• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vagabond tipsar: Så slipper du jetlag!

  Slipp slösa halva semestern på att vara dödstrött. Vagabond ger er de fem bästa tipsen för att motverka jetlag.

  Bild 775637
  Slipp slösa halva semestern på att vara dödstrött. Vagabond ger er de fem bästa tipsen för att motverka jetlag.
  /Christian Daflos

  De flesta som varit ute på långa resor runt jorden har någon kommit fram till sin destination som sömnlösa vrak, bara för att sen spendera dagar på att vara trött och orkeslös. Detta fenomen är känt som jetlag och beror på att kroppens inre klocka inte är anpassad till den lokala tiden, ungefär som ett armbandsur som inte ställts efter resan.

  1. Sov på planet!

  Undersök vilka tider som gäller för flighten. Anländer du på morgonen så försök sova dig igenom resan och komma fram till din destination hyfsat utvilad. Försök se till att vara trött redan innan du sätter dig på planet, så kommer du ha ännu lättare för att somna och känna dig mer utvilad när du kommer fram.

  2. Sov inte när du kommer fram!

  Har du svårt för att sova på planet så är ändå det värsta du kan göra att gå och lägga dig direkt när du kommer fram. Speciellt om det då är morgon eller mitt på dagen! Försök istället att hålla dig uppe till kvällen, så kommer du mycket snabbare justera dig till den lokala tiden. Det handlar om viljestyrka!

  3. Ligg inte vaken

  Kan du trots detta inte sova om natten när du väl är på plats, ligg inte vaken och vrid och vänd dig i sängen. Gå istället upp en liten stund och läs en bok tills du känner dig lite tröttare. Se dock till att hålla rummet mörkt så kroppen inte tror det blivit dag. Ge sen sängen ett nytt försök.

  4. Drick mycket vatten på planet

  Flygplansluften är torr. Lägger man dessutom till några koppar kaffe och ett glas av det där gratisvinet så är det lätt att torka ut kroppen. Uttorkning förvärrar i sin tur jetlagens symptom. Se därför till att dricka ordentligt med vatten under resan för att känna dig mindre risig när du kommer fram.

  5. Skippa mirakelmedicinerna, de funkar ändå inte!

  Det finns en uppsjö preparat och mediciner som säger sig kunna motverka jetlag. Vissa tar också sömnmedel för att garanterat få sig lite sömn på planet. Det som alla dessa preparat har gemensamt är att deras effekt mot jetlag är omtvistad. Försök därför med våra andra råd innan du lägger ut pengar på mediciner.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!