• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Saker du inte får missa i Riga

  Riga har en meny fylld av sevärdheter och upplevelser att välja bland. Vagabond har plockat ut godbitarna som du inte bör missa, allt från shopping i saluhall, mullrande orgelmusik till stans bästa öl. Ta för dig och njut!

  Saker du inte får missa i Riga
  Medeltida Riga. Foto: Istock.

  1 Saluhall i zeppelinarhangar

  Om du vill köpa surdegslimpor, tårta garnerad med spelbara noter, leopardmönstrade gummistövlar eller bara ha full koll på det senaste inom rysk techno. Ta dig då till Rigas gigantiska saluhallar mellan Central­stationen och floden Daugava. Förflutet som hangarer åt zeppelinare. Idag en av Europas största marknader.

  2 Parkpromenader

  Öster om det medeltida Vecrigas gränder och prång öppnar sig Rigas vidsträckta parkbälte. Sikta in dig på Frihetsmonumentet och följ kanalen norrut. Till den första gångbron tar sig nygifta för att sätta upp hänglås som symbol för det ingångna äktenskapet.

  3 Utflykt till Jurmala

  Ta pendeltåget till den härliga stranden i Jur­mala. Resan till centralorten Majori tar bara 45 minuter. Här kan du bada, leta bärnsten eller bara kolla in alla fantastiska Villa Villekullor.

  4 Se stan från spårvagn

  De snålaste, men också kanske bästa rund-turerna i stan går med en skramlig spårvagn. Ta linje 11 och du bjuds på ett potpurri av storslagna fasader, trähus och kullerstensgator. Turen avslutas vid Mezaparks som inte bara rymmer ett sevärt zoo utan också Europas äldsta trädgårdsstad med funkis, jugend och Bauhaus. Enkel resa kostar ungefär 9 kronor.

  5 Tyngre än Metallica

  Och du trodde att Metallica var tyngst, att Sisters of Mercy var först med goth – gå på kvällskonsert i gamla stans domkyrkokatedral, Doma baznica, och upplev
  en timme mäktigt mullrande musik. Orgeln är stor som ett flerfamiljshus och sägs vara världens fjärde största. Konserterna startar ofta klockan 19.00. Entré ofta 75 kronor.

  6 Kvällsdrink i 26:e himlen

  Ta hissen upp till Reval Hotel Latvijas Skybar. Svindlande utsikt över upplyst huvudstad, egen dj och lettisk mojito på Riga Balzam och mynta.

  7 Ägna en dag åt jugend

  Åk den hundraåriga retro-spårvagnen med säten i ekträ. Startar från gatan Radio iela bakom Operan. Och missa absolut inte de fantastiska jugendbyggnaderna längs gatorna Elizabetes iela och Alberta iela.

  8 Det sovjetiska Riga

  Se Riga ur storebrorsperspektiv och ta hissen upp till toppen av den Stalinskrapa som idag rymmer veten­skaps­akademin. Du hittar byggnaden, som i folkmun kallas för Stalins bröllopstårta, genom att från Central­stationen följa gatan Gogola iela under järnvägen. Fortsätt med att besöka det sevärda och gripande Ockupationsmuseet, http://www.occupation museum.lv, vid gamla stans Ratslaukums. Museet har öppet 11.00–17.00, stängt mån, fri entré. Sommar­tid öppet till 18.00 och även på måndagar.

  9 Bob & bäver

  Åk tåg en timme österut (cirka 20 kronor) och du når vackra Sigulda. Här kan du åka vinterbob eller sommarrodel, korsa Gaujaflodens ravin i Lettlands enda kabinbana, vandra bland grottor, bäverhyddor och sällsynta hackspettar, kolla in slott och medeltida borgar som den i Turaida.
  Bild 776251
  1.Byt ut drinkfavoriten mot en Riga Balzam. Svart dryck som i blandad form blir riktigt mild och god. 2. Rigas domkyrka är en mäktig upplevelse.

  Sex smaker av Riga

  1 Lett-öl, inte lättöl

  Lettiskt öl är förrädiskt gott, nästan i klass med de finaste tjeckiska sorterna. Testa favoriten Uzavas, men också fina Piebalga, Tervetes och Cesu.

  2 Kvass

  Doftar som en blandning av julmust och härsken säd. Smakar, hmm, intressant.

  3 Riga Balzam

  Lettisk nationalmedicin. Uppfanns på 1700-talet av en driftig apotekare. Användes då som nu som mirakelkur mot huvudvärk, förkylningar, magont och allmän leda. Diaboliskt svart och alkoholhaltig dryck som blir förvånansvärt mild och mungod tillsammans med varm svartvinbärssaft.

  4 Riga Champagne

  Gör ett lettiskt kafébesök i sällskap av ett glas pärlande mousserat och fet gräddbakelse. Riga Champagne smakar ungefär som klassiska läsken Champis, fast med alkohol och mer socker.

  5 Lettisk mat

  Skyhögt bättre än sitt rykte. Ät fårfiol med timjan och blomkål på trevliga Citi laiki, Brivibas 41. Eller gå till gamla stans Alu Seta, Tirgonu 6, alternativt ta bussen till det jättelika, timrade Lido på Krasta iela 76 och ät lettiskt smörgåsbord med exempelvis grillspettet shaslik, skinkstek, kumminost, sesampenslad kyckling, sill, surkål och krabbsallad.

  6 Hemmagjord choklad

  Drick den koncentrerad, het och i kopp. Eller ät som bakelse och praliner med drag av nougat, päron eller kanel. Välj och vraka på Emihla Gustava, Aspazijas bulvaris 24, ungefär mitt emot Operan.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!