Annons
Annons
Ruinerna i Tulum. Foto: Istock

Ruinerna i Tulum. Foto: Istock

Mexiko

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko

Människorna, de vibrerande färgerna, det inbjudande havet. Djurlivet, konsten, det rika historiska arvet och maten. Det finns många anledningar att besöka Mexiko – här har vi listat några av de bästa.

Text: Johanna Jackson • 2018-11-06 Uppdaterad 2021-06-23

1. Guacamole

Mexiko är urpsrungsland till denna fantastiska röra. Tortillachips och guacamole tillsammans med en kall öl under ett parasoll på stranden. Behöver vi säga mer? 

2. Tequilan 

Glöm den där vidriga smörjan du halsade i dig kvart i tre med salt och lime i din ungdom. I Mexiko, som även är tequilans ursprungsland, kan du lära dig dricka den starka agavedrycken på riktigt. Med känsla och andakt, gärna som en digestif efter maten. 

3. Chokladen 

Mexiko och hela Mesoamerika är ett himmelrike för chokladälskare. Traditionen att förädla den bittra bönan går tillbaka nästan 4 000 år i tiden, till de första civilisationerna i området, och genom årtusendena har chokladen nästlat sig djupt in i nationens hjärta. Chanser att smaka handgjorda chokladprodukter finns på alla stora turistresmål, men den som verkligen vill göra en resa i kakaons tecken beger sig till Oaxaca – Mexikos chokladmecka. Prova varianter av varm choklad, den heta chilisåsen mole och chokladpraliner fyllda med kanel, kaffe och kokosnöt. 

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Chockladpraliner från W Hotel i Punta Mita. Foto: Johanna Jackson

4. Fisktacos 

Med friterad eller grillad nyfångad fisk och lime.  

5. All mat, egentligen

Här snackar vi tacofiesta deluxe alla dagar i veckan. Men det finns så klart även mycket mer än tacos – Mexiko är ett matland av rang. Det är inte konstigt att foodisar och matbloggare hyllar landet. Varje region har dessutom sina egna specialiteter, så det finns alltid nya smakar att njuta av och upptäcka. 

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Sopes – uppskattad mexikansk gatumat. Foto: Istock

6. Och inte att glömma: de fantastiska marknaderna 

Härliga atmosfärer och autentisk mat för småsummor gör att man kan stanna länge och äta sig runt bland de olika stånden. Många byar har veckovist återkommande marknader med lokala företagare som säljer allt från handgjort krimskrans till en uppsjö av street food som taquitos, gorditas, tamales, sopes och chilaquiles. Sätt riktning mot stånden med längst köer – det är ofta en kvalitetsstämpel. 

7. Människorna

I 2018 års upplaga av Internations årligt återkommande enkät som bland annat försöker ta reda på vilket land det är enklast att få nya vänner i, och vart nyinflyttade personer från andra länder känner sig mest välkomna, hamnade Mexiko på plats tre, efter Taiwan och Portugal. 

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Foto: Istock

8. Det är gayvänligt 

Varför det är awesome förklarar sig lite självt. Tvärt emot stereotypiska uppfattningar om machokultur i Mexiko är landet relativt långt framskridet när det kommer till mänskliga rättigheter för HBTQ-personer, även om det fortfarande finns mycket kvar att önska. Till exempel avkriminaliserades sexuellt umgänge mellan samkönade par i landet redan 1871, 73 år innan Sverige. Dessutom finns det en uppsjö av olika gaybarer och HBTQ-event ibland annat Puerto Vallarta, Guadalajara, Tulum och Mexico City. 

9. Konsten 

Förutom att bevittna verk från etablerade konstnärer som José Clemente Orozco, Frida Kahlo och Diego Riviera, vars konst går att se på ett flertal museum i Mexico City, så räknas Mexiko dessutom till en av världens främsta destinationer för gatukonst. Muralmålningar på allt från boxare och fotbollsspelare till Día de los muertos-motiv och mönster inspirerade av urpsrungsbefolkningens folklore går att bevittna runt om i landet.  

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
En muralmålning i Mexico City. Foto: Jeffrey Greenberg/UIG via Getty Images)

10. Det fascinerande kulturlivet 

Från lucha libre-matcher året om till den stora karnevalen i Veracruz i mars och firandet av de dödas dag (Día de los muertos) i november: Den mexikanska kalendern är fylld med firanden och event. 

12. Spännande museum 

Som Museo Nacional de Antropología i Mexico City, som anses vara ett av världens bästa museum. Eller det bisarra mumie-museet i Guanajuato. 

11. Och alla historiska ruiner

Det finns över 4 000 arkeologiska skatter från aztekerna och mayaindianerna i Latinamerika. Många av dem finns i Mexiko. Några av de mest storslagna och populära är Chichen Itza och Uzmal i Yucatan och Calakmul som ligger inbäddat av djungel i delstaten Campeche. 

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Foto: Istock

13. Naturlivet är inte så tokigt heller 

Den franska thalassofilen Jacques Cousteau sägs ha kallat havet utanför Baja California för ”världens akvarium” – rätt passande då Mexiko har några av världens rikaste marina ekossystem. Här trivs valar, delfiner, mantarockor, sjölejon, sälar och skÙ�ldpaddor. I Michoacán samlas varje år miljontals monarkfjärilar för att övervintra och i naturreservatet Sian Ka’an finns apor, krokodiler, tapirer, skygga jaguarer och över 345 olika fågelarter. 

14. Surfingen

Och övrig vattensport med för den delen – Mexiko har ungefär 9 330 kilometer med kust – så det är inte direkt någon brist på platser att välja bland. Här finns chica hippiebyar som Sayulita med marknader och konstgallerior. Avlägsna Boca de Pascuales som knappt har hundra bofasta invÙ?nare men lockar med monstervågor som sätter den mest erfarna surfaren på prov och storstaden Mazatlán som bjuder på myllrande nattliv och ett stort restaurangutbud. 

15. Stränderna

Mycket kust = många stränder = semesterkänsla. Och ja, de är för det mesta kantade av böljande palmer. 

16. Här finns fantastiska öar 

Som avslappnade Isla Holbox som är känt för sina sköldpaddor och yogaretreats, Isla Espíritu Santo som bjuder på vandringsleder och dykning eller kulturella Isla de Janitzio som är känt för sina fiskare och djupt rotade traditioner. 

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Isla Holbox. Foto: Istock

17. Och det finns gott om andra sevärdheter också 

Mexiko har hela 35 Unesco-världsarv – och hundratals andra natur- och kultursevärdheter. Som Sumidero-kanjonen, de surrealistiska kalkklipporna Hierve el Agua, den rosa sjön Las Coloradas, urgamla vulkaner och Yucatánhalvöns många cenoter – djupa sjunkhål i marken. 

18. Och spännande saker att göra  

Ta en kanaltur bland Xochimilcos flytande trädgårdar, snorkla bland undervattensskulpturer i Cancun, åk zipline i djungeln, bada i naturpoolerna Agua Azul, vandra, paddla kajak eller gör en gastronomisk resa på en guidad matvandring. 

19. Musikfestivalerna går inte av för vika 

Och marriacimusiken sätter dig i semesterstämning innan du hinner säga ”tequila”.

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Badvänligt i cenoten Ik Kil på Yucutanhalvön. Foto: Istock

20. Här finns allt från charmiga små barfotabyar 

Som chica Sayulita, konstnärliga San Pancho och mytomspunna Todos Santos på västkusten. Musikaliska Tlacotalpan och Bacalar med turkost vatten på östkusten och Tepoztlán mitt i landet som lockar med yogastudios och vandringar till antika tempelruiner. Totalt finns det 111 byar i Mexiko som fått benämningen ”Pueblos Mágicos” – magiska byar – som ges till platser som anses ha en charm och atmosfär utöver det vanliga, ovanlig naturlig skönhet eller en stor kulturell rikedom. 

21. Till sprudlande storstäder 

Som bjuder på en plethora av restauranger, barer, upplevelser och intryck. 

22. Och allt därimellan 

10 av Mexikos alla världsarv utgörs av städer i allt från flermiljon- till några hundratusen-klassen. Från kulinariska Oaxaca och charmiga San Miguel de Allende till Guanajuato fylld med koloniala hus och barocka kyrkor – städer värda ett besök är för många för att listas upp.  

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Drönarfoto över Bacalar. Foto: Istock

23. Och det finns gott om familjevänliga hotell

Med barnpassning, bufféer och plaskdammar, ifall du vill ta med dig dina små på resan. 

24. Men även trendiga boutiquehotell 

Som Elizabeth Taylors gamla kärleksnäste i Puerto Vallarta, det Gaudi-inspirerade trädhuset Papaya Playa i Tulum eller Pablo Escobars gamla lyxvilla – också det i Tulum. 

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Foto: Casa Malca.

25. Och häftiga semesterhus-boenden 

Bland annat kan du övernatta i magen på en orm, eller sussa sött i en stor snäcka

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Foto via Airbnb.

26. Det är badvänligt året om 

Det finns inte riktigt någon dålig tid på året att resa till Mexiko, så vidare man inte skyr lite regn i alla fall. I Cancun, till exempel, går vattentemperaturen sällan ner till under 25 grader och luftens medeltemperatur ligger på mellan 27 och 30 året om. Och efter en lång dag kan du alltid koppla av med en läskande margarita. 

Till en sådan här solnedgång. 

26 anledningar till varför du borde resa till Mexiko
Foto: Istock.

6 ställen du inte får missa i Tel Aviv

13 pärlor i Baskien – bergståg, raviner och pittoreska byar

Mexiko – hav och öken i Baja California


Text: Johanna Jackson • 2018-11-06
MexikoRestipsListorSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen