• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • New York - Upptäck spännande Queens

  En sak är lika bra att slå fast. Hela Queens är för stort för att uppleva under en dagsutflykt från Manhattan. Det är den mest multikulturella platsen i USA – kanske i hela världen. Vi tar en tur med Queens egen Orientexpress, metrons Linje 7.

  New York - Upptäck spännande Queens

  11.23 Hunters
  Pt Ave

  Dammigt, varmt och tröttsamt. Men nödvändigt. Metrons Linje 7 från Grand Central är alla tider på dygnet full av pendlare som jobbar på Manhattan, bor i Queens och kommer från precis hela världen. De dricker kaffe ur pappmuggar, sover med Blackberryn i handen och läser mexikanska, koreanska eller indiska dagstidningar.
  Det krävs ett mentalt steg för att lämna Manhattan och åka österut. Men beslutet visar sig vara mycket större än resan. En skramlig tur under vattnet och fem minuter senare är tåget framme i Queens. Long Island City blir första stoppet, en mjukstart för den som är van vid Manhattan. Inte många pendlare går av här. Det var inte många år sedan området med den fantastiska utsikten mot stadens perfekta skyline var ett bortglömt och slitet industriområde som många gärna undvek, särskilt på kvällarna. Tills en känd byggmagnat vågade bygga ett stort komplex halvbilliga bostäder som markerade startpunkten för en explosionsartad utveckling. Idag är Long Island City New Yorks senaste tillhåll för konstnärer och de med riktig koll, och bostadspriserna har stigit till skyhöga nivåer, vilket kanske är orsaken till att de som bor här inte verkar åka metro. Nybyggda bostadshus kantar den renoverade strandpromenaden och de centrala kvarteren präglas av små kaféer, designbutiker och restauranger av den trendigare sorten. Många av de gamla industrilokalerna har förvandlats till ateljéer, konsthallar och klubbar som fortfarande har en hemlig känsla omkring sig.

  Bild 777297
  5 Pointz, ett urbant turistmål som förändras varje dag.


  Indien, Polen, Grekland, Iran, Afghanistan, Colombia, Irland, Korea, Kina, Bangladesh, Rumänien … I den vidsträckta och ständigt växande stadsdelen Queens, som skulle vara USA:s femte största stad om den inte var en del av New York, sägs det bo minst 150 nationaliteter i sina egna minisamhällen med skolor, restauranger och butiker. Long Island City är alltså spännande, nyskapande, mysigt – men annars väldigt olikt resten av Queens. Här ser man stadsdelens enda turister, som fotograferar graffitikonstverket 5 Pointz och besöker den moderna konsthallen MoMA Ps1 vars sommarfester är legendariska.

  Bild 777298
  På väg mot Flushing. En pendlare läser en asiatisk dagstidning.


  Alldeles vid metron intill flera glänsande nya bostadshus med utsikt mot Queensboro Bridge ligger New Yorks enligt ryktet bästa kaffehak, Timeshyllade Sweetleaf. Här träffas många stamkunder varje dag i den laptopfria server-ingen. Espressobaren drivs av Rich Nieto som är född och uppvuxen i Flushing, metro nummer 7:s ändhållplats en halvtimme bort. Han pendlar genom en stor del av Queens många minisamhällen varje dag och behöver aldrig kolla vad hållplatsen heter för att veta var han är.
  – Jag brukar vakna till och titta hur de påstigande ser ut i ansiktet. Är de sydamerikaner, då är jag fortfarande långt ut på linjen. Är de indiska har jag hunnit halvvägs till Jackson Heights, är de blonda är jag i Woodside och snart framme.
  Linje 7 kallas inte utan anledning för International express, varje hållplats avslöjar nya dofter, nya kulturupplevelser och en ny nationalitet. Historiskt beror det på att linjens spår byggdes av invandrade arbetare under början av 1900-talet, just för att sprida ut de många immigranterna jämnt i staden istället för bara på Manhattan. Innan dess var Queens en lantlig stadsdel med mest små byar och gårdar utan kontakt med centrala New York.
  Det har alltså hänt mycket på 100 år.

  Bild 777299 En lemonad på M Wells Diner.


  – Queens är världens största smältdegel av kulturer, säger Howard Gressey som står med sin fru Cecilia Vargas på piren intill strandpromenaden i Long Island City och beundrar utsikten över Manhattan. Han är amerikansk-judisk, hon är colombian. De bor i Flushing och ser utsikten ofta, ändå fotograferar de ivrigt varje båt som glider förbi. Howard Gressey berättar om sin barndom i Astoria, ett område som då knappt hade en enda bofast immigrant.
  – Jag minns att det fanns en colombiansk flicka i min skola och jag brukade titta på henne. Kanske visste jag vad som skulle komma i framtiden, säger han och ler mot sin fru.
  – Det är underbart att se nationaliteterna sprida sig inom familjerna här när folk möts, blir kära och gifter sig. Men att säga att Queens handlar om lyckad integration vore fel. Här lever alla i sin egen kultur helt och hållet, säger Howard Gressey.
  Trots att befolkningsgrupperna i stort sett lever intill varandra finns det en del lokala problem och 14 procent av befolkningen lever i fattigdom. Den stora inflyttningen av immigranter ställer höga krav på invånarna som hela tiden får anpassa sig efter nya förutsättningar.

  Bild 777300Graffitikonstverket 5 Pointz.


  14:55 74th Street–Broadway

  Nedanför trappan till metron som behagligt nog går utomhus längs hela Linje 7, står telefonkortsförsäljare på rad. Luften är tung av kryddoften från kebabrestaurangen intill, där en kvinna iklädd färgglad sari matar sitt barn med nybakat roti. Vi befinner oss i Little India, eller Jackson Heights som området traditionellt heter. Kontrasten mot svala, trendiga Long Island City kunde inte vara större och det är här man börjar hitta kärnan i det som är Queens. Little India är några kvarter stort, bortom dem finns bland annat små koreanska och mexikanska områden.

  Bild 777301 Personlig liten taxi i Long Island City.


  – Här bor vi sida vid sida, i likadana hus, fast vi är så olika. Jag tror att det är därför det fungerar så bra, säger Abdul Hamid som driver den pakistanska restaurangen Dera i Little India. På restaurangen samlas de boende i området regelbundet och Abdul Hamid upplever ofta sig själv som en sorts knutpunkt för händelserna. Ett besök på hans restaurang ger inte bara ett mål riktigt god mat, utan också en inblick i hur vardagen kan se ut för de sydasiater som bor i området. Här löser man konflikter, diskuterar bröllop och begravningar, dricker ändlösa koppar sött te och äter indiska bakverk så populära att de exporteras till den indiska överklassen i Storbritannien.

  Bild 777302Sweetleaf på 10-03 Jackson Ave är Manhattanbornas favorit i Queens.

  Bild 777303
  Nutso och DebOnAir spelar in en video framför Unispehere i Flushing Meadows Corona Park.


  18:30 Mets Willets Pt

  "Go Mets! Go Mets!" Trots ihållande hällregn sitter inbitna fans på läktaren på Citifield, basebollaget Mets hemarena, och skriker sig hesa. Folk äter korv och hamburgare och dricker öl ur plastmuggar, iklädda Metsjackor och -tröjor som klibbar fast av vätan. De hukar för regnet under den öppna arenan medan spelarna långt därnere inte verkar göra så bra ifrån sig.
  Det är inte Mets säsong alls just nu, berättar någon. Inte heller motspelarna Washington imponerar utan verkar mest halka runt i gräset som med jämna mellanrum skrapas rent från vatten med något som liknar jättelika fönsterskrapor. Men vad gör det? Baseboll är lika mycket för upplevelsen som för spelet och det är fascinerande hur man kan kastas ur den internationella Queens-känslan rakt in i det "äkta" Amerika genom att promenera från Flushing Meadows Corona Park på ena sidan järnvägsspåren till Citifield på andra sidan.

  Bild 777304
  Howard Gressey och Cecilia Vargas fann varandra i Queens.


  Corona Park är ett stort grönområde som befolkas främst av latinamerikaner. Ett överraskande uppehåll i regnet har lockat så väl skejtare som musikvideoinspelningar och besökarna äter empanadas och glass. Några märkliga konstruktioner präglar Corona Park, bland annat en jättelik jordglob i rostfritt stål, "Unispehere", som presenterades till 1964 års världsutställning och som blivit något av en symbol för Queens. Också från tidigare världsutställningar finns minnen kvar, vid ingången till parken hittar man mosaikkonstverk av Salvador Dalí och Andy Warhol. Men inte många sneglar på dessa sevärdheter, till Corona Park kommer folk för att koppla av, cykla, spela fotboll eller tennis. Tennisturneringen us Open spelas på usta National Tennis Center som också ligger i parken.

  Bild 777305
  Little India, en del av Queens.


  09:30 Flushing–Main St

  "She was working in a bridal shop in Flushing Queens, 'til her boyfriend kicked her out in one of those crushing scenes …"
  Flushing, New York. För de allra flesta ringer namnet bekant endast för att vi hört det i vinjetten till den klassiska amerikanska tv-komedin The Nanny. Fran, en yvig judinna i för mycket smink och korta kjolar, ska enligt serien vara en typisk Queensbo. Men en resa till övernattningen på ett av flygplatsen La Guardias flyplatshotell vid sjuans ändhållplats Flushing visar en helt annan verklighet.
  Flushing Main Street visar sig vara ett myller av färgglada skyltar med koreansk och kinesisk reklam. Det luktar buljong och stekos. En man i en lucka säljer färsk tofu med tillhörande sked och sockerlag. På kaféet intill kan den som vill beställa in en äkta amerikansk fry-up med ägg och skinka, pannkakor – eller asiatiskt bubble tea och nudelsoppa. Vid borden läser äldre män lokaltidningar på koreanska och kinesiska, som handlar om amerikanska nyheter.
  Minst lika stort som Chinatown, men utan souvenirer, "I love NY"- t-shirtar och stora turistgrupper. Istället välkomnande, vänligt och perfekt att promenera i. Så är Flushing. För bara 20 år sedan var detta ett nästan uteslutande amerikanskt område. Idag får man leta efter skyltar på engelska. Men ingen verkar tycka att det spelar någon roll.
  – Jag får bara jobba lite hårdare för att bli stammis på mitt lokala kafé, gå dit en extra gång så vi kommer över språk- och kulturbarriären. Men sen är allt som vanligt, säger pendlaren Rich Nieto på Sweetleaf Café i Long Island City.


  Bild 777306
  International Express, Linje 7 i New York.


  Bild 777307
  Modernt amerikanskt – M Wells Diner.

  Bild 777308

  Guide Queens

  Resa dit

  Flyg direkt från Stockholm till New York med SAS eller Continental eller med ett byte med Lufthansa, British Airways, Jet Airways, Swiss eller KLM från cirka 5 000 kr. Från Köpenhamn finns fler direktflyg, bland annat Icelandair, Air Berlin, Austrian Airlines och KLM. Kostar från 3 800 kronor.
  Både John F Kennedy Airport och La Guardia ligger i Queens. Från Manhattan går metrons Linje 7 snabbt och behändigt ut till många av de intressantaste platserna i Queens. Också Linje N, Q och R går till flera platser, bland annat Astoria.

  Ta sig runt

  Metro är överlägset i Queens och går nästan överallt med ett par mer eller mindre komplicerade byten. Taxi är inte alls lika vanligt som på Manhattan.


  Bo

  Tidigare har hotellutbudet i Queens begränsats till flygplatserna men allt fler byggs nu i Long Island City, med bara fem minuter till Manhattan. Ett bra alternativ för den som vill ha nära till båda världarna.
  Holiday Inn Manhattan View (holidayinnmanhattanview.com). Snygg utsikt mot Man­hattan om man har tur. Annars rent, billigt och nära metron i utkanten av Long Island City. 188 dollar, ca 1 200 kr/dubbelrum.
  Vårt val: Sheraton LaGuardia East Hotel (sheraton.com/laguardia). Luras inte av flygplatsnamnet, Sheraton är ett fint och vänligt hotell mitt i centrala Flushings. 255 dollar, ca 1 600 kr/dubbelrum.
  Hotel Vetiver (hotelvetiver.com). Nybyggt budget-designhotell som passar in i trendiga Long Island City. 140 dollar, ca 900 kr/dubbelrum.
  Ravel Hotel (ravelhotel.com). Long Island Citys första lyxhotell med designprofil, det lär komma fler. 174 dollar, ca 1 100 kr/dubbelrum inkl skatt.


  Mat

  I Queens finns hela världen och det är just vad stadsdelen är känd för. Här kan man för en ganska liten summa få precis vad som helst på tallriken.
  Sentosa (39-07 Prince St, Flushing) är en genuin malaysisk re­staurang som tidigare låg på Manhattan och som har till­delats flera priser.
  Längre in mot Manhattan, i Little India, ligger Jackson Diner (37–47 74th St) där den hungriga kan frossa i en gigantisk lunchbuffé som om man har tur även innefattar den sydindiska delikatessen masala dosa.
  Middag intas med fördel på vackra Mombar (2522 Steinway St) i Astoria.
  För Manhattanborna är mat-Queens just nu mest känt för New York Times-hyllade M Wells Diner i Long Island City (21–17 49th Ave vid 21st St), en klassisk konstruktion från 1950-talet, helt i original förutom den trendiga personalen och menyn som är modernt amerikansk.


  Böcker och musik

  Queens av Ellen Freudenheim har några år på nacken men är mycket heltäckande. Kan beställas via amazon.com.
  Många kända musiker kommer från Queens, sätt till exempel på Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Count Basie eller 50 Cent för den rätta känslan.


  Missa inte!

  Bryggorna vid vattnet i Long Island City med bästa utsikten över Manhattan.


  Missa gärna!

  Att försöka gå överallt. Queens är enormt och tre kvarter på kartan kan innebära flera kilometers promenad.

  Bild 777309
  Helamerikanskt. Baseball på Citifield.


  4 underbara Queens upplevelser

  1. Citifield. En helgjuten amerikansk upplevelse mitt i det internationella – baseboll med hemmalaget Mets! Beställ något flottigt att äta, en öl och uppfylls av stämningen. Rekommenderas dock inte vid dåligt väder.
  2. Little india. I några kvarter ryms allt som en ständigt tillbakalängtande Indienresenär kan behöva: fantastisk mat, rykande hett chai och ständigt slamrande Bollywoodrytmer i bakgrunden.
  3. 5 Pointz. En gigantisk byggnad i Hunters Pt vars fasader är ett gigantiskt graffitikonstverk som ständigt förändras och målas om. Vallfärdsmål för konstnärer från hela världen.
  4. Louis armstrong house. Jazzlegenden bodde vid Corona Plaza och betydde mycket för lokalområdet. Idag är hans vackra hus helt bevarat och ger en fin och intim bild av hans liv och musik. louisarmstronghouse.org.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!