Annons
Annons
Sushi Shikon i Hongkong har belönats med tre stjärnor i Guide Michelin för sin fantastiskt goda mat.

Sushi Shikon i Hongkong har belönats med tre stjärnor i Guide Michelin för sin fantastiskt goda mat.

Belgien

Här är världens bästa restauranger

Kan en restaurang vara värd en resa? Ja, åtminstone enligt Guide Michelin. Vagabond har hela listan över världens trestjärniga krogar.

Text: • 2014-03-20 Uppdaterad 2021-08-16

Nyligen presenterade Guide Michelin vilka svenska restauranger som fått stjärnor i deras prestigefyllda guide. Totalt har 13 restauranger belönats med stjärnor. De båda Stockholmsrestaurangerna Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén har till och med förärats två stjärnor.

Men ännu har ingen nått upp till högsta omdömet tre stjärnor, vilket innebär att restaurangen lagar exceptionellt god mat och därmed är värd en resa.

Några som däremot har gjort det är Diverxo i Madrid, L’Assiette Champenoise i Reims och Bo Innovation i Hongkong som är tre av årets åtta nykomlingar på toppen. Särskilt imponerade blev inspektörerna av restaurangerna i Asien.

– Våra inspektörer var glada att se att kvaliteten på matlagningen i Hongkong och Macau ständigt ökar. Ett bevis på det är det nya rekordet på 72 stjärnmärkta restauranger. Vi är också häpna över hur många internationella restauranger som lockats till Hongkong, staden har blivit en magnet för fin matlagning från hela världen, säger Michael Ellis, direktör på Guide Michelin i ett uttalande.

Totalt finns nu 110 trestjärniga restauranger i världen.

Den första guiden från däcktillverkaren Michelin kom ut år 1900 och innehöll information om var man kunde tanka, hur man bytte däck och lampor på bilen samt var man kunde övernatta och stanna för att äta. Syftet var att få folk att resa ut på den franska landsbygden och på så sätt sprida intresset för bilar samt att de skulle slita på däcken så att de var tvungna att köpa nya.

På 30-talet började man dela ut stjärnor till restaurangerna i guiden. En stjärna betyder det att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori. Två stjärnor betyder att restaurangen är så bra att den är värd att ta en omväg för och får en restaurang tre stjärnor betyder det att maten är så bra att restaurangen är värd en resa i sig.

Inspektörerna utgår ifrån fem kriterier när de bedömer maten:

  • Kvaliteten på råvarorna.
  • Hantverket – det vill säga smaken och tillagandet.
  • Personligheten – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
  • Värde för pengarna.
  • Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Här Ù?r världens alla 110 trestjärniga restauranger:

ENGLAND
Gordon Ramsay, London
Alain Ducasse at the Dorchester, London
Fat Duck, Berkshire
Waterside Inn, Berkshire

TYSKLAND
Schwarzwaldstube, Baiersbronn
Restaurant Bareiss, Baiersbronn
La Vie, Osnabrück
Vendôme, Bergisch-Gladbach
Amador, Langen
Victor’s Gourmet Restaurant Schloss Berg, Perl
GästeHaus, Saarbrücken
Waldhotel Sonnora, Wittlich/Dreis
Aqua, Wolfsburg
La Belle Epoque, Lübeck
Überfahrt Christian Jürgense, Rottach-Egern – NY 2014!

SCHWEIZ
Philippe Rochat, Crissier
Schauenstein, Furstenau

BELGIEN
De Karmeliet, Brygge
Hertog Jan, Brygge

Hof Van Cleve, Kruishoutem

NEDERLÄNDERNA
De Librije, Zwolle
De Leest, Vaassen – NY 2014!

ITALIEN
Da Vittorio, Brusaporto
Dal Pescatore, Canneto Sull’Oglio
Enoteca Pinchiorri, Florens
La Pergola, Rom
Le Calandre, Rubano
Piazza Duomo, Alba
Osteria Francescana, Modena
Reale, Castel di Sangro – NY 2014!

SPANIEN
Arzak, San Sebastian
Akelare, San Sebastian
El Celler de Can Roca, Girona
Martín Berasategui, Lasarte-Oria
Sant Pau, Sant Pol de Mar
Azurmendi, Larrabetzu
Quique Dacosta, Dénia
Diverxo, Madrid – NY 2014!

FRANKRIKE
L’Arnsbourg, Baerenthal
Maison Lameloise, Chagny
Michel Guérard, Eugénie-les-Bains
Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse
Auberge de l’Ill, Illhaeusern
La Côte St Jacques, Joigny
Bras, Laguiole
Paul Bocuse, Lyon
Le Petit Nice, Marseille
Flocons de Sel, Megève
Le Louis XV-Alain Ducasse, Monte Carlo
Le Meurice, Paris
L’Ambroisie, Paris
Arpège, Paris
Le Bristol, Paris
Ledoyen, Paris
Pierre Gagnaire, Paris
Astrance, Paris
Le Pré Catelan, Paris
Guy Savoy, Paris
Troisgros, Roanne
Régis et Jacques Marcon, Saint Bonnet le Froid
Le Relais Bernard Loiseau, Saulieu
Pic, Valence
Georges Blanc, Vonnas
La Résidence de la Pinède, Cannes
L’Assiette Champenoise, Reims – NY 2014!

JAPAN
Chihana, Kyoto
Hyo-tei, Kyoto
Kikunoi Honten, Kyoto
Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto
Mizai, Kyoto
Kichisen, Kyoto
Nakamura, Kyoto
Kashiwaya, Osaka
Taian, Osaka
Fujiya 1935, Osaka
Koryu, Osaka
Cà Sento, Kobe
Komago, Kobe
Wa Yamamura, Nara
Joël Robuchon, Tokyo
Kanda, Tokyo
Ginza Koju, Tokyo
Quintessence, Tokyo
Sukiyabashi Jiro Honten, Tokyo
Sushi Mizutani, Tokyo
Ishikawa, Tokyo
Esaki, Tokyo
Sushi Saito, Tokyo
Azabu Yukimura, Tokyo
Usukifugu Yamadaya, Tokyo
Ryugin, Tokyo
Sushi Yoshitake, Tokyo
Koan, Shonan

HONGKONG
Lung King Heen
Bo InnovationNY 2014!
Sushi ShikonNY 2014!
8 ½ Otto e Mezzo
L’Atelier Joël Robuchon

MACAO
Robuchon a Galera
The Eight 8NY 2014!

NORDAMERIKA
Chef’s Table at Brooklyn Fare, New York
Eleven Madison Park, New York
Jean Georges, New York
Le Bernardin, New York
Per Se, New York
Masa, New York
Daniel, New York
The French Laundry, Napa Valley
The Restaurant at Meadowood, Napa Valley
Alinea, Chicago


Text: • 2014-03-20
BelgienFrankrikeItalienJapanKinaNederländernaNyhetSchweizSpanienStorbritannienTysklandUSAListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top