörren i Benos Aires?
Guide till Buenos Aires hemligheter
Elegant inredning och skickliga bartendrar skapar klassikerkänsla trots att Frank’s bara har funnits i några år.
Guide till Buenos Aires hemligheter
Frank’s jobbar hårt på det amerikanska förbudstidstemat.

Jueves a la mesa

Vegetariskt & medvetet

På Jueves a la Mesa slår doften av hippiegryta emot besökaren redan i dörren. Direkt till höger finns lägen­hetens garderobsstora kök, där Sofia Madriz och Meghan Lewis på något sätt lyckas samsas om utrymmet med kastruller och varsitt halvdrucket glas vin.

Sedan snart två år serverar de vegetariska trerätters­menyer av organiska grönsaker i säsong på olika teman. Ikväll asiatiskt med en vegetarisk version av vietnamesisk pho.
De flesta av de femton gästerna är unga utlänningar. Från att de första satt sig vid det stora bordet är ljudnivån hög. Hostelstämning uppstår: “Var kommer du ifrån? Hur hittade du hit?”

– Vi letade efter bra vegetariskt, det är svårt att få tag på här, säger utbytesstudenten Carmen Surana från New York.

Sofia och Meghan håller ett kort tal och ber gästerna tänka på var maten kommer ifrån och hur den påverkar jorden.
De funderar på att testa enklare och billigare middagar någon gång per månad för att locka fler argentinare.

– Folk förknippar hälsosamt med dyrt, säger Sofia.

Max Lindahl Söhr från Stockholm jobbar i Buenos Aires och har hängt med några vänner hit.

– Maten är fantastisk, och det är hundra gånger roligare än en vanlig restaurang där man aldrig träffar några nya människor.

juevesalamesa.wordpress.com
facebook.com/Jueves.a.la.Mesa

Torsdagar, endast med reservation. 170 kr för trerättersmeny inklusive vin.

Guide till Buenos Aires hemligheter
Meghan Lewis svarar i port­telefonen medan hon lägger sista handen vid maten.
Guide till Buenos Aires hemligheter
Vid välkomstskålen är samtalen runt bordet redan i full gång.
Guide till Buenos Aires hemligheter
Avslappnad stämning på Jueves a la Mesa. Menyn står klottrad på bordduken.

Text: Kinga Sandén • 2014-02-11
ArgentinaRestipsBuenos Aires

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top