Annons
Annons
Medellín. Nu med tunnelbana. Foto: Eduardo Leal.

Medellín. Nu med tunnelbana. Foto: Eduardo Leal.

Colombia

Guide: Medellín, Colombia

Från knarkcentrum till turistmecka. Vagabonds guide till Colombias näst största stad – coola Medellín.

Text: Henrik Brandão Jönsson • 2017-08-22 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta:

Invånare: 4 miljoner.
Valuta: peso. 1 000 peso = ca 3 kr.
Visum: behövs inte. Alla turister får 90 dagar vid ankomst.
Mobil: Moviestar är det bästa bolaget att köpa kontantkort av.
Taxi: alla kör på taxameter och det är billigt. En resa från El Poblado till centrum kostar ca 15 kr.
Väder: Medellín har det bästa klimatet i hela Sydamerika. På dagarna blir det aldrig för varmt och på kvällarna aldrig för kallt. Det regnar inte heller så mycket, vilket det ofta gör i Bogotá.
Tunnelbana: ladda ett tunnelbanekort. Det gäller även för linbanorna.

Resa hit

Billigaste flyget från Stockholm till Medellín är med Iberia. Men då får du övernatta i Madrid både på dit- och hemvägen – och dessutom byta plan i Bogotá. En t/r-biljett kostar ca 6 200 kr. Betydligt snabbare är det med Air France som har bekväma mellanlandningar i Paris och Bogotá för 6 400 kr. På hemvägen flyger du via Panama City. KLM har också bra alternativ med mellanlandningar i Panama City. Från Köpenhamn går det att hitta biljetter till Medellín från 5 200 kr med Iberia.

Bo

Den colombianska peson har tappat i värde det senaste året och därför är det väldigt billigt för européer att bo i Medellín. Ett populärt ställe bland kokainturisterna är La Playa Hostel & Rooftop i El Poblado. Ett dubbelrum kostar 362 kr/natt. Om du inte har något emot att dela rum med fyra andra kan du bo för 92 kr/natt. Adress: Carrera 35, nummer 769.

Ett tryggt mellanklasshotell i El Poblado är Casa Victoria som har stora rum och fin utsikt. Ett dubbelrum kostar runt 400 kr/natt (hotelcasavictoria.com).

Vill du lyxa till det ska du bo på det fem-stjärniga designhotellet The Charlee Hotel med stadens bästa takterrass. Dubbelrum går från ca 1 000 kr/natt (thecharlee.com).

Festa

Det mest genuina vattenhålet i El Poblado är El Social som ligger på Carrera 35, nummer 8A–8. Ett annat livligt ställe är 37 Park som har en uteservering där kokainturisterna trivs under träden, Carrera 37, nummer 464.

Vill du ha något mer originellt ska du dra till tangobaren Salón Málaga i centrum, Carrera 51, nummer 4–80, salonmalaga.com, eller gå till bokhandeln El Acontistas kafé på Calle 53, nummer 43–81 (elacontista.com).

Bästa klubben att dansa på i El Poblado är Salón Amador som ligger på Carrera 36, nummer 10–38 i El Poblado (salonamador.com).

Guide: Medellín, Colombia
The Charlee Hotel.

Äta

Restaurangerna i El Poblado håller väldigt hög klass. Den bästa vegetariska restaurangen är Verdeo som bland annat serverar vegetarisk sushi. Carrera 35, calle 8A.

Är du ute efter colombiansk husmanskost ska du ta dig till stadsdelen Envigado och restaurangen La Gloria de Gloria på Calle 37 sur, nummer 355. Här kan du äta en bandeja paisa som är provinsen Antioquias nationalrätt. Den består av revben, korv, bönor, avokado, stekt ägg, banan och fläsksvål. En rätt räcker till minst två. En av de trendigaste restaurangerna i El Poblado är Oci som gör colombiansk mat på ett väldigt chict sätt. Restaurangen har också en trevlig bar som fylls upp snabbt om helgerna (ocimde.com).

Guide: Medellín, Colombia
Lite-av-allt-maträtten bandeja paisa är en lokal favorit.

Guidning

Det bästa sättet att lära känna Medellín på riktigt är att göra Don’t Mention That Name-Tour. Den tar ca 3 timmar och innehåller bland annat besök i Comuna 13, det innovativa biblioteket Parque och museet Casa de la Memória. Guidningen brukar inledas på torget Parque San Antonio där konstnären Fernando Botero har två av sina mest omtalade bronsskulpturer. Turen bokas genom colombiatraveloperator.com och kostar 300 kr per person.

Missa inte!

Medellíns moderna konst-museum MAMM som alltid har intressanta utställningar. 

Missa gärna!

Alla dessa Escobar Tours som erbjuder dig att få träffa Roberto Escobar för 100 dollar.

 

Guide: Medellín, Colombia

Colombia: Nytändning för Medellín

Colombianska strandpärlan Santa Marta

Colombia – sex saker du inte bör missa


Text: Henrik Brandão Jönsson • 2017-08-22
ColombiaRestipsWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen