Annons
Annons

Hur många av dessa klassiska städer har du besökt? Venedig står högt på mångas listor över vackra städer att besöka. Foto: Getty Images

Restips

11 klassiska resmål i Europa för romantik

Det vimlar av romantiska platser världen över, men det är något speciellt med Europas storstäder. Här är elva favoriter att beta av för romantiska middagar, charmiga gränder och vackra sevärdheter.

Text: • 2024-02-14 Uppdaterad 2024-02-14

1. Wien, Österrike

Vals, sachertårta & ståtliga palats

Kullerstensgator, hästvagnar, kaféer och klassisk musik. Vackra stadstorg och ståtliga palats. Wien är en av världens mest romantiska städer – en klassiker som aldrig går ur tiden. Ta en flodbåt på Donau eller slå dig ner på Hotell Sacher för en klassisk chokladsockerkaka som serveras med en klick fluffig vispgrädde bredvid. Missa inte att göra en utflykt till en av många vingårdar som omgärdar staden.

Istället för Wien: Salzburg – inte bara känt som Mozarts födelsestad utan också en plats där man bryggt öl i över 600 år.

2. Paris, Frankrike

Europas romantiska mittpunkt

Paris hyllas ofta som världens mest romantiska stad. Strunta i de klassiska sevärdheterna och utforska den franska stadens vackra sevärdheter, pittoreska kaféer och mysiga kvarter. En promenad längs med Seine är dock ett måste liksom de mysiga kullerstensgator i Montmartre. Missa inte den trendiga stadsdelen Belleville och den vackra parken Parc des Buttes-Chaumont. En dagsutflykt till slottet Versailles sluter den romantiska cirkeln.

Istället för Paris: Lyon – benämns emellanåt “världens gastronomiska huvudstad” – och alla vet ju att vägen till hjärtat går via magen.

Säga vad man vill om Paris, men här finns något för alla. Foto: Getty Images

3. Rom, Italien

Alla vägar går till Rom

Rom är en riktig klassiker med imponerande palats, antik historia, romantiska torg och kärlek i maten. Missa inte matprofilen Therese om att bo i Rom – “att gå runt i Rom är som att gå runt i en kärlekshistoria varje dag!” Bege dig till Trastevere om du är en foodie, till Monti för vintageshopping och den stora parken Villa Borghese för mysiga picknickar.

Istället för Rom: Valetta – en av de minsta huvudstäderna i Europa men fullspäckad med historia och charm.

Vem skulle du vilja ta med dig till Rom? Foto: Getty Images
Kärlekens stad Rom är som ett utomhusmuseum i stor förpackning. Foto: Getty Images

4. Prag, Tjeckien

Budgetromantik

Gör dig redo för en medeltida stadskärna, ölbryggerier, storslagna slott och mysiga kullerstensgator. Dessutom är mycket billigare än i andra storstäder i Europa, något som är extra lyxigt på semestern. Prag är dessutom en promenadvänlig stad med vackra byggnader liksom en perfekt bas för tågluffen – mysiga dagsutflykter väntar runt hörnet.

Istället för Prag: Belgiska staden Gent för vackra medeltidsmiljöer, mikrobryggerier och slingrande kanaler. Läs mer här.

Slå dig ner på någon av stadens ölträdgårdar i Prag. Foto: Getty Images

5. Florens, Italien

Konst, konst, konst

Italiens kanske vackraste stad bjuder på ståtliga piazzor, pittoreska kullerstensgator, romantiska rosenträdgårdar och mysiga restauranger. Gallerie degli Uffuzu är ett av världens äldsta konstgallerier med tavlor från Michelangelo och Botticelli. Strosa längs den gyllene bron Ponte Vecchio intill floden Arno och beundra den storslagna domkyrkan Duomo di Firenze. Romantiska renässansträdgården Giardino Boboli är en av Italiens mest kända trädgårdar medan närliggande rosenträdgården Giardino delle lockar med hundratals blommor och växter.

Istället för Florens: Lecce i Apulien för tankarna till Florens med sin rika arkitektur i barockstil. Läs om Apulien – roadtrip på Italiens klack.

Bege dig över floden Arno för vackra vyer över staden. Foto: Getty Images

6. Granada, Spanien

Vid foten av snöklädda berg

Ett besök i Granada är som att förlora sig i Tusen och en natt. De arabiska influenserna från det moriska riket som en gång hade sitt fäste i staden är tydliga. Den främsta symbolen är palatset Alhambra som ståtligt är placerat på en höjd, blickandes ner över staden. Dröm dig bort till en annan tid och värld bland denna vackra arkitektur, detaljerade inredning och flådiga trädgårdar. 

Istället för Granada: Sevilla – för välbevarad charm, vackra parker och ett vackert historiskt stadscenter.

Granada ligger i Andalucien i södra Spanien. Foto: Getty Images
Missa inte ett besök till palatset Alhambra. Foto: Unsplash

7. Venedig

Broarnas stad

Lyckas du besöka Venedig under sen höst eller tidig vår väntar romantik när den är som bäst eftersom det är större chans att du får njuta ostörd av tusentals turister. Är det första besöket? Gör det på riktigt! Åk på en gondoltur, beundra Markusplatsen och strosa över alla pittoreska broar som sträcker sig över staden.

Istället för Venedig: Franska Annecy kallas också för Alpernas Venedig och lockar med blomstrande kanaler, lokala franska ostar och en av Europas renaste sjöar.

Åk på en tur i en gondol eller strosa i gränderna längs kanalen i Venedig. Foto: Getty Images

8. Visby

Romantik på nära håll

Man måste inte åka långt för att uppleva romantiska platser. I Visby väntar den karaktäristiska ringmuren som omfamnar den medeltida sagostaden, vacker utsikt från Klinten, hantverksbutiker och mysiga restauranger. Sover gör du gott på värdshuset Lindgården vars innergård för tankarna till franska Provence. 

Istället för Visby: Romantiska trästaden Nora vars trähus byggdes på 1700- och 1800-talet. Läs om tre pittoreska trästäder här.

9. Kotor

Fjordlandskap i Medelhavet

Den Unesco-listade hamnstaden Kotor ligger vackert bevarad längst inne i Kotorbukten och är en romantisk semesteridyll som heter duga. Innanför stadsmuren väntar en labyrint av historiska gränder med butiker och restauranger, och den som tar trapporna till det gamla fortet belönas med fantastisk utsikt över det fjordliknande landskapet. 

Istället för Kotor: Dubrovnik (som du kan läsa om nedan) har gett Kotor sitt smeknamn “Lilla Dubrovnik”. Perfekt för dig som vill ha mer av skönheten!

Kotor ligger vackert belägen i en bukt som för tankarna till Norge, i Montenegro. Foto: Getty Images

10. Dubrovnik

Romantisk semesteridyll

Dubrovnik anses vara en av världens vackraste städer och är belägen på en klippig halvö vid Adriatiska havet. Här strosar du på den medeltida ringmuren, slingrande kalkstensgränder, sippar lokalt vin på små torg och badar i friskt, turkost vatten. Dessutom perfekt bas för dig som vill utforska övärlden.

Istället för Dubrovnik: Kroatiska kuststaden Sibenik – för sin vackra natur och rika kulturarv.

Strosa på muren som slingrar sig runt Dubrovnik. Foto: Getty Images

11. Amsterdam

Klassisk weekend

Få städer är så gemytligt trevliga som Amsterdam. En perfekt weekenddestination med fantastiska museum, bra kaféer, gallerier och barer och en fin stadskärna som är enkel att upptäcka till fots. Ta en mysig, kanalprydd promenad med sikte på trendiga kvarteret Jordaan och stanna till vid Brouwersgracht, den mest fotogeniska kanalen som med sina karakteristiska husbåtar inte gör någon besviken. Van Gogh-museet är ett måste och skulle du befinna dig här under våren väntar romantiska tulpanträdgårdar ett stenkast bort.

Istället för Amsterdam: Möt våren i Köpenhamn – perfekt cykelstad med ett bubblande restaurangliv, bra museum och mysiga kanaler.

Läs också:

Världens mest romantiska platser – hur bra koll har du?

Matprofilen Therese om att bo i Rom – “som en kärlekssaga”


Text: • 2024-02-14
RestipscityresaListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top