Annons
Annons
Tre tjejer i stadsmiljö och två koppar kaffe på bord.

Var hittar man Göteborgs bästa kaffe? Vi har spanat in de mest seriösa kaffebarerna i stan. Foto: Göteborg & Co/Karin Wimark

Sverige

Göteborgs bästa kaffe – barer, rosterier och kaféer

Det sägs att de allra första kaffebönorna som skeppades till Sverige landade i Göteborg. Idag är västkuststaden en spännande och kreativ kaffestad. Här är 10 ställen för en riktigt bra kopp kaffe!

Text: Karin Wimark • 2023-05-03 Uppdaterad 2023-05-03

Gringo Nordic Coffee Roasters

Rosteri & kaffebar

Litet kafferosteri i centrala Göteborg med 100 % specialkaffe från utvalda gårdar, plantager och kooperativ. Slink förbi butiken för en kopp handrostat kaffe och håll utkik efter koppningar (kaffeprovningar) och andra roliga återkommande event. Under Svenska Kaffeveckan 2023 (4-7 maj) hålls en hemmarostartävling för alla entusiaster som rostar kaffe hemma samt en spelning med Songs of Boda.

Adress: Varholmsgatan 12. gringonordic.se

Två män står i kafferosteri.
Gringo Nordic Coffee Roasters har en enkel inställning till kaffe och tar inga genvägar. Foto: Gringo Nordic Coffee Roasters

Da Matteo

Kaffeinstitution mitt i Göteborg

En mötesplats i Göteborg dit många vallfärdar under soliga vårdagar. Här vid Magasinsgatan ligger stadens härligaste uteservering, kaffet rostas på plats och produktionen är öppen – perfekt för dig som är nyfiken på att se hur kaffet framställs.

Adress: Magasinsgatan 17 A. Även Vallgatan 5, Lindholmsallén 8 & Victoriapassagen + Kristinelundsgatan 10 och Vallgatan 19. damatteo.se

Butik med tegelstensväggar och kaffebönor i påsar.
Lär dig mer om hur kaffet framställs på Da Matteo. Foto: Da Matteo
Svenskt fika med kaffe och bulle.
Populära Da Matteo är en favorit för många göteborgare. Foto: Da Matteo
Par sitter mot en vägg och njuter i solen.
När solen tittar fram vallfärdar många till torget vid Magasinsgatan. Foto: Göteborg & Co

Kafferäven

Utan kompromisser

Kafferäven Rosteri & import är ett specialrosteri i Göteborgs slakthusområde med butik, rosteri, bar och verkstad! Här importerar man kaffet direkt från gårdarna och lägger stor vikt vid bra relationer samt att inte kompromissa med kvalitén. Kom hit på kurser, fråga om kaffet du är nyfiken på, prova en kopp och köp för guds skull med dig något hem.

Adress: Slakthus B, Lilla Waterloogatan 2. kafferaven.se

Llama Lloyd

Cykelkafé och kaffe

Llama Lloyd är egentligen ett socialt vardagsrum, ett vegetariskt kafé, ett cykelcommunity och co-workingplats. Men här bryggs också kaffe från Per Nordby på kafferäven och vill du starta en kaffeprenumeration är det också möjligt. Fördelen? Ja förutom gott kaffe blir du inbjuden till festligheter. Psst: kommer du på cykel får du 10 % rabatt.

Adress: Väderkvarnsgatan 16a. llamalloyd.se

Man dricker en kopp kaffe i bar.
Är du en cykel- och kaffenörd? Bege dig då till Llama Lloyd. Foto: Llama Lloyd

Morgon Coffee Roasters

Kaffeprovning & espresso tonic

Slink förbi för en svalkande espresso tonic liksom återkommande kaffeprovningar under helger – som dessutom är gratis! Morgon Coffee Roasters är ett kreativt kafferosteri på Lindholmen vars barista Gabriella Runesson är en av de 10 nominerade i priset “Baristornas Barista 2023” i Svenska Gastronomipriset.* Blir du sugen på mer kaffe kan du signa upp dig för en kaffeprenumeration där du får kaffet rakt hem i brevlådan.

Adress: Anders Carlssons Gata 30 Kran 42. morgoncoffeeroasters.com

A43

Specialist på Avenyn

Schyst liten kaffebar som inte direkt begränsar sig inte till menyn, utan serverar kaffet så som du önskar. Här hittar du lokalrostat specialkaffe, kaffeprovningar och avslappnad stämning. Baristan Aldrin Doudchitzky är också en av 10 nominerade i priset “Baristornas Barista 2023” i Svenska Gastronomipriset.*

Adress: Kungsportsavenyn 43. a43.se

Alkemisten

Ekologiskt & välkomnande

Mysiga Alkemisten ligger på Lindholmen (och i Kvillebäcken) och känns som ett välkomnade vardagsrum, som serverar schyst kaffe, gott fika och pangluncher. Pricken över i:et är att det mesta är ekologiskt. Alkemisten kan även de stoltsera med en nominering i priset “Baristornas Kaffeupplevelse 2023” i Svenska Gastronomipriset*.

Adress: (Lindholmen) Lindholmspiren 2 och (Kvillebäcken) Gustav Dalénsgatan 14. alkemistenkaffebar.se

Kafé med stolar, bord och en bardisk i trä.
Som ett vardagsrum! Slå dig ner med en god kopp kaffe på Alkemisten på Lindholmen. Foto: Karin Wimark
Hand håller i en kopp kaffe. Dessert på tallrik intill.
Skål! Foto: Alkemisten

Bar Centro

Italienskinspirerad kaffebar

Italienare i centrala Göteborg. Hål-i-väggen-känsla och poppis som få. Slå dig ner ute på serveringen på gatan eller på en pinnstol inne i lokalen. Beställ en espresso och njut!

Adress: Kyrkogatan 31. barcentro.se

Kaffelabbet

Kurser, koppning & kaffe

Göteborgs mest välutrustade kaffebutik och kaffebar med allt från espresso-kurser och spontankoppning till specialkaffe du kan köpa med dig hem. Under Kaffeveckan kan du komma hit på After Coffee och andra roliga tillställningar.

Adress: Landsvägsgatan 15. facebook.com/kaffelabbet

Viktors Kaffe

Autentiskt och hemtrevligt

Viktors var en av pionjärerna i staden att servera schyst hantverkskaffe. Hit kommer du för kvalitet, gästvänlighet och autenticitet. Slå dig ner på enkla trämöbler mellan betongputsade väggar med en tidning, en croissant och kaffe av bästa slag. Även Viktors Kaffe är nominerad topp 10 i priset “Baristornas kaffeupplevelse 2023” i Svenska Gastronomipriset.*

Adress: Geijersgatan 7. viktorskaffe.se

Läs även: Stockholms bästa kaffebarer

Två tjejer sitter mot en vägg och pratar i ett kafé.
Viktors är inte bara mästare på kaffe, utan erbjuder också mysig interiör som bjuder in till umgänge. Foto: Karin Wimark
Två koppar cappuccino på ett brunt bord.
Hur dricker du helst din kaffe? Foto: Karin Wimark

Missa inte:

Kaffenördarnas främsta högtid heter Svenska Kaffeveckan och är en minifestival med föreläsningar, workshops, pop-up-kaféer, provsmakningar och roliga kaffe-event, barista-SM, spårvagnsturer. Ja, listan fortsätter. Spana in eventet här. Pågår 4-7 maj 2023.

* Svenska Gastronomipriset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor. Restaurangvärlden utsett Kockarnas Krog i 26 år i rad där branschfolk i Sverige röstar på de kollegor och ställen de tycker gjort bäst ifrån sig under året. 2016 introducerades upplägget för konditorer, servitörer och sommelierer. 2019 för baristor och 2022 för bartenders.


Text: Karin Wimark • 2023-05-03
SverigeMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top