Annons
Annons
"Med de nya effektiva flygplanen är möjligheterna oändliga", säger Norwegians vd Björn Kjos

"Med de nya effektiva flygplanen är möjligheterna oändliga", säger Norwegians vd Björn Kjos

Nyhet

Till Indien och Kina med Norwegian?

Norwegians framtidsplaner blir allt mer storslagna. Flygbolaget vill använda Arlanda som hubb för en långlinjesatsning som kan ge direktflyg till destinationer som Karachi, Delhi, Ulan Bator och städer i östra Kina.

Text: • 2014-12-04 Uppdaterad 2021-06-23

Till Indien och Kina med Norwegian?
New Delhi vill Norwegian starta direktflyg till. Foto: Thinkstock

Från 2016 kommer Norwegians flotta att växa markant, med fler Boeing 787 Dreamliner men också med nya Boeing 737 MAX och Airbus A320neo. Sammanlagt är 210 nya flygplan på väg.

Flygplanen ska bland annat användas för en rejäl satsning på nya långrutter, att skapa ett omfattande linjenät av interkontinentala flyglinjer, uppger Flygtorget.

– Med de nya effektiva flygplanen är möjligheterna oändliga, säger Norwegians vd Björn Kjos till Flygtorget. Vi ska använda widebody (Boeing 787 Dreamliner, reds anm) på de stora rutterna. Men med den kapacitet som 737 MAX har öppnar sig en hel rad linjer med flygtider runt åtta timmar.

Bland de förslag på destinationer som Norwegian presenterat finns städer som Karachi, Delhi, Lahore, Almaty, Ulan Bator och städer i östra Kina. Och det mest troliga är att Arlanda får de nya linjerna, eftersom Norwegian sedan tidigare pekat på flygplatsen som mest lämplig för resor österut.

Till Indien och Kina med Norwegian?
Även Ulan Bator, Mongoliets huvudstad, har det norska flygbolaget planer på att börja flyga till. Foto: Thinkstock

– Vi har ännu inte sett Indien vakna som marknad men det kommer. Närmaste flygvägen från, säg Delhi till New York går längs storcirkeln, via Stockholm. Flygtiden till Stockholm är åtta timmar och till New York ytterligare åtta timmar. Sexton timmar ombord på ett flygplan är inte optimalt så därför kommer det att bli aktuellt med transit på Arlanda, säger Björn Kjos till Flygtorget.

Förutom att Arlanda kan få ett rejält knippe med spännande direktlinjer, öppnar Kjos också för regionala satsningar på långlinjer. Ett sådant exempel kan vara att öppna direktrutter från Göteborg till städer som New York, Boston eller Toronto.

Planerna ligger några år framåt i tiden. Från 2017 får Norwegian sina första Boeing 737 MAX, den flygplanstyp som gör kortare långdistanslinjer möjliga, flygningar på upp mot åtta timmar.

Läs mer

Läs artikeln hos Flygtorget

Läs också

Tusentals resenärer stämmer Norwegian


Text: • 2014-12-04
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen