Annons
Annons
Maria Paulsson

Maria Paulsson

Restips

50 saker du inte får missa i London

I en världsmetropol som London kan det ta flera år att lära sig lokalisera de verkliga guldkornen. Vi hjälper dig en bit på traven och presenterar några av våra absoluta favoriter.

Text: Maria Paulsson • 2013-09-30 Uppdaterad 2022-05-11

1. Fish & chips

POPPIES

Poppies har funnits i östra London sedan 1945. Kriget var över och fish and chips var vad folket ville ha, enligt grundaren Pops Nyland. Den dagliga fångs-ten levereras från anrika Billings­gate Fish Market i London, en av de största fiskmarknaderna i Storbritannien. Klassikern fish and chips serveras traditions­enligt med mushy peas och tar du take away får du härligheten i tidningspapper som sig bör. Men det är värt att stanna och sitta ner, inredningen och ser­vitrisernas uniformer andas ljuvlig femtiotalsdiner och kan man annat än älska ett ställe som beskriver fish and chips som en del av en balanserad brittisk kosthållning?
• 6–8 Hanbury Street, poppiesfishandchips.co.uk

50 saker du inte får missa i London
Poppies har serverat fish & chips sedan 1945. Här har tiden stått still sedan dess.

2. Trannyoke

ESCAPE BAR

Transvestit + karaoke = tranny-oke. Lady Lloyd, Ritzy Crackers och Vanilla Lush, är tre transpersoner som leder trannyoken på Escape Bar på onsdagar. Peruker och glittrigt smink i sällskap av en karaokemaskin – det kan inte bli fel. Och har discodivan i dig inte riktigt kommit ut ur garderoben är du fortfarande varmt välkommen, här trängs bankmän med Soho-hipsters vid mikrofonen. Fri entré och bra priser i baren gör kvällen fulländad innan du hin­ner ta första tonen på power­balladen.
• 10 Brewer Street, escapesoho.com

3. Båttur

JASON’S CANAL TRIP

Varför ånga på längs Themsen när du kan puttra fram i Regents Canal? Kanalbåten Jason har 100 år på nacken och är ett lastfartyg som byggts om för passagerare. Turen som går från Little Venice till Camden passerar vacker arkitektur, ger första parkett förbi Regents Park Zoo och har trevliga guider som berättar vad du passerar längs vägen. Bokar gör du på hemsidan senast 24 timmar innan du vill ut och åka, enkel resa kostar 9 pund för de stora och 8 för de små.
• Utanför Cafe Chula, 75 West Yard, jasons.co.uk

4. Heta hotdogs

BUBBLEDOGS

Varmkorv är kanske inte det första du tänker på när du dricker champagne men det gör man definitivt på Bubble­dogs – därav namnet. Korvarna, som går att få med fläsk- eller nötkött eller vegetariska, kommer i ett briocheliknande gott bröd. Prova The New Yorker med surkål och grillad lök eller Breakie med äggröra och blodpudding. Du sköljer med fördel ned detta med småskaligt odlad champagne som finns i många nyanser, från den krispigt torra till den fruktigt runda, allt serverat i en miljö som liknar en saloon med träpaneler och bara tegelväggar. Bubbledogs tar inga bokningar så räkna med en väntan i dörren på mellan 15–45 minuter.
• 70 Charlotte Street, bubbledogs.co.uk

50 saker du inte får missa i London
På Bubbledogs finns bara en rätt – just det, varmkorv, och den ska sköljas ner med champagne.

5. Lyxbio

THE ELECTRIC CINEMA

Om du vanligtvis tycker att bioupplevelser nuförtiden är lite skräpiga med popcorn på golvet och grannar i bänkraden som spiller läskeblask så är det här något för dig. The Electric Cinema i Notting Hill fyllde 100 år härom året och har kvar all stil och finess från svunna tider. Salongen består av skinnfåtöljer med tillhörande sideboard och raden längst bak pryds av tvåsitssoffor med fotstöd och vinkyl. I baren hittar du drinkar som kommer göra dig både skakad och rörd, sen är det bara att svepa kashmirfilten över benen och luta sig tillbaka och hoppas på en riktig snyftare.
• 191 Portobello Road, electriccinema.co.uk

6. Söndagspromenad

COLUMBIA ROAD FLOWER MARKET

Söndagar är synonymt med promenader, om inte annat för att fikat eller för att brunchen ska smaka extra bra efteråt. Om det är inte är säsong för blommorna i naturen kan du lita på blomstermarknaden på Columbia Road året om, här doftar det lika gott i december som juni. De små gränderna runt omkring bjuder också på ljuvliga små kaféer, stånd med ostron, konsthantverk, loppisbord och många andra söndags­strövare. De här kvarteren kan hålla dig sysselsatt halva dagen och stegräknaren lär vara riktigt nöjd framåt kvällen.
• Columbia Road, columbiaroad.info

50 saker du inte får missa i London
Columbia Road Flower Market är kantad av mysiga butiker och restauranger.
50 saker du inte får missa i London

7. Downton Abbey-känsla

THE RUSSELL HOTEL

Ta fram pärlhalsbandet, den hellånga klänningen och ett passande sällskap för en drink i en svunnen tid. The Russell Hotel på Russell Square är byggt 1898 och den ståtliga byggnaden sträcker sig runt hela kvarteret. Matsalen är nästan en exakt kopia av Titanics matsal, ritad av samma arkitekt. I Tempus Bar serveras svala drinkar och heta blickar från porträtten på väggarna, alla ingredienser för illusionen om ett England för hundra år sedan.
•  1–8 Russell Square, londonrussellhotel.co.uk

8. Brunch

BISTROTHEQUE

Att de bästa ställena i stan ligger så gömda att man knappt hittar dem har vi börjat bli vana vid. Det gäller även Bistrotheque som ligger minst sagt apart, in på en bakgata, in i en fabrik, uppför en trappa. Men det är värt upptäcktsfärden, väl framme möts du av en avskalad och vacker lokal, ännu bättre mat och publik som ofta bjuder på lite tittgodis. Brunch­menyn är traditionell men når nya höjder av de förstklassiga råvarorna och presentationen. Att det sitter en välklädd pianist vid flygeln som står mitt i rummet gör ju inte söndagen sämre. Du gör bäst i att boka i förväg och sen äta mycket, långsamt, med andakt.
•  23–27 Wadeson Street, bistrotheque.com

9. Skakat och rörigt

MEATLIQOUR

Om man har en fäbless för bra drinkar i en slamrig miljö som dessutom erbjuder mat utan onödiga omskrivningar är Meat­liqour ditt ställe. Menyn är upp­delad i birds, bulls och rabbit food och du gör rätt i att beställa något stadigt för drinkarna är välskakade, välsmakande och kostar bara 7 pund. Här kan man inte boka bord, så sikta på en tidig kväll och ställ dig i kön utanför. Vid kylslaget väder brukar det bjudas något värmande till de suktande i kön.
• 74 Welbeck Street, meatliqour.com

50 saker du inte får missa i London
Du vet vad du får när du besöker Meatliqour, här sysslar man inte med något tjusigt menyspråk.
50 saker du inte får missa i London

10. Sova kungligt

THE ROOKERY

The Rookery känns mer som en hemlig klubb än ett hotell. I det i övrigt moderna Clerkenwell ligger det här gamla huset som behållit sin traditionella stil med träpaneler, öppna spisar och tidstypiska möbler. Rummen har prydda himmelsängar, tunga sammetsgardiner och badkar med lejontassar. I vinter­träd­gården finns en honesty-bar, en samvetsbar, där du kan blanda din egen drink och själv skriva upp det på din nota. Här finns själv­­klart alla moderniteter du kan tänka dig, snyggt kamouflerade i brittisk, smakfull lyx.
• 12 Peter’s Lane, Cowcross Street, rookeryhotel.com

11. Skaldjur

BIBENDUM

I den anrika Michelinbyggnaden från tidigt 1900-tal ryms ljuvligheter för både öga och gom signerat Terrance Conran. Inredningsbutik, finkrog men bäst av allt, skaldjursbar i den eleganta men avslappnade entrén. Mosaikbeklädda golv och stiliga kypare, kall champagne och dignande skaldjursplatåer. Ostronmenyn bjuder på blötdjur från Essex, Skottland och Frankrike men det finns även rätter för dem som hellre håller sig ovanför vattenytan. Perfekt stopp på eftermiddagen för att njuta av den eleganta byggnaden och det vackra folket.
• The Michelin House, 81 Fulham Road, bibendum.co.uk

12. Söndagsstek

THE OLD RED COW

För britterna är söndagen helig, oavsett vilken husgud man har. De flesta affärer och matbutiker stänger klockan 17, sen ska man helt enkelt inte göra annat än att njuta söndagssteken i goda vänners lag framför brasan. Puben The Old Red Cow är ett bra val för denna aktivitet, de serverar family style, hel kyckling eller stek som man själv trancherar vid bordet med tillbehör och god stämning för runt 150 kr per person. Bättre söndags­middag får du leta efter.
• 71–72 Long Lane, theoldredcow.com

13. Manikyr + cocktails

COCO NAIL BAR

Vad ska en stackars flicka göra med den fria handen när manikyristen jobbar med den andra? Hålla i en cocktail såklart! Ett allt vanligare fenomen i USA, att kombinera skönhetsvård med drinkar och skvaller, har nu även tagit sig över Atlanten. Ta en drink eller ett glas champagne när du fixar naglarna och fötterna, varje stol har också sin egen pekskärm så du kan nät­shoppa, se din favorit-tv-serie eller slappna av till den musik du önskar.
• 267 Portobello Road, coconailbar.com

50 saker du inte får missa i London
Fixa naglarna och drick en cocktail samtidigt på Coco Nail Bar.

14. Gaybar

THE GEORGE & DRAGON

Om betydelsen av gay är glad så manifesteras detta på bästa sätt på George & Dragon. Litet, stökigt, populärt. Baren har gott om dunkla hörn för nyförälskade par, homo som hetero, här är alla samma familj så länge man gillar dansant musik och drinkar i dricksglas. Inget finlir men kärlek så det räcker och blir över.
• 2–4 Hackney Road

15. Souvenirer

MUSEUM OF LONDON

Glöm paraplyförsäljarna längs kanalen, på Museum of London hittar du det som är värt att plocka med sig hem. Nej, jag menar inte bara kunskap från alla de kvalitativa utställningarna, utan även det som finns i shoppen. För vem kan leva utan tallrik med bilden av en engelsk frukost, en guidebok om Londons vackraste träd eller en “I love London”-lunchbox?
• 150 London Wall, museumoflondon.org.uk

16. Engelsk frukost

E PELLICI

Om nyckeln till hälsa är en stadig frukost ligger britterna bra till. En proper engelsk frukost står du dig ett bra tag, men då ska den också vara lagad av ett proffs. I köket på E Pellici’s i östra London har mamma Maria stått för krubbet sen 1961 och av inredningen att döma har inte mycket annat förändrats heller. En familje­restaurang som gått i arv sen 1900, nu är det barnen som serverar mammas mat och de flesta gäster är stammisar, har man hittat hit kommer man tillbaka.
• 332 Bethnal Green Road

17. Bar + Bed & Breakfast

THE FOX AND ANCHOR

Att bo ovanpå puben är numera inte bara en romantisk fantasi från den brittiska landsbygden, det går att leva den drömmen mitt i stilsäkra Clerkenwell. Fox and Anchor är en av Londons bättre gastropubar med till­hörande rum på övervåningen. Huset har sex stycken stilfullt inredda rum med badkar, öppen spis och tunga sammetsgardiner. Frukosten håller också hårt på traditionerna – ägg, bacon och korv i alla tänkbara kombinationer, en start som garanterat håller dig mätt hela dagen.
• 115 Charterhouse Street, foxandanchor.co.uk

18. Lek bland konst

VICTORIA & ALBERT, TATE MODERN

Museer är kanske inget som står högst upp på önskelistan för barn på semester. Det har flera museer i London förstått och ansträngt sig lite extra. Victoria & Albert har en pysslig guide där man upptäcker museet genom att rita, lösa gåtor och leta efter föremål. Tate Modern har både en verkstad och ett rum för barn att klättra och leka bland skulp­turer.
• Victoria & Albert, Cromwell Road, vam.ac.uk
• Tate Modern Bankside, tate.org

50 saker du inte får missa i London
Victoria & Albert Museum.

19. Finmat

ST JOHNS

Det är faktiskt helt omöjligt att prata om bättre klassens matupplevelser i London utan att prata om St Johns. Så enkelt men så genialt, så minimalistiskt men ändå så smakrikt. Menyn är skriven efter klockslag på dagen, helt enkelt för att leverantören av exempelvis duva kommer in till staden lite senare än leveransen av krabba. Då kan man tala om småskalig produktion, utvalda råvaror och kärlek till matlagning som är värd att upplevas. Koncernen har nu också utökats med fler restauranger, bageri och hotell med samma detaljerade ömhet för detaljer.
• 26 St John Street, stjohngroup.uk.com

20. Joggingspår

NORTH BANK

När alla pratar om South Bank gör du bäst i att styra stegen åt motsatt håll, nämligen mot North Bank, promenaden längs den norra stranden av Themsen. Där ligger nämligen solen på nästan hela dagen och utsikten och arkitekturen skiftar mellan de många broarna. Börja vid Tower of London och följ vattnet.

21. Burlesque

VOLUPTÉ

Om du har en fäbless för spetsar, korsetter och jazziga toner är Volupté så nära Moulin Rouge du kan komma utan tidsmaskin. Inredningen, ser­vitriserna, drinkarna – inget kommer att påminna dig om århundradet du faktiskt lever i, här regerar la belle epoque. Showerna på scenen varierar vecka till vecka med sång, dans och cabaret i sann burleskanda. Det finns ingen skriven klädkod men jeans och gymnastikskor lämnas helst hemma, liksom dina hämningar. Trivs man i korsetten kan man passa på att ta en burlesklektion av artisterna på klubben. Lär dig några steg för kvällen och hitta på ditt eget shownamn för den ultimata upplevelsen.
• 7–9 Norwich Street, volupte-lounge.com

50 saker du inte får missa i London
Volupté

22. Konst, utsikt och mat

NATIONAL PORTRAIT GALLERY

Att slå flera flugor i en smäll på semestern är aldrig fel, i detta fall kombinationen kultur, mat och formidabel utsikt. National Portrait Gallery är småsyskonet som ligger bakom det stora National Gallery, och är lagom stort utan att besökaren får svindel. Högst upp i huset ligger restaurangen med en utsikt som lyckats pricka in alla Londons landmärken. Maten är av det moderna slaget och signerat den svenskfödda kocken Katarina Todosijevic. Restaurangen har öppet från frukost till middag och tanken på en eggs benedict på morgonkvisten när diset lättar över staden är inte dum, dessutom är konst på fastande mage alltid vanskligt, börja med krubbet!
• St Martin’s Place, npg.org.uk

50 saker du inte får missa i London
National Portrait Gallery.

23. Loppis

BATTERSEA BOOT SALE

Om butikerna runt Bond Street gått hårt åt plånboken spenderar du med fördel söndagen på Battersea Boot Sale, baklucke-loppis deluxe. Lite mer välorganiserat än liknande tillställningar, alltid välbesökt och upp­skattad för att man inte behöver offra sin sovmorgon – marknaden öppnar kl 12. Du hittar allt ifrån gamla designerkläder till möbler, antikviteter och roligt krimskrams. För 5 kronor i entré kan det vara väl värt en titt.
• 401 Battersea Park Road

50 saker du inte får missa i London
Battersea Boot Sale är en loppis för morgontrötta – den öppnar kl 12.00.

24. Vegetariskt

VITAO

Vill du se Kiera Knightly eller Stella McCartney äta lunch så ska du bege dig till veganrestaurangen Vitao. Den ligger i ett litet hörn i Soho och fullkomligt kokar av smak, färg och vitaminer, även om större delen av menyn inte är upphettad över 48 grader. Menyn förändras vecka för vecka och många smakinfluenser kommer från de asiatiska köken men du hittar även en egen variant av pizza och lasagne.
• 74 Wardour Street, vitao.co.uk

25. Champagnebar

ST PANCRAS

St Pancras tågstation är en nyrestaurerad vacker byggnad som är värd att besöka även om du inte ska ta Eurostar till kontinenten och vad är en bättre anledning än Europas längsta champagnebar under taknocken? Vinlistan är tjock som en psalmbok och utbudet som bjuds på glas är riktigt generöst. Blir du hungrig av alla bubblor finns en härlig meny med gott från havet, landet och mejeriet. Så sippa den ädla drycken, lyssna till de franska tågutropen och du har nästan två semestrar i en.
• St Pancras International, Upper Concourse, Euston Road, searcyschampagnebars.co.uk

50 saker du inte får missa i London
St Pancras champagnebar ligger i en gammal tågstation.

26. Varuhus

LIBERTY

Den karakteristiska svartvita byggnaden är idag lika känd som de romantiskt blommiga tygerna. Kontrasten mellan modehusens senaste kollektioner och de knarrande trapporna från 1900-talets början ger en unik upplevelse, om så bara för fönstershopping. De har även lyckats med något så ovanligt som en riktigt trevlig restaurang på andra våningen där kocken har förflutet på Michelin­belönade krogar.
• Regent Street, liberty.co.uk

27. Snabbmat

FLATPLANET

Ett stenkast från Liberty ligger ett utmärkt stopp på shopping­rundan för att fylla på energi. Flatplanet är ett litet hak med meny av flatbreads, en variant av pizza med matiga fyllningar. Själva brödet bakas på löpande band bakom disken och gräddas på beställning med bland annat kryddiga köttbullar, hummus, oliver, chorizo och parmesan. Det går utmärkt att ta med sig maten, eller så slår du dig ner bland säckarna som intygar att de har rent ekologiskt dinkelmjöl i påsen. Kaffet är också bland det bästa du kan hitta i city.
• 39 Great Marlborough Street, flatplanet.co.uk

28. Stadsvandring

ALTERNATIVE TOUR LONDON

London Alternative Tours fokuserar på östra Londons gatuliv, gatukonst och marknader. Blir man inspirerad av gatukonsten kan man också delta i en workshop där man får utforska sin egen förmåga med sprayburken i hand, dock under helt lagliga och kontrollerade former. Vandringarna tar runt 3 timmar och för att alla ska ha samma möjlighet att uppleva guidningen betalar man efter förmåga. Man kan också göra längre turer på cykel och hinner då med ett lite större område. Guiderna står för cykel och hjälm.
• 1–3 Rivington Street, alternativeldn.co.uk

50 saker du inte får missa i London
Tar du en guidad tur med Alternative London får du chans att prova gatukonst.

29. Dansa hela natten

THE EGG

Vill man dansa hela natten ska man sikta in sig på The Egg en lördagskväll. Då kan du skaka rumpa ända fram till kl 11 på söndagsförmiddagen, under veckorna är det ju bara öppet till 8 på morgonen, synd att missa de sista timmarna. Den stora klubben med tre olika golv tar in 800 gäster och lockar ofta stora dj-namn inriktade på house och techno. Bästa upplevelsen av The Egg får du på sommaren när utomhusdelen är öppen med pool och stora gräsmattor.
• 200 York Way, egglondon.net

30. Paraplyaffär

JAMES SMITH & SONS

Ska vi vara riktigt ärliga så regnar det en hel del i Stor­britannien. Tur då att London huserar en alldeles utsökt och välsorterad paraplyaffär. Före­taget som funnits sedan 1830 tillverkar fortfarande sina egna paraplyer och promenadkäppar i källaren efter beställning. Butiken i sig är också ett stycke inredningshistoria. Att kalla dem specialister är en underdrift, du får noggranna instruktioner om hur du ska sköta ditt paraply, hur det ska fällas upp och ihop.
• 53 New Oxford Street, james-smith.co.uk

50 saker du inte får missa i London
Varje gentleman och lady bör ha ett handgjort paraply från James Smith & Sons.

31. Skräddare på Savile Row

GIEVES AND HAWKES

London och välskräddat är snudd på synonymer. Och det blir inte mer skräddarsytt än på Savile Row, gatan som sedan mitten av 1800-talet huserat landets bästa skräddare. Alla har sin egen signaturkostym men kungen på gatan enligt många är ändå Gieves and Hawkes med nutida kunder som exempelvis prins William och historiska figurer som Winston Churchill och Charlie Chaplin. För en ny kund tar det uppåt 12 veckor och upp till tre provningar att få kostymen klar. Smakar det så kostar det, närmare 40 000 kronor för en tvådelad kostym.
• 1 Savile Row, gievesandhawkes.com

32. Tebutik

POSTCARD TEAS

Det finns fortfarande ingen katastrof i världen som en britt inte kan lösa med en kopp te. Är man intresserad av ämnet så finns det ett mecka på en liten tvärgata till New Bond Street. Postcard Teas har torkade små blad från hela världen och vet skillnad och smak på alla sorter. Här kan du även testa olika traditionella teceremonier, te-provningar och införskaffa alla typer av accessoarer du kan tänkas behöva för att brygga den perfekta koppen. Efter ett besök kommer du garanterat att ha svårt att gå tillbaka till Earl Gray-påsen.
• 9 Dering Street, postcardteas.com

50 saker du inte får missa i London
Postcard Teas är en perfekt presentbutik.

33. Sushi

KIRAKU

I London åker man västerut för att nå pärlorna från österns mat. Stadsdelen Ealing har genom åren bildat ett eget Little Tokyo och här hittar du den bästa sushin, med fisk i samma toppklass som Robert DeNiro-imperiets Nobu-restauranger. Här hittar du däremot en betydligt mer genuin upplevelse och till bråkdelen av prislappen. Kiraku betyder “slappna av och njut” på japanska och det är precis vad den tradi­tionella izakaya-stilen av mat inbjuder till. Till lunch finns några olika fasta menyer med sushi, sashimi, ris- och nudel­rätter. Vid middagstid finns en något större à la carte. I vilket fall gör du klokt i att boka och komma riktigt hungrig.
• 8 Station Parade Uxbridge Road, kirakulondon.wordpress.com

34. Finstämt

ROYAL ALBERT HALL

En helg i London med ett besök på Royal Albert Hall bör bokas långt i förväg men är absolut en upplevelse. Om det inte är någon på scenen som faller dig i smaken är en tur i själva huset inte heller att förakta. Passa på att ta den lite längre guidningen som även tar dig bakom och under scenen. Blir det tråkigt finns det som tur är en väldigt tjusig bar i viktoriansk anda på nedre plan att gömma sig i.
• Kensington Gore, royalalberthall.com

50 saker du inte får missa i London
Boka dina biljetter till Royal Albert Hall långt i förväg.

35. Afternoon tea

DIAMOND AND JUBILEE TEA SALON

Vissa saker skojar man inte om, med britter gäller det kriget i allmänhet och deras afternoon tea i synnerhet. Fortnum and Mason är det mest anrika av de anrika tehusen och i The Diamond Jubilee Tea Salon äter man inte gurksandwichen med fingrarna. Det här med att klämma in eftermiddagste mellan lunch och middag kan du glömma här – utbudet av scones, trekantssandwichar, tårtor och småkakor är så digert att du står dig till veckan därpå. Smakar det så kostar det, men det är en utsökt inblick i det fina livet.
• 181 Piccadilly, fortnumandmason.com

50 saker du inte får missa i London
En klassiker. Afternoon tea i Diamond and Jubilee Tea Salon i varuhuset Fortnum and Mason.

36. Bokaffär

HATCHARD’S

Londons äldsta bokaffär slog upp portarna 1797 och ligger än idag på samma plats på Piccadilly. Butiken sträcker sig över fem våningar och rymmer alla ämnen du kan tänka dig. Av­delningen för antika böcker där­emot är helt specialiserad på verk av och om Winston Churchill. Hatchard’s är också kända för sina celebra författarträffar och signeringar. Har man inte möjlighet att närvara håller de sig med en stor samling signerade böcker att köpa i efterhand, allt noga katalogiserat på hemsidan för nyfikna bokmalar.
• 187 Piccadilly, hatchards.co.uk

37. Speak easy

WORSHIP STREET WHISTLING SHOP

Om du är intresserad av fin sprit ska du ta dig till Worship Street Whistling Shop. Whisky dricker du med fördel i deras särskilda rum för ändamålet – Emporium. Är du en ginälskare väljer du rummet The Dram Shop som erbjuder lagrade gindrinkar och det egna märket Cream Gin. Vill du bara ha en välskakad cocktail i en förförisk 1920-talsmiljö går det också utmärkt.
• 63 Worship Street, whistlingshop.com

38. Dagsutflykt

WHITSTABLE

Om du tar tåg söderut längs kusten i cirka 1,5 timme kom­mer du till den lilla fiskestaden Whitstable. En vacker stad som bland annat är känd för sin ostronfestival och sin regatta, som båda hålls i början på augusti. De färska skaldjuren är tillgängliga året om, ett utmärkt ställe att njuta dem är på Wheelers Oyster bar, den äldsta restaurangen i staden med utsikt över Engelska kanalen. En härlig utflykt på sommaren men även väldigt vackert med en promenad i höstvindarna på den öde stranden.
seewhitstable.com

39. Kvalitetskaffe

NUDE ESPRESSO

Trots att kaffekedjorna finns över­allt i London finns det ändå fortfarande entusiaster värda att gå omvägar för. Nude Espresso är ett gott exempel som har två kaféer, i östra London nära Spitalfields Market och på Soho Square. I östra London ligger även deras eget rosteri, bara ett kvarter från kaféet. Där rostas utvalda bönor till egna blandningar. Rosteriet är öppet för alla som vill lära sig mer av den kunniga personalen.
• 26 Hanbury Street, nudeespresso.com

50 saker du inte får missa i London
Nude Espresso – ett av Londons minibryggerier.

40. Matperformance

GINGERLINE

Du köper en biljett, du håller dig mellan angivna tunnelbane­stationer kl 18.00, då du får ett sms med färdinstruktioner och matäventyret kan börja. Gingerlines matperformance består av tre vänner som sedan 2010 har experimenterat med mat och upplevelser i kombination, ett Wallmans salonger i miniformat. Kvällen kostar 50 pund inklusive fyrarätters meny med dryck. Tidigare teman har spänt från Casino Royal till gotiskt slott under den viktorianska eran. Alla gäster svär tystnadsed om var kvällen utspelat sig enligt arrangörens mantra – loose lips sink ships!
• Hemlig adress, gingerline.co.uk

50 saker du inte får missa i London
Gingerline är en tämligen hemlig matupplevelse.

41. Vintageshopping

BANG BANG

Istället för att kasta använda kläder så borde man kunna byta in dem? Det var tanken som ägarna till butiken Bang Bang gjort till sin business. De öppnade sin första butik i Fitzrovia år 2000, den finns kvar med ett tillskott i Soho. Det mesta är secondhand, fram­förallt märkeskläder men också en del kollektionsprover och andra udda grejer, skor och accessoarer. Allt är dock noga utvalt, helt och rent, i butiken i Soho hittar du både dam- och herravdelning. Lämnar du in något som faller dem i smaken får du antingen en voucher att byta in mot något i butiken eller cash rakt i handen.
• 9 Berwick Street, bangbang­, clothingexchange.co.uk

42. Nattamat

BRICK LANE BEIGEL BAKE

Londonborna behöver inte förlita sig på någon snabbmatskedja om det börja suga i magen mitt i natten. Då finns alltid Brick Lane Beigel Bake. Det av tradition runda, kompakta brödet som kokas innan det gräddas fylls här med salt biff eller rökt lax och cream cheese. Ugnarna står på dygnet runt och oavsett vad klockan är trängs hipsters, taxichaufförer, grannar och annat löst folk för att få sig en nygräddad macka, precis som det varit sedan 1977.
• 159 Brick Lane

43. Ostigt

LA FROMAGERIE

En delikatessbutik med allt möjligt gott i sitt särskilda ostrum, ett stort kylrum med ost från hela världen. För en inbiten ost­ätare kan detta bli en nästan religiös upplevelse, dofterna i rummet hypnotiserar och personalen guidar dig mer än gärna runt i smakriket. Butiken har även några bord för server-ing om du inte kan hålla dig från att hugga in på grejerna tills du kommit hem. Slå dig ner med ett glas vin och ta in en bricka ost, du är i gott sällskap.
• 2–6 Moxon Street, lafromagerie.co.uk

50 saker du inte får missa i London
Ta ett glas vin och en ostbricka på delikatessbutiken La Fromagerie.
50 saker du inte får missa i London

44. Swingin’ London

RIVOLI BALLROOM

Om du undrat hur swinging London egentligen var så ta dig till Rivoli Ballroom en lördags­kväll. Jive party är en helkväll med swingmusik från liveband och dj:s. I början av kvällen kan oerfarna swing­pjattar lära sig grunderna och sedan fylls kvällen på med folk i alla åldrar och nivåer. Lokalen må se ordinär ut från gatan men väl innanför dörrarna väntar kristallkronor, vinröda väggar och gulddetaljer, allt bevarat från 1950-talet.
• 350 Brockley Road, therivoli.co.uk44. Galleri

45. Galleri

BARTHA CONTEMPORARY

Ett kvarter bort från cirkusen vid Oxford Circus ligger oväntat nog ett nytt område för konst och gallerier. Gillar man moderna och minimalistiska uttryck ska man kika förbi Bartha Contemporary, ett litet galleri ägt av svensk-schweizaren Niklas von Bartha. Med tyngdpunkten på amerikanska och tyska konstnärer visar de icke-figurativ och konceptuell konst.
• 25 Margret Street, barthacontemporary.com

50 saker du inte får missa i London
Bartha Contemporary är ett läckert galleri med modern konst.

46. Pub

THE OWL AND THE PUSSYCAT

Går man runt på gatorna vid 17-snåret vilken dag som helst kan man lätt tro att London­borna inte har någonstans att bo – utan undantag är alla på puben. En utomordentligt trevlig sådan är The Owl and the Pussycat i Shoreditch som har älskvärda egenskaper som öppen spis för vinterbesök, stor bakgård för sommarmånaderna, blandad publik och kall öl. Bakgården har dessutom stor flirtpotential och är mycket populär året om.
• 34 Redchurch Street, owlandpussycatshoreditch.com

47. Matmarknad

MALTBY STREET MARKET

Är man det minsta intresserad av sådant man stoppar i munnen klingar Borough Market säker­ligen bekant. En bättre bevarad hemlighet är att de bästa aktörerna från den marknaden har knoppat av till en mindre, småskalig variant på lördagar – Maltby Street. Här finns små producenter som stolt bjuder ut sin ost, sitt kaffe och en och annan egenstoppad korv. Några ställen har små serveringar, missa inte Little Bird London Dry Gin som serverar rediga drinkar i gamla syltburkar, en utmärkt start på matshoppingen.
• Maltby Street, maltbystreet.com

50 saker du inte får missa i London
Maltby Street Market är en småhemlig matmarknad för gourmeter.

48. Spa

AT BLUEBIRD

Den som kom på idén med ett spa i en modebutik är uppenbart ett geni. Nyp lite i de exklusiva tygerna innan du sjunker ner i ett av de smakfullt inredda behandlingsrummen och snart ska även din hy påminna om siden och kashmir. Det finns ett brett utbud av behandlingar från topp till tå, du kan till exempel bli insmord i spirulina, honung och mjölk eller rött afrikanskt te. Harmonisk i själen och med rosor på kind kan du sen späda på den inre skönheten med några snygga plagg på vägen ut.
• 350 Kings Road, theshopatbluebird.com

50 saker du inte får missa i London
At Bluebird erbjuder både shopping och spa-behandling.

49. Vinyl

HAGGLE VINYL

Itunes och Spotify i all ära men vissa låtar ska höras på skrapig vinyl. Är det någonting du saknar i samlingen finns det nästan helt säkert på Haggle Vinyl i Islington. Med cirka 20 000 skivor i butiken med allt ifrån acid till opera kan man fastna många timmar bläddrandes bland skivor i backar, i högar, på golvet, i hörnen. Organisation är väl inte ett ord som regerar här inne men har man tid och intresse kan man ha väldigt kul i det här nostalgipalatset.
• 114–116 Essex Road, hagglevinyl.com

50. Trädgård

KEW GARDENS

Så mycket mer än en trädgård. The Royal Botanic Gardens har den största samlingen i världen av levande växter och ett herbarium med över sju miljoner olika arter. I ägorna ingår ett slott, ett museum, ett 5 000 m2 stort växthus och en trädtoppspromenad 18 meter ovan mark. Det finns också fyra olika re­stauranger och kaféer av olika slag och blir du frusen besöker du näckroshuset, ett växthus med damm, hög luftfuktighet och romantikfaktor.
• Richmond, Surrey, kew.org

50 saker du inte får missa i London
The Royal Botanic Gardens har världens största samling av levande växter.

Text: Maria Paulsson • 2013-09-30
RestipsStorbritannienLondon

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top