Annons
Annons
Vy över en stad i Sydamerika på kvällen.

Sydamerikanska Medellin är modernt, kreativt och familjevänligt. Dessutom väntar grönskan och bergen runt hörnet. Foto: Getty Images

Colombia

Därför ska du resa till Sydamerikas metropol Medellin

Medellin förknippas ofta med Escobar och ett episkt nattliv, men staden är så mycket mer! Här är svenska David och Hanne Lassgårds 8 bästa tips – från kaffebarer till naturreservat.

Text: Karin Wimark • 2023-10-05 Uppdaterad 2023-10-05

1. Gatukonst & historia i Comuna 13

Detta område har vuxit något otroligt längs med hela berget och bjuder på musik, konst, streetfood med mera. Men framför allt säger det väldigt mycket om hela kärnan av Medellins historia. Kom på en guidad tur för att få veta mer om våldet och hur det eskalerade för att sedan ta slut. Ett besök i Comuna 13 ger en större förståelse för Colombia som är ett land med mycket interna flyktingar.

Läs också tillhörande reportage: Familjen Lassgård flyttade till kaffets mecka Colombia

2. Ta linbanan till naturen

Ta linbanan från dalen i Medellin hela vägen upp till bergen för otrolig natur. Colombia har sån biologisk mångfald och Parque Arvi är en favorit!

3. Botanisera bland kaffebarer

Det har fullkomligt exploderat av kaffebarer i Medellin. Flera ställen har förädlat konsten att dricka kaffe med olika bryggningssätt i schysta miljöer och moderna byggnader. En favorit är Pergamino – en fantastisk kaffebarer där du sitter ute med klätterväxter och man tror att man är i Los Angeles. Men här är allt mycket billigare!

Läs också: Göteborgs bästa kaffe – barer, rosterier och kaféer

4. Ekopark med vattenfall

El Salado är en ekologisk park och den perfekta dagsutflykten. Kika på papegojor, iguanor och olika sorters fåglar. Vandra till ett vattenfall där man kan bada och slå er ner vid någon av de grillplatser som finns. En härlig naturupplevelse för hela familjen.

5. Besök en kaffegård

Givetvis bör man besöka en kaffegård om man befinner sig i Medellin. Vill man besöka den kaffegård vi samarbetar med i Fredonia så är det bara att kontakta oss så ordnar vi en dagstur eller tur med övernattning. Det finns en fantastisk bergsstuga (finca) med utsikt över Anderna och kaffegården som ligger på 1900-meters höjd.

6. Söndagspromenad i stan

Varje söndag och helgdagar mellan 07–12 stängs två av de största vägarna genom Medellin av för biltrafik och öppnas upp för gående, cyklister, joggare och familjer. Längs med Ciclovia säljs dryck och snacks och det är en supertrevlig stund för hela familjen att röra på sig. Längs med finns också funktionärer som ser till att det är säkert.

7. Besök ett köpcentrum

I Envigado, där vi bor, ligger Sydamerikas största köpcentrum, VIVA, (Ikea öppnar här under nästa år) och det är väldigt annorlunda att gå på köpcentrum i Sydamerika jämfört med Sverige. På VIVA finns en hel nöjespark, med kraftigt reducerade priser, för hela familjen, det pågår fotbollsmatcher, mat från hela världens hörn och utsikten över bergen är häpnadsväckande. El Tesoro och Santa Fe är två andra köpcentrum som är roliga att besöka. Oviedo är Medellins äldsta köpcentrum och det här köpcentrumet ligger till hälften inne och hälften ute.

8. Färgsprakande firande

Besök Medellin mellan december och januari och njut av Alumbrados (julbelysningen) i Medellin. Under jul och nyår bygger staden upp en ljusshow längs med Rio Medellin med ett nytt tema varje år. Förra året var det Disney filmen Encanto! Den här installationen är något utöver det vanliga då de gigantiska ljusinstallationerna är byggda över floden och även längs med vattnet. Det är en lång sträcka med ljus, shower, happenings och street food.

Läs också:

Familjen Lassgård flyttade till kaffets mecka Colombia

Besök världens högsta palmskog – Cocora Valley


Text: Karin Wimark • 2023-10-05
ColombiaRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen