• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fulla och nakna turister riskerar böter på partynästet Hvar

  Borgmästaren på den populära ön Hvar i Kroatien har fått nog av vilda turister som inte sköter sig. Nyligen infördes ny stränga regler för en rad överträdelser. Missköter man sig riskerar man att få böta upp till 6 700 kronor.

  Fulla och nakna turister riskerar böter på partynästet Hvar
  Staden Hvar är det största staden på ön med samma namn i Kroatiens södra skärgård. Foto: Istock.

  Öns nyvalda borgmästare Rikardo Novak vill rensa upp bland de urspårade (och ofta unga) turisterna som har gett Hvar ett rykte av att vara Kroatiens vildaste party-destination.

  "De (unga turister) spyr, urinerar i vartenda gatuhörn och går omkring utan T-shirts. Unga turister är välkomna, men de måste lära sig hur man beter sig, sade han till lokala medier i juni, enligt The Telegraph

  I dagarna har turister på ön mötts av skyltar som förklarar vilka beteenden som är oönskade – och vad man kan tvingas betala om man bryter mot de nya reglerna.

  Går man omkring i badkläder eller utan tröja i stans historiska stadskärna är maxbeloppet på böter 600 euro respektive 500 euro. Högst böter – 700 euro, cirka 6 700 kr – kan delas ut till turister som påkoms med att dricka alkohol på allmän plats.

  Hvar är inte det enda populära resmålet som infört dryga böter för oönskat och vilt beteende. Redan 2011  förbjöd Barcelona turister att vistas avklädda på stadens gator. 2015 införde spanska Magaluf stränga böter för flera beteenden som bland annat offentlig urinering och nakenhet och 2016 var det kroatiska Dubrovniks tur att hota botlägga turister med för lite kläder på sig.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!