• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jakten på den perfekta pizzan i New York

  Soul food, pizza eller kanske indiskt, allt det bästa finns i New York! Ett smakfullt sätt att uppleva New York är genom magen, på en "food tour" med buss eller till fots.

  Jakten på den perfekta pizzan i New York

  John Travolta går med självsäkra steg nerför Bay Ridge i Brooklyn med en burk målarfärg i handen. Han vänder sig om efter en tjej, går vidare. Han stannar till och köper en pizzaslice på Lennys pizza. Äter den gående ner längs gatan … Inledningsscenen i filmen Saturday night fever är klassisk, men vänta nu. Något är fel, något som irriterat Brooklynborna i över 30 år: John Travolta viker sin pizza­slice.
  – Det är absolut det som upprör mig mest med det här filmklippet. Inte att en några meter kort promenad ner till hörnet kan ta hur lång tid som helst på film, utan att han "dubbeldäckar" sin pizza slice! Så gör man bara inte.
  Paula Berkenstadt är guide på en av New Yorks mest populära rundturer med mat-tema: A slice of Brooklyn pizza tour. Hon har just visat ett av många filmklipp från Brooklyn på tv-skärmarna i bussen som för dagen är fylld av turister från Kanada, Australien, Frankrike och Sverige. Och vad man inte visste om Brooklyn, det vet man efter en halvdag i en buss tillsammans med Paula Berkenstadt och några pizzabitar från Brooklyns mest kända pizzerior.

  Bild 777853

  Bild 777854
  Inledningsscenen i Saturday night fever är klassisk. Men Travoltas sätt att vika pizzaslicen upprör pizzakonnässörer i Brooklyn.


  Rundturer med stopp på olika marknader och restauranger för en smakbit är en uppåtgående trend i den mångkulturella jättestaden New York. Koshertur på Lower East Side, choklad och vin på Upper East, soul food i Harlem. Bussar avgår från området kring Union Square och Times Square varje dag, fulla av hungriga människor i alla åldrar. A slice of Brooklyn pizza tour är inget undantag.
  Det kan låta både kort och lite märkligt att man ska hinna få en uppfattning om Brooklyn, denna gigantiska stadsdel med 2,7 miljoner invånare, på bara en halv dag och med två pizzastopp inbokade. Men det går oväntat bra, mycket tack vare effektivt komprimerad information och en hel del humor.
  Innan den gråa, lyxiga bussen lämnar Union Square värmer Paula Berkenstadt upp passagerarna som glatt hänger på och klappar händerna efter varje skämt. Det är en blandning av nationaliteter och åldrar, men de något äldre överväger. Vissa frågor uppstår också.
  – Är det säkert att åka omkring i Brooklyn? Vi är från Kanada så vi vet inte, säger en medelålders kvinna i raden framför som har läst om pizzaturen i ett kanadensiskt månadsmagasin.
  – Jadå, jag har basebollträet med mig, bemöter Paula den vanliga fördomen om Brooklyn som stökig förort, och skrattar.

  Bild 777855
  Vagabonds utsända tar en slice på Grimaldis i trendiga Dumbo. Pizzorna är löjligt stora, men lövtunna. Originalet serveras med mozzarella, tomat och färsk basilika.


  Bussen passerar Brooklyn Bridge och stämningsskapande musik sätts igång på hög volym. Den återkommer under hela resan med jämna mellanrum precis som filmklipp på videoskärmarna i taket. Nu är det "Brooklyn Bridge" med Frank Sinatra som spelas samtidigt som vi får veta att det är stor skillnad på pizzan i norra och i södra Brooklyn, och vi ska få testa båda. I norr är det tjock kant som gäller, i söder tunn. Rundturen inleds med en smakbit av den tjocka, på mytomspunna Grimaldis, som ligger i trendiga Dumbo under Brooklyn Bridge. På tv-skärmarna får vi se klipp från filmerna Donnie Brasco och En kvinnas doft – utanför fönstret skymtar genom ösregnet miljöerna där de är inspelade. Det hela är märkligt effektfullt och de bästa stunderna på turen är faktiskt de som tillbringas i bussen, inte inne på pizzeriorna där fokus mest ligger på att äta och dricka sin beskärda del.
  Grimaldis är fullsatt, hektiskt och kön utanför precis lika lång som myten säger – ända ner till nästa gathörn. Buss­passagerarna glider lättsamt förbi kön (en av de fördelar med turen som många har sett fram emot) och tar plats vid några aviserade långbord. Pizzan är som man kan förvänta sig – tjock, varm och mycket mättande. Personalen är också lika otrevlig som man kan förvänta sig, kanske är det inte idealiskt att ta emot 50 hungriga busspassagerare mitt i lunchruschen.

  Bild 777856
  L&B Spumoni Gardens gör det unika att lägga osten under tomatsåsen. Boe Meas och Jason Lanzon, från Adelaide i Australien är nöjda med resultatet.


  A slice of Brooklyn startades av Tony Muia, en första generationens italien-amerikan med stor passion för såväl Brooklyn som sitt hemlands matkultur. Enligt honom är Brooklyns pizzor de bästa utanför Italien och det vill han gärna visa för alla. Kanske är det därför den andra halvan av bussturen är mycket intressantare än den första, för den tar oss till familjen Muias hemkvarter långt bortom det Brooklyn man vanligtvis besöker som turist. Den andra pizzerian är l&b Spumoni Gardens som ligger i Bensonhurst, inte långt från det klassiska strandnöjet Coney Island. l&b Spumoni Gardens är en familjär restaurang som gör det unika att lägga osten på pizzan under tomatsåsen, med gott resultat. Här finns gott om plats och det är ingen kö utanför.
  – Pizzan är så bra att folk som just muckat från fängelset kommer hit innan de åker hem till sin mamma, skämtar Paula Berkenstadt.

  Bild 777857
  Grimaldis är fullsatt, hektiskt och kön utanför lång. Men är man på busstur glider man lättsamt förbi och tar plats vid några förbokade långbord.

  Bild 777858
  På Grimaldis bakas pizzorna mitt i restaurangen. Men kom inte för nära, bagarna har ett hetlevrat temperament.

  Boe Meas och Jason Lanzon från Adelaide i Australien äter flera pizzabitar med god aptit samtidigt som Jason går igenom bilderna i sin kamera. Han tycker att de han tog vid Brooklyn Bridge blev allra bäst, och de är båda nöjda med dagen.
  – Vi blev rekommenderade att åka på precis den här turen och vi gillar det. Guiden är verkligen rolig!
  De flesta verkar ha blivit rekommenderade att åka av vänner, den kanske bästa formen av marknadsföring. Många har i övrigt bara besökt Manhattan, detta är den enda utflykt som de gör utanför.

  Vi avslutar den andra pizzamåltiden med en kula italiensk glass innan bussen tar oss genom pråliga villaområden till det sista stoppet: Coney Island, som är ett välbesökt nöje under varma sommardagar men som under regniga majdagar utstrålar en sorts bedagad charm som får alla turister med en system­kamera i handen att bli som galna. Promenaden går lite för fort, turen tillbaka genom Brooklyn likaså. På tv-skärmarna listas namn på kända Brooklynbor: Priscilla Presley, Rita Hayworth, Barry Manilow, Lou Reed … Många busspassagerare sover nu, mätta och trötta efter all pizza, öl och läsk. Paula Berkenstadt frågar om någon vill ha pizzarester. Ingen vill.
  – Har jag ändrat er syn på Brooklyn idag? Är ni mätta? Bra.

  Bild 777859

  5 Mat-turer i New York

  1. A slice of Brooklyn pizza tour

  Fyra och en halv timmes rundtur i Brooklyn med stopp på pizzeriorna Grimaldis och L&B Spumoni Gardens. Dessutom sightseeing kring kända landmärken, parker och platser för filminspelningar.
  När: fredag–måndag kl 11.00.
  Pris: vuxna 75 dollar, barn under 12 år 65 dollar. Priset inkluderar två pizzabitar och en läsk på varje pizzeria (det visade sig dock att det fanns pizza så det räckte och blev över och alla blev mätta).
  Biljetter: kan bokas via asliceofbrooklyn.com.


  2. Taste Harlem food tour

  Allt från klassisk "soul food" till olika exempel på de många olika kulturer som finns i Harlem utlovas på denna cirka fyra timmar långa tur som ska ta turisten "från New York till den djupa Södern, till Karibien, Västafrika och bortom det".
  När: fredagar och lördagar klockan 11.00, men tiderna kan variera.
  Pris: 95 dollar per person.
  Biljetter:[/b] kan köpas via tasteharlem.com.


  3. NoLita: Eat a bite of ethnic New York

  Minst sex sorters mat från hela världen utlovas under denna tur till fots genom det trendiga området Nolitas gator och gränder.
  När: lördagar, onsdagar och torsdagar, varierande tider.
  Pris: 46,50 dollar per person.
  Biljetter: via cityfoodtours.com (där också många andra mat-rundturer finns).


  4. asian walk in Flushing, Queens

  I Flushing finns det bästa av allt asiatiskt, under den här turen får besökaren besöka bland annat indiska, afghanska, kinesiska och koreanska marknader samt smaka på mat från lika många länder.
  När: varierar, schema finns på hemsidan.
  Pris: 49 dollar per person.
  Biljetter: via noshwalks.com.


  5. Gourmet food trucks

  Egentligen inte en mat-tur men väl värt att utforska! Bilar kör runt i New York, med fullt inredda kök, och stannar på olika ställen varje dag. Man följer dem via Twitter, maten är jättegod och väldigt billig. Testa till exempel "Lobstertruckny", "CoolhausNY" eller helt enkelt webbsidan newyorkstreetfood.com, som tipsar om det bästa just nu.

  Bild 777860
  Ett smart sätt att uppleva New Yorks matkultur är att hoppa på en "food tour", eller att leta upp någon "food truck" som kan spåras via Twitter.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!