Annons
Annons
Prat om resor man gjort imponerar på dejten, enligt ny undersökning. Foto: Thinkstock

Prat om resor man gjort imponerar på dejten, enligt ny undersökning. Foto: Thinkstock

Nyhet

Skryt om resor på dejten går hem hos motparten

Har du svårt för att hitta en livskamrat? Får du aldrig jobben som du söker? Vi har ett tips som garanterat leder till framgång: berätta mer om alla resor du har gjort.

Text: Per J Andersson • 2014-05-07 Uppdaterad 2014-05-07

Resande är den största statussymbolen för svenskar, näst efter att tillbringa mycket tid med sin familj. Nästan var femte svensk imponeras av det, visar en undersökning som undersökningsföretaget Epinion gjort på uppdrag av nätresebyrån Expedia.

Undersökningen visar att resor är det populäraste samtalsämnet på första dejten och att majoriteten av svenskarna kan tänka sig att nämna sitt resande i en arbetsansökan.
 
Undersökningen, som bygger på svar från drygt 1 000 personer i Sverige, har tagit reda på hur reserfarenheter påverkar hur vi upplever och upplevs av andra människor.
 
– Resor är ett ämne som många kan enas kring och något som det oftast finns mycket att prata om. Undersökningen bekräftar att resande inte bara ger oss spännande erfarenheter, utan också är värdefullt långt efter att semestern är slut: vi får uppleva nya saker och de berättelserna och insikterna kan delas med andra i många år framöver, säger Susanne Svensson på Expedia, enligt ett pressmeddelande.
 
På frågan om vilken ämne man helst pratar om på en första dejt, hamnar resor på första plats, och brädar ämnen som jobb, familj, musik och mat. Framför allt är det kvinnor som föredrar att prata om resor vid ett sådant tillfälle, nästan hälften (48%) uppger det. Bland männen är resor också favoritämnet för en första träff även om siffran är lägre (39%).   
 
Att resande värderas högt bekräftas även av frågan om ens resande är något man skulle nämna då man söker arbete, vilket majoriteten av svenskarna (59%) svarar att de skulle kunna tänka sig att nämnda detta i ett CV. Av kvinnorna är det lika många (59%) och bland männen något färre (56%) som uppger att de kulle kunna tänka sig att nämna resor i denna typ av sammanhang.

Den främsta anledningen är att det “Indikerar att jag har livserfarenhet”, vilket omkring hälften svarar. Men att resa mycket kan också tyda på att man behärskar flera språk. 42 procent av männen och 39 procent av kvinnorna svarar att resor “Indikerar att jag har språkkunskaper”.

Detta beundrar vi mest på dejten

Kvinnor:
1. En person som reser mycket och har erfarenheter från hela världen: 24 %                                 
2. En person som tillbringar mycket tid med sin familj: 22 %
3. En person som motionerar mycket för att hålla sig i form: 15 %        
4. En person som gillar fritidsliv: 6 %         
5. En person som är kulturell (t.ex. går på klassiska konserter, teater): 5 %
 
Män:
1. En person som tillbringar mycket tid med sin familj: 24 %        
2. Vet inte/inget av alternativen: 24 %        
3. En person som reser mycket och har erfarenheter från hela världen: 19 %
4. En person som motionerar mycket för att hålla sig i form: 10 %        
5. En person som är 100 procent engagerad i sitt arbete: 9 %


Text: Per J Andersson • 2014-05-07
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top