Annons
Annons

Kvinnorna bakom Italienpodden har alla en dragning till italienska Kampanien. Här berättar de om sina favoriter i området. Foto: Getty Images

Italien

12 höjdpunkter i italienska Kampanien

Från ett ruffigt men spännande Neapel till den välpolerade Amalfikusten. Vi snackade med programledarna bakom Italienpodden om vad man inte får missa i Kampanien.

Text: Karin Wimark • 2024-01-08 Uppdaterad 2024-06-18

Italienpodden – vad kan vi som lyssnare förvänta oss? 

– Italienpodden är den första svenska podden med fokus på italienskt vin. Den startades 2019 av Åsa Johansson och Daniel Jonsson och har precis nylanserats med två nya programledare, Sarah Djerf och Sara Emilia Nässén. Vinet är den naturliga ingången då Åsa, Sarah och Sara Emilia alla, på olika sätt, har vin både som profession och passion. I Italienpodden hör ni om det senaste från vinvärlden i Italien, där stort och berömt blandas med litet och okänt.

– Men också om vardagliga fenomen som man bara känner till när man levt nära kulturen. Såsom italienska mäns kärlek till sin mamma, hantverkets upphöjda status och varför så många italienare undviker rå paprika. Nyfikna på mer, följ dem även på Instagram: @italienpodden.

Vad har ni själva för koppling till Italien? 

Sarah: Jag fick underkänt i italienska på gymnasiet och ville ha revansch. Tre månader blev till elva år och jag fann alla ursäkter för att leva kvar i min nyfunna stad Florens. Språkstudier, kandidat i statsvetenskap och journalistik, master i marknadsföring, sommerlierexamen… och ja, jag lärde mig italienska till slut.


Sara Emilia: Det var min hopplöst romantiska läggning som 2010 lockade mig till Toscana för att jobba på ett forskningsbibliotek. Där promenerade jag runt bland de florentinska kullarna med opera i hörlurarna och kände mig hemma. Jag levde därefter under många år i Sverige med en italienare, varpå jag under två års tid bodde i Piemonte där jag tog en masterexamen i vin. 


Åsa: Min pappa hade precis gått bort och jag hade alltid drömt om att åka till Italien. Tanken var att stanna i tre månader men Italien är bra när man är ledsen; allt det vackra, konsten och maten, det enkla sociala livet och livslusten kom tillbaka. Så har det fortsatt och sedan 22 år är jag bosatt i Toscana och jobbar som vin- mat- och resejournalist. 

Vad gör området Kampanien unikt och lockande?

– Kampanien är kvintessensen av allt man förknippar med Italien. Blandningen av ett oerhört vackert landskap, en rik historia, fantastisk mat och dito viner, och stora kontraster (den ruffiga men fantastiska staden Neapel och den välpolerade Amalfikusten). Samt otroligt varma, humoristiska och välkomnande människor.

Kampanien är ett favoritområde i Italien för gänget bakom podden. Foto: Getty Images

12 höjdpunkter i Kampanien

1. Fängslande Neapel

Uttrycket “se Neapel och dö” är inte taget ur luften. Neapel är en otroligt fascinerande stad där sprudlande gatuliv samsas med en rik historia och en air av mystik.. Bli inte avskräckt av alla som säger att staden är farlig, men var street smart.

Upptäck Neapels sprudlande gatuliv. Foto: Getty Images

2. Vakna med staden

Ta en tidig löprunda lungo mare (strandpromenaden längs havet). Vakna tillsammans med staden, hälsa på de lokala fiskarna när de återvänder från havet med sin fångst och häpnas av den mäktiga vulkanen i horisonten.

3. Pizza på napolitanskt vis

En självklarhet är att prova den napolitanska pizzan, t.ex. på pizzeria Trianon från 1923. Om du vill smaka något lokalt så välj en pizza med “salsiccia e friarelli” (salsiccia och en bitter bladgrönsak) eller en “pizza fritta” (friterad pizza). Till detta dricks gärna en ljus lageröl.

4. Gourmet-pizza hos Concettina Ai Tre Santi

Att äta hos Ciro Oliva på Concettina ai Tre Santi betyder att få vara med om en riktig show. Ciro gör gourmet-pizzor med noga utvalda lokala råvaror, avsmakningsmenyer och satsar på ambitiösa vinlistor med naturviner. På pizzerian arbetar sju sommelierer. Detta i kvarteret la Sanità som tills nyligen var ett av Neapels svåraste områden.

5. Delikatesser i Salvatore Cauteros lilla kiosk

I en liten enkel kiosk säljer Salvatore fantastiska viner på glas och de mest utsökta delikatesser från hela Italien. Strax intill har Salvatores pappa sin egen kiosk där han säljer baccalà sedan sextio år tillbaka. Här kan man ta ett glas vin, smaka pappas hemlagade rätter och låtsas att man är en riktig napolitanare. Piazzetta Pontecorvo.

6. Bed & breakfast Orsini 46

Pyttelitet B&B i Neapel med världens bästa frukost som serveras på silverbricka i rummet varje morgon. Få rum, fluffiga sängar och hemtrevligt så det förslår. Ligger på en sidogata ett stenkast från havet i ett 1800-tals palats. Boka i tid.

Njut av frukost som serveras på silverbricka på Bed & breakfast Orsini 46.
Vackra rum, litet och charmigt. Foto: Bed & breakfast Orsini 46

7. Neapels arkeologiska museum

Neapels arkeologiska museum skulle man kunna tillbringa hela semestern. Här finns tjugosex avdelningar fyllda till bristningsgränsen med lämningar från Egypten, Pompeji, antika Grekland – det tar aldrig slut och är ett måste att besöka.

8. Axel Munthes livsverk Villa San Michele

Villa San Michele, högt belägen på ön Capri, är en gudomlig plats som uppfördes på 1890-talet av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe. Här möts du av en ljus och luftig arkitektur inspirerad av grekiska tempel och en hisnande vacker utsikt över Neapelbukten.

För bästa utsikt över Neapelbukten ska du bege dig till Villa San Michele. Foto: Unsplash

9. Städerna under askan

Ett besök i de antika ruinerna efter städerna Herculaneum och Pompeji söder om Neapel är en oförglömlig upplevelse. Båda städerna ödelades totalt efter vulkanen Vesuvius utbrott år 79. Herculaneum är mindre, men desto bättre bevarad, och ett mindre turistiskt utflyktsmål.

Missa inte ett besök till de antika ruinerna Pompeji och Herculaneum. Foto: Unsplash

10. La Torre on Fire

La Torre on Fire ligger strax utanför Amalfikusten på Sorrentohalvön. Restaurangen drivs av hela familjen Mazzola där mamma Maria står i köket och gör de mest fantastiska rätterna. Restaurangen ligger avsides, så alla som sitter vid borden intill är invigda i hemligheten om denna fantastiska restaurang med riktig, hemlagad italiensk mat. Det är så gott att man slickar tallriken efteråt utan att skämmas.

11. Vingård på Amalfikusten

Vingården Marisa Cuomo i byn Furore gör några av Italiens bästa vita viner. Man har ett provningsrum med utsikt över Amalfikusten som gör att man tappar andan. I de branta vingårdarna som ser ut att stupa rakt ner havet görs allt arbete för hand med hjälp av åsnor.

Vinterrasserna som klättrar på bergskanterna i Amalfibukten är ljuvligt vackra. Foto: Unsplash
Missa inte att besöka områdets vingårdar, så som Marisa Cuomo. Foto: Unsplash

12. Hyr en veteranbil

Glid runt som James Bond i en röd Alfa Romeo från sextiotalet och ta emot nyfikna och avundsjuka blickar från de du åker förbi. Sergio Ciampa har tjugo olika bilar man kan hyra, även bara för en dag.

Läs också:

Italienska för nybörjaren – användbara fraser inför resan

Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Södra Italiens vackraste byar – 6 favoriter


Text: Karin Wimark • 2024-01-08
ItalienListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen