Annons
Annons
I drygt tre månader gick familjen Nordstedts tre barn i skolan på Koh Lanta. Foto: GettyImages/Privat

I drygt tre månader gick familjen Nordstedts tre barn i skolan på Koh Lanta. Foto: GettyImages/Privat

Restips

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola

Drömmer du om en långresa eller att jobba utomlands men oroar dig för barnens skolgång? Möt fyra familjer som följde resedrömmen och satte barnen i utlandsskola.

Text: Per J Andersson • 2019-12-18 Uppdaterad 2021-09-15

Kanarieöarna

Familjen Wilgodt reste till Kanarieöarna. De blev kvar i tre år. ”De har mer tid för barnen på utlandsskolan.”

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
Familjen Wilgodt stannade i tre år på Gran Canaria. Foto: Privat

Enkelheten och tryggheten. De två orden återkommer flera gånger när Pontus och Anna Wilgodt berättar om åren då de hyrde ut villan hemma i Sverige och bodde på södra Gran Canaria. Barnen Ida och William var 6 respektive 9 år när de drog iväg, medan två äldre döttrar hade tagit studenten, var utflugna och stannade kvar hemma.

– Många säger att de vill men inte kan. Men alla kan hyra ut sin bostad och åka. Det handlar om att våga, säger Pontus när vi träffas i vardagsrummet i huset i Stockholmsförorten Ålsten.

Äventyret på öarna i Atlanten började när Ida, yngsta dottern, var bebis.

– Det var en vinter när det var mycket snö här hemma. Jag gick och drog barnvagn i snön och kände att jag inte ville tillbringa ett till sportlov i fjällen, berättar Anna.

Så småningom köpte familjen en semesterlägenhet i Puerto Rico på södra Gran Canaria. Och efter några år väcktes tanken om att stanna lite längre än under skolloven. I januari 2015 gjorde de slag i saken, begärde ledigt för William, som då gick i tvåan, sökte och fick plats på Svenska skolan i San Augustín några mil norrut. Så åkte de ner för att provbo i några månader. 

Hemma igen på vårkanten bestämde de sig: Vi åker tillbaka och stannar längre. Hösten samma år flyttade de ner för att bo i två år på Gran Canaria. I slutändan blev det tre. Lägenheten i Puerto Rico sålde de för att skaffa sig en bungalow i semesteranläggningen nära skolan. Allt för att slippa flängandet och göra vardagslivet enkelt.

Pontus kunde jobba vidare med det egna företaget från det nya hemmet i utlandet, medan Anna sa upp sig från jobbet på fritidshemmet i Bromma och fick ett halvtidsjobb på barnens nya skola på Gran Canaria.

Om Svenska skolan har de bara gott att säga.

– Det är mindre grupper, vilket gör att de har mer tid för barnen, säger Pontus och får medhåll av Anna:

– Det är mer ordning och reda samtidigt som barnen blir sedda. Och läromässigt ligger de i framkant, med fantastiska resultat på nationella proven.

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
Välförsett med ny teknik på Svenska skolan i San Augustín. Foto: Privat

Indien

Elisabeth Stråkander och hennes man tog med sig sina fyra barn och drog till Sydindien för att låta dem möta annorlunda kulturer. 

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
Familjen Stråkander gillade gemenskapen på skolan i indiska Varkala. Foto: Privat

Strax efter julen 2018 åkte Elisabeth, hennes man Johan och deras barn Arvid, 11 år, Freja, 9, Ebba, 7, och Axel, 3, till Varkala, en populär stranddestination i Kerala nära Indiens sydspets. De blev kvar i sex veckor. De valde att bo på pensionat istället för att hyra lägenhet. Men det är ju inte så ekonomiskt betungande att dagligen äta på restaurang när notan för en sexbarnsfamilj landar på under hundra svenska kronor.

Elisabeth tycker att det bästa man kan göra för sina barn är att visa dem världen från olika vinklar och vrår. Den svenska skolan i Varkala ger eleverna ledigt på måndagarna, men har å andra sidan lektioner på lördagarna tillsammans med indiska barn – allt för att skapa kontaktytor mellan de svenska besökarna och lokalbefolkningen.

Elisabeth räcker över telefonen till sin tioåriga dotter Freja som berättar:

– Så gjorde vi utflykter. Vi var på studiebesök på en indisk bondgård, gick i risfält och besökte hinduiska tempel. Det var så spännande! Vi som gick i klassen umgicks mycket med varandra efter skolan. Mest var vi på stranden och hängde. Jag hade gärna velat vara kvar lite längre.

I skolan i Varkala hade de en enda gemensam åldersintegrerad klass med 14 barn.

– Barnen lekte så bra tillsammans, säger Elisabeth. Ingen hade med sig någon fancy cykel, ingen kom till skolan i fin bil, alla anlände i autoriksha. De kunde väldigt mycket vara barn och leka. I vår skola hemma i Kungsbacka sitter alla med mobiltelefoner på rasterna. 

Skolan kräver att man går i minst fyra veckor för att man ska få kontinuitet i arbetet. Familjen Stråkander stannade i sex veckor.

Varkala har en vacker strand och är en skön plats, tyckte familjen. Men Indien är Indien, och det finns baksidor som inte kan döljas. 

– Barnen såg allt skräp som slängdes och blev sorgsna. Det väckte tankar och kickade igång funderingar. De plockade plast på stranden, och efteråt pratade vi länge om hur man ska göra för att arrangera rening och återbruk i ett samhälle.

Elisabeth tycker att människor från olika kulturer oftare behöver mötas.

– Jag tror att det utvecklande att då och då hamna i situationer där vi inte vet exakt hur vi ska agera. 

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
I Indien kan skolresan gå till teplantagen i Kardemummabergen. Foto: GettyImages

Thailand

I drygt tre månader gick familjen Nordstedts tre barn i skolan på Koh Lanta. ”Det var det finaste vi kunde ge dem.” 

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
Familjen Nordstedt tyckte så mycket om skolan på Koh Lanta att de vill återvända. Foto: Privat

Drömmen om att bo på varmare breddgrader under vinterns mörkaste månader växte fram successivt hos familjen Nordstedt från Öjersjö utanför Göteborg. Det började med en charterresa till Phuket och fortsatte med en månadslång rundresa. 

– Vi träffade många svenska familjer som var föräldralediga en längre tid och beslöt oss för att göra detsamma, berättar Angela Nordstedt. 

Det blev en ny längre rundresa med barnen. Och något år senare var det dags att förverkliga drömmen om att bo en längre tid på Koh Lanta och sätta barnen i en av öns två svenska skolor.

De hyrde hus i Southern Lanta-området, varifrån man promenerar till Sanuk – Svenska skolan på en minut och till stranden Klong Dao på tre.

När de drog iväg i början av 2019 var Matteo 2 år, Melvin 6 år och Molly 8 år. Minstingen var hemma med mamma och pappa, medan de stora barnen gick i skolan till två på eftermiddagarna.

– Klasserna bestod av tolv elever var. I Mollys klass gick det ettor, tvåor och treor, medan Melvins klass var en renodlad förskoleklass. Varje vecka hade de thaitema och fick testa på batikmålning, åka till mangroveträsk, pröva yoga och thaiboxning, göra sandskulpturer och gå på byvandring. De fick lära sig ramsor och visor på thailändska, och lärde sig räkna och vad färgerna heter på thai, berättar Angela entusiastiskt.

Varje vecka var det poolbad med simövningar och strandgymnastik på schemat.

– Vi hade tänkt att vi skulle göra en sådan här sak bara en gång i livet, men nu drömmer vi om att få uppleva det här igen. Det är tveklöst den bästa investering vi gjort, säger Angela. 

– Vi har stärkt banden i familjen och vår relation till både varandra och barnen. Vi har fått följa våra barns skolgång på nära håll och vår minstings utveckling i tal och färdigheter. Vi har kunnat ta hand om oss själva, träna och må bra och levt helt utan måsten och krav en längre tid. 

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
Vardagsvy på Koh Lanta. Foto: GettyImages

Kanarieöarna

Fyrbarnsfamiljen Qvist sålde bilen och hyrde ut villan och drog till Kanarieöarna. ”Vi ville bort från ekorrhjulet.”

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
Poolhäng med familjen. Foto:Privat

Först funderade de på Lissabon. Men när den svenska skolan i den portugisiska huvudstaden inte kunde ge säkert besked om barnen skulle få gå där kontaktade de istället Svenska skolan på Gran Canaria. Och bingo! Den kunde lova plats på förskola och skola till Nathalie, 4 år, Julia 6 år, Jonathan, 8 år, och Gabriel, 11 år, fast det var ett år kvar till den planerade flytten.

Att flytta till en utlandsskola betydde att proportionerna krympte. Hemma går familjen Qvists stora barn i Aspuddsskolan med tusen barn. På Svenska skolan i San Augustín med färre än hundra elever hälsade man varje morgon på såväl rektorn som alla lärare.

– Det skapade en så enorm trygghetskänsla, säger Catharina.

De bodde nära skolan så att barnen kunde ta sparkcykeln och åka själva i förväg. En av föräldrar släntrade alltid efter för att kolla att allt gick bra och för att lämna över ansvaret.

– Så stod man där en stund och pratade med rektorn och tittade på när de hade röris, alltså morgongympa, berättar Catharina och fortsätter:

– Sedan brukade jag och Johan ge oss ut och springa eller spela paddel, som är en blandning mellan tennis och squash. Därefter hem och plugga två timmar före lunch.

När barnen var i skolan läste Catharina avancerad Excel på distans från Mittuniversitet, medan Johan pluggade en onlinekurs i datakunskap.

– Men på luncherna pratade vi om livet och framtiden. Vad skulle vi ha för nya mål? Vi fick så många nya perspektiv på våra liv, säger Johan där vi sitter på verandan till familjens hus i Stockholmsförorten Hägersten som under halvåret på Gran Canaria var uthyrd till fyra studenter.

Vid tretiden hämtade de barnen på skolan, åt mellanmål och ägnade sig åt poolbad. Åtta- och elvaåringen hade lite läxor, men mindre än hemma.

– Familjens vistelse på Gran Canaria har gjort att vi tänkt på hur vi på sikt kan bli friare. Hitta yrkesval så man kan vara ledig längre tid, jobba på distans. Kanske i ett land där de pratar engelska, så att vi enklare kan integrera oss i samhället och barnen kan lära sig det lokala språket.

Familjens drömresa förverkligades – barnen går i utlandsskola
Barnen Qvist vid svenska skolan på Gran Canaria. Foto: Privat

Läs mer om svenska utlandsskolor:

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien

10 tips för att resa på heltid och bli digital nomad

Världens största Legoland öppnar 2020


Text: Per J Andersson • 2019-12-18
RestipsIntervjuResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen