Thailand: Nu införs rökförbud på flera populära stränder

För att rensa upp på stränderna införs nu ett rökförbud på 20 populära stränder i Thailand. Bryter man mot förbudet riskerar man ett år i fängelset och/eller upp till 25 000 kronor i böter. Det enligt Bangkok Post.

Thailand: Nu införs rökförbud på flera populära stränder
Laem Sing är en av stränderna som omfattas av förbudet. Foto: Istock.

Thailändska myndigheter slår hårt mot rökning. För bara några månader sedan gick brittiska resebolag ut och varnade resenärer för att ta med sig e-cigaretter in i landet, efter att brittiska medborgare blivit bötfällda efter innehav av de elektroniska rökdonen. Nu riktar myndigheterna sitt fokus mot blossandet, och nedskräpningen av fimpar som äger rum på landets stränder.

Cigarettfimpar skräpar ner på thailändska stränder. Foto: Istock.

Enligt Bangkok Post uppskattas det att det slängs så mycket som 100 miljoner cigarettfimpar på Thailands största gator – varje dag. Även på stränderna bolmas det frikostigt.

Under en genomsökning av den 2,5 kilometer långa stranden Patong Beach i Phuket i september fann man i genomsnitt 0,76 fimpar per kvadratmeter, eller uppskattningsvis 100 000 fimpar totalt. Man uppskattar dessutom att fimpar utgjorde 30 procent av allt skräp som slängdes på stränderna och fimpar slängs även i havet från färjor och båtar. 

Ett första steg är att förbjuda rökning på stränderna, men i ett nästa skede kan rökning från båtar också förbjudas. Från och med november kommer ett rökförbud att införas på totalt 20 stränder på populära turistresmål som Hua Hin, Koh Lanta, Patong och Koh Samui.