Annons
Annons

1061609.jpg

Nyhet

4 av 10 föräldrar struntar i skolornas ledighetsregler

Trots att reglerna för ledighet utanför loven har stramats åt uppger 40 procent av föräldrarna i en undersökning från Ticket att de struntar i skolans regler och väljer att resa ändå.

Text: Johanna Jackson • 2015-05-05 Uppdaterad 2015-05-05

– En orsak till att så många väljer att åka utanför skolloven är att priserna är så mycket lägre än under högsäsong. Många gånger kostar det under halva priset eller till och med ännu mindre att åka utanför skolloven, vilket gör att en familj kan spara många tusenlappar och då tycker att det är värt att bryta mot skolornas regler, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor. 

23 procent av föräldrarna uppger att de lyder skolans regler och enbart reser när skolan är stängd, 19 procent uppger att de tar hänsyn till reglerna men att skolan oftast beviljar ledighet Ù�ndå. 

Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund tycker det är problematiskt att så många föräldrar väljer att strunta i reglerna. Han anser att resor under skoltid får negativa effekter på elevernas kunskapsinhämtning och att argumentet att resorna skulle bli billigare inte håller. 

– Respekten för lärarnas uppdrag urholkas genom att föräldrar prioriterar sina egna nöjesresor. De måste respektera både lärares och elevers arbete i skolan. Kanske är det inte något problem om en elev är borta 14 dagar, men många elevers frånvaro från ordinarie undervisning vid olika tidpunkter ställer till stora problem. SåvÙ?l för lärarna som undervisar eleverna, men också för klasskamraterna som i många fall inte kan följa den terminsplanering som lärarna och klassen har, säger han till Vagabond. 

Påverkar skolans regler om ledighet din reseperiod?

 23 procent – Ja, vi reser enbart när skolan är stängd.

 19 procent – Ja, delvis, men skolan beviljar ofta ledigt utanför loven.

 40 procent –  Nej, vi bestämmer själva när vi ska resa.

 2 procent – Skolan har inga regler

 16 procent – Vet inte

* Undersökningen från Tickers Novus-undersökning baseras på svar från 1117 respondenter med barn i skolåldern med riksrepresentativt urval. 

Läs: Per J Andersons debattartikel: “Ge mer ledigt! Skolan är teorin – resan är praktiken”.

Om du är sugen på resa med barn-tips:

Här är alla Vagabonds artiklar om att resa med barn.


Text: Johanna Jackson • 2015-05-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top