• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Indien: Besökstak kan införas vid världsarvet Taj Mahal

  Imponerande Taj Mahal är en omåttligt populär turistattraktion beläget i indiska Agra. Men populariteten medför även problem i form av trängsel och slitage på de vackra marmorytorna. Nu vill myndigheter minska antalet turister.

  Indien: Besökstak kan införas vid världsarvet Taj Mahal
  Foto: Istock.

  Taj Mahal anses vara ett av världens sju nya underverk. Varje år besöks det elfenbensvita mausoleet av drygt 8 miljoner turister. På helger och högtider kan upp till 70 000 par fötter per dag passera in genom grindarna till monumentet.

  Nu föreslår beslutsfattare ett dagligt tak på hur många turister som får besöka attraktionen. Förslaget, som kan träda i kraft redan den 20 januari. Det skriver The Smithsonian. Taket skulle dock bara gälla bara för inhemska turister, som utgör en majoritet av besökarna.

  Inhemska turister betalar en lägre inträdesbiljett på 40 rupier (cirka 5 kronor) än utländska turister som måste betala 1 000 rupier (cirka 129 kronor) för att gå in. Enligt Guardian skulle inhemska turister däremot kunna kringå begränsningen genom att köpa den dyrare biljetten. 

  Om förslaget går igenom skulle max 40 000 av de billigare biljetterna få säljas dagen. Dessutom begränsas besökstiden till max tre timmar, till skillnad från nu då turister kan stanna en obegränsad tid på området, enligt Indianexpress.

  Förslaget är en respons på en incident då fem personer skadades efter att de blev nedtrampade under en rusning vid en av entrégrindarna den 29 december förra året. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!