Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Lufthansa struntar i ARN

Lågprisflygbolagen Wizzair och Ryanair struntar föga förvånande i de flesta av besluten från Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Men även Lufthansa syndar och struntar att ersätta var tredje drabbad resenÙ�r som fått rätt i nämnden.

Text: Redaktionen • 2012-08-27 Uppdaterad 2021-06-23

Lufthansa struntar i ARN

Ryanair struntar föga förvånande i de flesta av besluten från Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Men även Lufthansa syndar och struntar att ersätta var tredje drabbad resenär. Men i särklass sämst är ändå ungerska Wizzair, som struntar i nästan samtliga fällningar.

Resenärer som är missnöjda med ett resebolag kan göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Nämndens experter bedömer ärendet och friar eller fäller resebolaget. En fällning är en rekommendation om att betala ersättning till resenären. Det är alltså upp till resebolaget att själva bestämma om man ska följa myndighetens beslut eller inte.
De struntar i att följa rekommendationerna kan hamna på Sveriges Konsumenters tidning RÙ�d och Röns svarta lista.

Lufthansa fälldes i 57 ärenden förra året, men bara 21 av konsumenterna kompenserades. Anledning: Lufthansa anser att ARN har fel.
– Vi anser att vi följer EU:s regelverk och till hundra procent kompenserar passagerarna när de har rätt enligt EU:s lagstiftning på området, säger Lufthansa Europas presschef och talesperson Aage Duenhaupt till Rapport.
Wizzair är i särklass sämst på att följa ARN:s rekommendationer. Det ungerska flygbolaget igonerade 91 procent av alla fällningar. Även Ryanair tillhör värstinggänget. Det irländska flygbolaget struntade i 65 procent av fällningarna.
SAS, KLM, Norwegian och Air France fälldes 29, 41, 25 respektive 7 gånger, men de bolagen kompenserade kunderna i samtliga fall.

Lufthansa är inte ny i dessa inte så smickrande sammanhang. Intresseorganisationen Råd & Rön har haft bolaget på sin svarta lista under flera år. Listan innehåller många andra flygbolag, bland annat Aeroflot, British Airways, Continental Airlines, Easyjet, Finnair, LOT, Malmö Aviation, Ryanair, Thai Airways och Virgin Atlantic.

REDAKTIONEN
per@vagabond.se


Text: Redaktionen • 2012-08-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen