Schnitzel på Dersch

Med sloganen ”Probably the best schnitzel in the world” slog krögaren, matinfluencern och Sveriges Mästerkock-deltagaren Roy Nader upp portarna för sin nya restaurang Dersch (kort för Der Schnitzel) på Tulegatan i Vasastan tidigare i år. Menyn är lika matig som signaturrätten, med ett generöst antal sides att matcha med. Föredrar du att lämna besluten åt någon annan, och samtidigt få ”the full schnitzel experience”, väljs med fördel trerättersmenyn ”Roys val”: nystekta Blinier med kaviar och Kalixlöjrom, Wienerschnitzel med Café de Parissås, österrikisk potatissallad, lingon, ägghack och tomatsallad och Diplomatpannkaka till efterrätt. Mätt blir du, oavsett.

Läs mer: 12 tips: Här hittar du Stockholms bästa barer

”Vi gav oss ut på en resa i Europa för att provsmaka de bästa schnitzlarna vi kunde hitta. Efter många restaurangbesök tog vi med oss det bästa tillbaka till Stockholm. Upplevelserna av det bästa köttet, den bästa paneringen och de bästa tillbehören vi provsmakat under resan gav grunden för vårt uppdrag, att låta våra gäster få njuta av världens bästa schnitzel”, skriver Dersch på sin hemsida.

Den klassiska wienerschnitzeln. Foto: Dersch

Kött och pommes på Teuf

Tillhör du kategorin restauranggäster som alltid beställer in en steak frites – oavsett vad servitören rekommenderar för dagen. Då kommer du att älska nyöppnade Teuf [töff] vid Mälartorget i Gamla stan. På menyn finns bara en varmrätt – en sympatiskt prissatt entrecôte med pommes och bea. Ett lika enkelt som genialt koncept som blivit en stor snackis på sociala medier.

Läs mer: Napolitansk pizza i Stockholm – 8 pizzerior att hålla koll på

Bakom satsningen står Sara Ljungqvist, även känd som “Kött-Sara”, som tidigare drivit köttrestaurangen Sovel i samma lokaler. Vägg i vägg ligger Teufs vinbar med ett generöst utbud av viner samt ost och chark från delidisken.

Foto: Instagram.

Plankstek på Mr Plankstek

Namnet lämnar lite åt fantasin. På sunkhakskitchiga Mr Plankstek (tidigare Made in Sweden) på Folkungagatan på Södermalm (var annars?) är det plankstek och immig Norrlands Guld som gäller. Paradrätten är grillad på lavastensgrill, serveras med hemlagat mos och kommer i 12 (!) olika variationer och två olika storlekar – en för den mindre hungriga och en för den med större aptit.

Läs mer: Stockholms bästa fika – 10 bagerier att hålla koll på

Har du ätit dig mätt på Tore Wretmans ursprungsvariant så bjuder menyn på gott om crossover-alternativ – som halloumiplanka med tzatziki, strömmingsplanka med rårörda lingon eller bratwurstplanka med bostongurka. Har man tur stöter man på stammisen Christopher Garplind i baren.

”Jag älskar att gå till det här stället för att det är nära hem. Man känner aldrig någon som är här och det är ingen som kommer fram och är jobbig. Dessutom har jag sett Thåström här vid tre tillfällen”, hälsar Garplind.

Foto: Mr Plankstek.

Friterad kyckling på Bird

Ett bakisvänligt street food-hak med friterad fjäderfä i fokus, kan det verkligen flyga? Definitivt. Och smakerna är så långt ifrån Donkens sorgliga Chicken nuggets och KFC:s hinkmat som man kan komma.

Inspirationen hämtas från comfort food från Asien och USA, och signaturrätterna buttermilk fried chicken och szechuan wings är måsten på menyn. Birds cocktails och urval av hantverksbärs går heller inte av för hackor. Finns både på Regeringsgatan i city och på Renstiernas gata på söder.

Foto: Bird.

Pommes på Pom Friterie

Pommes frites, pompa, fries, pommes. Kärt barn har många namn. På Pom Friterie på Lästmakargatan i city spelar det älskade potatistillbehöret huvudrollen. För att skapa perfekta pommes frites använder man sig av en egen potatissort som odlas av en enda bonde i maritim lerjord vid holländska Nordsjökusten. Förra året tog restaurangen hem officiella världsmästartiteln i pommes frites i Frankrike, så ansträngningarna har uppenbarligen gett resultat.

Hantverkspommesen toppas sedan med delikatesser från världens alla hörn – från Västerbotten till Marocko. Ett upplägg som är mycket poppis i Nederländerna. Menyn är skapad för att passa till cocktails, och Pom Friteries egenutvecklade drinkar är minst lika välsmakande som signaturrätten.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Café.