• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Seger för Norweigans passagerare

  Ett fall i hovrätten i Storbritannien är goda nyheter för tusentals Norwegianpassagerare som drabbats av förseningar men vägrats ersättning från det norska lågprisflygbolaget.

  Seger för Norweigans passagerare
  Norwegian har drabbats av många förseningar på grund av sitt nya flygplan Boeing 787 Dreamliner, som är byggt i lättare material än andra plan - och därmed är bränslesnålare och miljövänligare.
  Stephan Eriksson,Travelright

  - En stor seger för flygpassagerarna, säger advokaten Stephan Eriksson.

  Högsta domstolen i Storbritannien beslutade i juli i år i fallet "Jet2.com vs Ronald Huzar"att tekniska fel på flygplanet som leder till flygförseningar inte kan betraktas som extraordinära orsaker.

  Advokaten och flygrättsexperten Stephan Eriksson menar att domen med all sannolikhet kommer att bli rättspraxis även i svenska domstolar.

  – Det här innebär en stor seger för flygpassagerarna. Skulle den här frågan komma upp i svensk domstol är det högst osannolikt att de skulle göra en annan tolkning av EUs rättspraxis än den som nu fastställts i Storbritannien, säger Stephan Eriksson till Vagabond.

  Rättsfallet i högsta domstolen i Storbritannien gav flygpassageraren Ronald Huzar rätt till ersättning för flygförsening på grund av tekniska fel, enligt EU Förordning 261/2004. Brittiska hovrätten anser dock inte att några extraordinära omständigheter fanns och gav därför Ronald Huzar rätt till ersättning.

  Det är bra nyheter för de tusentals resenärer som drabbats av Norwegians förseningar men vägrats ersättning från flygbolaget. Men dåliga nyheter för Norwegian som skylt förseningarna på just "tekniska orsaker".

  Flygrättsjuristerna i konsumenthjälpsföretaget Travelright har lämnat in stämningar mot Norwegian som berör 1 200 resenärer i Attunda tingsrätt vid Arlanda flygplats. Men företaget har fått in ytterligare nästan 4 000 fall som handlar om Norwegian och som man tänker gå till domstol med senare. Inte nog med det. Travelright uppskattar att sammanlagt 35 000 resenärer drabbats av flygbolagets förseningar. Det är mycket pengar som står på spel. Om Norwegian förlorar mot de 5 000 som vänt sig Travelright handlar det om en kostnad för flygbolaget på drygt 27 miljoner kronor. Om alla drabbade Norwegianresenärer skulle få ut maxbeloppet i ersättning skulle det kosta det norska flygbolaget hela 192 miljoner kronor.

  Flygbolaget Jet2 överklagade domen, men Storbritanniens högsta domstol har beslutat att inte ta upp fallet, vilket innebär att hovrättsfallet blir avgörande.

  Domstolen påpekar vidare i sitt beslut att rättsfallet är i linje med gällande EU rättspraxis och finner därmed ingen anledning att rådfråga EU-domstolen i frågan.

  Läs mer

  Granskning: Vagabonds artikel om Norwegians förseningar. Så får du ersättning om flyget är försenat!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!