Annons
Annons
Grekland, Spanien och Kroatien – vad gäller om man vill resa dit? Foto: Unsplash @zombience @nikolor @tomasnozina.

Grekland, Spanien och Kroatien – vad gäller om man vill resa dit? Foto: Unsplash @zombience @nikolor @tomasnozina.

Nyhet

Det här gäller för dig som reser till Medelhavet i sommar

Flera europeiska länder ligger i startgroparna för att ta emot utländska turister. Ska du resa söderut efter midsommar bör det inte längre vara några hinder i vägen. Vagabond har kollat vad tre medelhavsländer gör för att främja turisternas återkomst.

Text: Per J Andersson • 2021-04-28 Uppdaterad 2021-06-23

Idag röstar EU-parlamentet om det nya gröna intyget, vaccinationspasset som det också kallas. Allt talar för att det kommer att bli ett rungande ja från EU-parlamentarikerna.

Senaste budet är att det ska vara på plats 26 juni. Intyget ska främst vara digitalt och kunna visas upp i mobilen, men också kunna skrivas ut på papper.

Gröna intyget ska inte bara intyga att du tagit dina två sprutor, utan också visa svar från ett PCR- eller antigen-test (på att du inte är infekterad just nu) samt ett antikroppstest (på att du har haft infektionen och därmed har ett naturligt skydd).

Tanken är att samtliga EU-länder ska kunna använda sig av det standardiserade beviset som är försett med en QR-kod som snabbt och smidigt kan avläsas. Visserligen får varje enskilt land införa de regler och undantag man vill, men EU anser att medlemsländerna efter 26 juni inte ska få kräva karantän om man har någon av de tre bevisen i appen (vaccination, negativt besked om infektion eller positivt besked om antikroppar).

Det här gäller för dig som reser till Medelhavet i sommar

Se Vagabonds redaktör i TV4:s program Efter fem 27 april när han berättar om hur Grekland, Spanien och Kroatien ska öppna sina länder för turister i sommar. 

Grekland

Grekland är först ut med att öppna landet för turister. Karantänkravet för besökande resenärer slopades redan 19 maj. Och Akropolis har också återöppnats. Än så länge gäller krav på PCR-test för turister från 10 år och uppåt. Men 14 maj inleds officiellt postcovid-turistsäsongen. Då ska det räcka med att du är vaccinerad. Och alla hotell, restauranger, museer etc ska var öppna.

Grekland har också sagt att alla som jobbar inom turistnäringen i landet ska vara vaccinerade före sommaren.

Spanien

Världens näst mest besökta turistland säger att man i år ska locka åtminstone hälften av de som kommer ett vanligt år. Det betyder minst 40 miljoner turister, eftersom Spanien före pandemin hade 83 miljoner årliga besökare.

Spanien kräver i dagsläget inte karantän av sina besökare. Däremot en ifylld hälsoenkät och ett negativt PCR-test för alla över 6 år. I dagsläget råder också nattligt utegångsförbud (23–06). De flesta av Spaniens regioner har dessutom infört något som kallas perimeterkarantän, vilket betyder att du inte kan resa mellan regionerna. 

Men senast 26 juni ska Spanien precis som de andra medelhavsländerna släppa in alla färdigvaccinerade. Man är så desperat i behov av turister att man gett britterna en gräddfil. Inom kort kommer de att kunna resa till Balearerna (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), Costa Brava (norr om Barcelona) och Kanarieöarna även om man bara hunnit ta en spruta.

Exakt hur, i vilket tempo och på vilket sätt, öppnadet av landet ska ske meddelas av spanska regeringen 9 maj. Håll utkik i medierna då! Kanske tillåter man då även skandinaver komma på besök efter bara en spruta i armen.

Kroatien

Precis som Grekland prioriterar Kroatien att vaccinera folk som jobbar i turistbranschen. 70 000 säsongsarbetare plus 90 000 som hyr ut lägenheter, hus och rum till turister får gå före i vaccinationskön. Med de siffrorna, och sloganen ”Stay safe in Croatia”, vill man skicka ett meddelande till turister i resten av världen att Kroatien är ett tryggt land att besöka.

Precis som de andra länderna kommer man man släppa in vaccinerade, PCR-testade och antikroppsinnehavare. Dessutom erbjuder man dem som kommer ovaccinerade och otestade att göra ett PCR-test vid ankomsten till landet. Men då måste man islorera sig på hotellet tills resultat kommer någon dag eller två senare.

Hittills har det krävts att alla över 7 år har ett negativt PCR-test för att resa in i landet, men redan nu får du resa in om du är vaccinerad och någon gång i juni, förmodligen då EU:s gröna bevis är på plats, ska också antikroppar duga.

Har det hänt nåt sen sist?

Läget förändras praktiskt taget dagligen Läs om de senaste restriktionerna på Utrikesdepartementets sajt Sweden abroad.

Allt du undrar om vaccinationspass – experten svarar

Öluffa i Grekland – ta båten mellan sju grekiska öar

10 höjdpunkter på Brac & Hvar

Tips: Mallorcas bästa stränder – 8 favoriter

Komplett guide till Mallorca – lokalbons 25 bästa tips


Text: Per J Andersson • 2021-04-28
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen