Annons
Annons
Nyhet

Rätt till två flygstolar – om man är överviktig

Två säten till priset av ett. Det har överviktiga personer rätt till så länge de flyger inom Kanada, har Kanadas högsta domstol bestämt.

Text: Redaktionen • 2008-11-25 Uppdaterad 2008-11-25

Kanadas transportmyndighet har tidigare beslutat att personer som är “funktionellt handikappade av övervikt” har rätt att få två flygsäten till priset av ett. Beslutet överklagades av flera flygbolag. En federal domstol avslog i maj flygbolagens begäran, och nu har landets högsta domstol också avslagit överklagandet, skriver Reuters.

Ju tyngre planen är desto mer bränsle drar dem. Flygbolag över hela världen vidtar nu allt mer drastiska åtgärder för att minska vikten på planen. FÙ�r att få dem lättare drar flygbolagen in på ombordmagasin, ser över flygplansmatens vikt med mera. Men passagerarnas vikt har ökat stadigt de senaste åren, vilket motverkar åtgärderna. Exempelvis SAS tvingades häromåret att räkna upp snittvikten per passagerare med ett kilo, från 86 till 87 inklusive handbagage.

Frågan om överviktiga passagerare är känslig. Men i USA har till exempel lågprisbolaget Southwest ända sedan 80-talet haft en policy som tvingar kraftigt överviktiga resenärer att köpa två stolar ombord. Är flyget inte fullsatt betalas priset för den andra stolen tillbaka till resenären.

Text: Barbro Janson


Text: Redaktionen • 2008-11-25
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top