Annons
Annons
Kolkata Dakshineshwar

Vi tipsar om hotell, restauranger och fik i Calcutta. Foto: GettyImages

Indien

Guide till Calcutta – här ska du bo och äta

Indiska staden Calcutta är en megametropol otroligt mycket att se och göra – här tipsar vi dig om hur du tar dig runt, var du ska bo, äta och fika.

Text: Per J Andersson • 2023-01-02 Uppdaterad 2023-01-04

Resa dit

Flyg direkt till Calcutta från London med Air India och från Doha och Dubai med Qatar, Emirates, Etihad, Spice Jet eller Indigo. Med anslutningsflyg från Stockholm går en t/r-biljett på drygt 6 000 kr. Är du redan i Indien finns inrikesflyg, men också direkttåg till Calcutta från bl a Delhi (17 tim), Mumbai (29 tim) och Varanasi (10 tim). Boka tågen på irctc.co.in eller 12go.asia. Du kan också ringa Indcenresor eller boka på plats i Indien på järnvägsstationen.

Ta sig runt

Calcutta har en nord–sydlig tunnelbanelinje. För närvarande pågår utbyggnad av flera linjer. Dessutom finns spårvagnar. Från flera kajer längs Strand Road går färjor tvärs över Huglifloden till Howrah där stadens största järnvägsstation ligger. Läs mer på West Bengal Transport Corporation.

Runt New Market finns rikshor som dras av gående och springande män. Används flitigt av stadens invånare, inte minst av barn på väg till och från skolan, men undviks oftast av etiska skäl av utländska turister. Taxibilarna är många och priset extremt lågt med europeiska mått mätt.

Calcutta är en promenadvänlig stad med breda trottoarer, ofta med skuggande trädalléer.

Taxi, rikshor eller till fots – det finns många sätt att ta sig runt i Calcutta. Foto: Jonas Gratzer

Boende i Calcutta

Ett bra område att bo i är runt New Market. Här finns Sudder Street som sedan länge är backpackergatan nummer ett. Området vimlar av billiga pensionat. Här hittar du också:

Fairlawn. Anrikt personligt hotell med historisk atmosfär, fin trädgård och riktigt tjusiga dubbelrum som går på ca 700 kr/natt.

YMCA (calcuttaymca@gmail.com). En bedagad institution med högt i tak, Mahatma Gandhi-staty och badmintonplan bredvid receptionen. Gigantiska rum. Hårda men schysta sängar. Enkelt och slitet, men superläge på 25 Jawaharlal Nehru Road. Ca 200 kr.

Astoria. Enkelt, ombonat och trevligt hotell på 6/2 Sudder Street. Från 350 kr.

Oberoi Grand Kolkata. Lev som en maharadja på The Grand Dame of Chowringee. Innergården, där buffé serveras varje kväll, är en skön paus från stadens larm. Från 1 300 kr.

Äta i Calcutta

Kewpie’s (2 Elgin Lane). Traditionell bengalisk mat. Välj mellan olika flerrättsmenyer.

Kusum Rolls (21 Park Street). Gatumatsställe specialiserat på rolls som är nystekta parathabröd som rullas runt i fyllningar med ägg, kyckling och grönsaker. I hålet i väggen bredvid finns te och bengali sweets.

Blue & Beyond Rooftop Resto Bar (Lindsay Street, mittemot New Market). Takterrass på nionde våningen i Lindsay Hotel. Skön att sitta på om kvällarna med stjärnhimlen som tak. Heta tandoorirätter och kall öl.

Fullsatt och folkligt på Indian Coffee House. Foto: Jonas Gratzer

Fika i Calcutta

Indian Coffee House, 15 Bankim Chatterjee Road. Anrikt kafé i två plan. Rökning förbjuden som överallt annars, med skillnaden att här röker man ändå. 3 kr för en kanna kaffe. Smörgåsar, omeletter och rätter som mutton cutlets och chilly chicken. Belamrat med akademiker från det intilliggande universitetet.

Flury’s, 18A Park Street. Legendariskt konditori från 1927. Serverar även frukost och enklare maträtter.

Balaram Mullick & Radharaman Mullick (2 Paddapukur Street, plus ytterligare sex filialer i stan). Konditori med brett utbud av bengali sweets.

Tea stall på trottoaren. Det är så här folket fikar i Calcutta. På en träbänk eller plastpall på trottoaren medan man begrundar det brusande stadslivet och småpratar med andra tedrickare. Ett glas rykande hett chai går loss på drygt 1 kr.

Mer om Calcutta

Läsa och titta: En av Vagabonds fotografer, Mikael Lindström, har gett ut fotoboken Rikshawallah: rikshadragare i Calcutta 1988-2013. Under de åren återkom han till staden för att skildra männen som springer framför de handdragna rikshorna. Förord av författaren Lasse Berg och efterord av Vagabonds Per J Andersson. Skaffa boken från en nätbokhandlare, exempelvis här på Bokus.

Följa med på gruppresa: Vagabonds Per J Andersson kommer i februari 2024 vara reseledare i Calcutta för en rundresa med tåg till nordöstra Indien arrangerad av IntoIndia. Intresserad av följa med? Skicka då en intresseanmälan (inte bindande) till info@intoindia.se.


Text: Per J Andersson • 2023-01-02
IndienGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen