• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Ett dygn i Amsterdam

  Den kanaltäta huvudstaden är en riktig weekendfavorit men görs (nästan) lika bra på ett dygn.

  Guide: Ett dygn i Amsterdam
  En promenad från De Negen Straatjes till Westerpark bjuder på klassiska Amsterdam­miljöer med husbåtar, cyklar och långsmala hus.

  09.00 en historielektion

  Undvik köerna och var först på plats när Anne Frank-museet öppnar. Smidigast är att köpa biljetter på nätet (80 kr för vuxna). Museet ryms i annexet på Prinsengracht 263–267 där familjen gömde sig undan nazisterna mellan 1942 och 1944. Den gripande historien berättas genom utdrag ur Annes dagbok och
  intervjuer med personer som kände familjen.

  10.30 Boutiqueshopping

  En kvarts promenad från Anne Frank-museet ligger De Negen Straatjes (De nio gatorna), ett shoppingområde som sträcker sig mellan kanalerna Heren­gracht, Keizersgracht och Prinsengracht. Vintagebutiker trängs med trendiga kaféer, antikvariat och smyckesaffärer. Här finns märken som Kookai, Rika och Fred Perry.

  De Negen Straatjes, stans bästa shoppingområde.

  De Negen Straatjes, stans bästa shoppingområde.

  12.00 Sopplunch

  Hungrig? Titta gärna in på Wolvenstraat Restaurant, ett hipsterhak som serverar gott kaffe och rykande varm nudelsoppa för en rimlig slant. Deras egenblandade sambal oelek är snudd på en ensam anledning att gå dit.

  13.00 Parkhäng

  En promenad från De Negen Straatjes till Westerpark, ett par kilometer västerut, tar dig förbi klassiska Amsterdammiljöer med husbåtar, cyklar och långsmala hus. Passa på att ta en löprunda i parken, kika in på något av gallerierna eller slå dig ner i gräset och njut av folklivet.

  15.00 Kaffepaus

  Det gamla gasverket intill Westerpark är numera ett charmigt kultur- och kulinariskt centrum med konstutställningar, delikatesser och vinbarer. På Espresso­fabriek, Gosschalklaan 7, hittar du
  Amsterdams bästa kaffe. Välj mellan den lilla svarta eller en krämig cappuccino – och missa inte de smaskiga bakverken.

  Kvalitetskaffe på Espressofabriek.

  Kvalitetskaffe på Espressofabriek.

  16.00 Kryp in i biomörket

  Ett stenkast därifrån ligger biografen Ketelhuis, Pazzanistraat 4, som visar dokumentärer och europeiska arthouse-filmer. Vill du endast insupa atmosfären finns en servering med öl, vin och tapas. Filmprogrammet börjar vid 14-tiden och köket är öppet 17.30–21.00.

  18.30 holländska köttbullar

  Amsterdam är inte direkt känt för att vara ett kulinariskt resmål och vissa holländare verkar se mat mer som energikälla än upplevelse. Men visst finns det några guldkorn. Restuarangen Meatballs, Warmoesstraat 15, i Red Light District serverar köttbullar i alla varianter. Kombinera med grönsaker, gnocchi eller potatis. Snabb service, god öl och hyfsade priser.

  20.30 Ölstopp

  Det lilla krypinet In 't Aepjen på Zeedijk 1 är Amsterdams äldsta pub med snart femhundra år på nacken. Missa inte den holländska nationaldrycken genever som fortfarande serveras ur långsmala keramikflaskor. Hög charmfaktor!

  21.30 Dansa loss

  Sedan 1960-talet har klubben Paradiso på Weteringschans 16–18 lockat musikälskare från hela världen. Konserter, klubbkvällar och andra kulturevenemang avlöser varandra, och den ombyggda kyrkan är ett av Amsterdams hetaste natthäng.

  Du som läste det här kanske också är intresserad av:

  Amsterdams hetaste kvarter

  Amsterdam – stor cityguide

  Europas bästa shoppingstäder

  Vinterweekend med lyxkant

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!