Annons
Annons
Ett tåg som åker och en person som vandrar

Vi listar 10 vandringar i Europa du kan ta tåget till. Foto: Rhätische Bahn/Max Galli & Daniel J Schwarz/Unsplash

Europa

10 fantastiska vandringar i Europa du kan ta tåget till

Att vandra på semestern är populärt. Varför inte toppa vandringsresan med att resa på räls hela vägen dit? Vi har valt ut tio natursköna favoriter i Europa som du kan ta tåget till!

Text: Per J Andersson • 2022-11-29 Uppdaterad 2022-11-29

1. Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Promenad runt tyska Tågtoppen

Att ta tåget till ett berg som i översättning heter Tågtoppen låter nästan för bra för att vara sant. Men ibland överträffar verkligheten dikten. Med fördel stannar du på nervägen i München och upplever museerna, kaféerna, torgmarknaden Viktualienmarkt och stadsparken Englischer Garten innan du sätter dig på regionaltåget som efter 1 tim och 20 min rullar in i Garmisch-Partenkirchen. Checka in på ett av de små pensionaten innan du fortsätter med Zugspitzbahn som tar dig rälsvägen ända upp till glaciären på Zugspitze på närmare 3 000 meters höjd.

Här uppe kan du gå på guidad glaciärvandring eller åka kälke så att sommarsnön sprutar, innan du tar tåget ner och vandrar de sju kilometerna runt Eibsee, som ligger vid bergets fot. Starta gärna vandringen tidigt medan de andra vandrarna ännu sover och sjön ligger spegelblank och reflekterar bergen. Ta med matsäck till picknick eller ät på någon av restaurangerna som kantar sjön. Sugen på längre sträckor? Gå då runt hela massivet. Från Garmisch vandrar du genom Partnachklyftan till Klais eller Mittenwald.

Nästa dag fortsätter du till Leutaschdalen. Dag tre vandrar du på Ganghoferleden upp till de alpina betesmarkerna i Ehrwalder innan du tar linbanan ner och fortsätter till Ehrwald. Fjärde dagen vandrar du upp till foten av Zugspitze och får magnifik utsikt över Eibsee, innan du tar tåget tillbaka till Garmisch.

Läs mer på zugspitze.de

Vandra runt den kristallklara sjön Eibsee vid foten av berget Zugspitze. Foto: Jonas Allert/Unsplash

2. Val Gardena & Val di Fassa, Italien

Dolomiternas taggiga berg

Vandringen i Dolomiterna i trespråkiga Sydtyrolen gör vem som helst kulturellt förvirrad. Befinner jag mig i Österrike eller i Italien? Val Gardena står det på kartan, men de som bor här säger hellre Grödnertal och pratar tyska. Inte så konstigt. Fram till första världskriget tillhörde den idag italienska dalen Habsburgska riket.

Ta tåget söderifrån från Milano via Verona eller norrifrån från Innsbruck till Ponte Gardena, där det regelbundet går bussar upp i dalen. Bo på pensionat i någon av de tre byarna Selva, Santa Cristina och Sankt Ulrich. Varje morgon tar du liften upp och vandrar på bergskammen. En favorit är Sassolungomassivet runt och därefter ner över ängarna på högplatån Alpe di Siusi. Du kan också ta lokalbussen till Plan de Gralba eller Passo Sella och börja vandringen där. Eller fortsätta till Canazei i granndalen Val di Fassa och ta linbanan upp till många fina leder.

Matsäck? Knappast nödvändigt! Längs de välskyltade vandringslederna är det aldrig långt till nästa rifugio/ hütte med långa menyer, espressomaskin och vinkällare. Istället för att bo på pensionat i dalen och göra dagsvandringar kan du också sova över på bergsstationerna. Missa inte Rifugio Toni Demetz som har ett spektakulärt läge på 2 700 meters höjd i Gruppo del Sassolungo.

Läs mer: Vandra i Dolomiterna: På äventyr i storslagna berg

Sassolungomassivet och ängarna på högplatån Alpe di Siusi är en favorit i Dolomiterna. Foto: Giovanni Nicolini/Unsplash

3. Salzburgland, Österrike

Vandra bland vattenfall

Kommer du norrifrån tar du ÖBB:s nattåg från Hamburg till Wels där du tidigt på morgonen byter till regionaltåget som på bara en timme kör dig till Salzburg. Bo och utforska Mozarts födelsestad, frossa i mozartkugeln och drick öl i ölhallen Augustiner Bräu i klostret Mülln.

Varje dag tar du bussen eller tåget till en ny vandring. Testa den tre timmar och åtta kilometer långa vandringen till Krimmlerfallen i nationalparken Hohe Tauern nära Zell am See. Även Sigmund Thun Klamm med alla sina vattenfall vid intilliggande Kaprun är en favorit. Här kan du passa på att ta linbanan upp på Kitzsteinhornglaciären och åka utförsskidor mitt i sommaren.

En annan dag tar du dig till Radstädter Tauern nära Kleinarl och vandrar till Toppenkar See. Därefter kan du korsa gränsen till Tyskland och komma till kurorten Berchtesgaden och nationalparken med samma namn. Här finns många fina vandringsleder med vattenfall – och här ligger Örnnästet, alltså Hitlers sommarhus.

Därefter fortsätter du med vandringar till Gollinger, Dachser, Plotz, Liechtensteinklamm med flera vattenfall – Salzburgs turistbyrå har på sin sajt en lång lista. Du kan vandra och förundras i veckor om orken och lusten räcker till.

Läs mer på salzburgerland.com.

Gör dig redo för en naturlig dusch vid Krimmlerfallen i nationalparken Hohe Tauern. Foto: Daniel J Schwarz/Unsplash

4. Engadindalen, Schweiz

Dagsturer med guldkant

Från Zürich tar du tåget till Chur och hoppar på det näpna lilla bergståget som tar dig upp till Engadindalen och Samedan, Sils, Corvatsch, Muottas Muragl och St Moritz, byar där den europeiska bergsturismen föddes. Dalen är full av minnen från besökande kungligheter från europeiska slott, liksom ryska tsarfamiljen, shahen av Iran och emiren av Qatar. Och av överdådiga och anrika palatshotell med tinnar och torn – som Kulm, Kempinski och Badrutt Palace – vilket får byn St Moritz att se ut som en sagofantasi.

Här finns ett nätverk med 60 mil av vandringsleder. Det är bara att välja och vraka. Ovanför det anrika hotellet Waldhaus i Sils hittar du flera enkla, kortare vandringar. Mer utmanande är leden mellan Samedan via Val Champagna till Muottas Muragl och från Maloja över Lunghin-passet till Casaccia, för att bara nämna ett fåtal. När du vandrat klart fortsätter du med bergståget från dalen ner till Tirano i Italien.

Läs mer om bergstågen på rhb.ch.

Schweiz är som gjort för en semester med tåg och vandring. Foto: Rhätische Bahn
Ta tåget till Engadindalen som bjuder på flera storslagna vandringar. Foto: GettyImages

5. Chamonix, Frankrike

Vandring med glaciärutsikt

Från Paris, Lyon eller Genève tar du tåget till Saint-Gervais-les-Bains där du byter för den sista vackra tågsträckan upp till Chamonix. Här vid foten av Mont Blanc finns förstås mängder av vandringar att göra. Du lär inte vara ensam längs leden. Chamonix är mer besökt på sommaren än på vintern, så undvik helst semestermånaden augusti.

Börja med att ta Aiguille du Midi-linbanan upp till 3 842 meters höjd för att njuta av utsikten. Åk sedan ner till mellanstationen Plan d’Aiguille och gå på den sick-sackande träbron tillbaka ner till Chamonix (3 tim) eller traska till Mer de Glace (tar också 3 tim) och ta tåget därifrån (Chemin de fer du Montenvers) ner till byn.

Eller vandra i Berarddalen, spana in stenbockar och murmeldjur och ät lunch på bergsstationen Pierre a Berard. Därefter tar du bussen genom tunneln under Mont Blanc till Aosta (1 tim 40 min) i den italienska dalen med samma namn och hoppar på tåget för att fortsätta ner till Medelhavet. Kanske en avstickare upp till Cervinia för att vandra intill Matterhorn/Monte Cervino?

Utgå från Chamonix vid foten av Mont Blanc för ett stort utbud av vandringar. Foto: Marc Sendra Martorell/Unsplash

6. Hardangervidda, Norge

Grannlandsvandra på högplatån

Ta tåget till Oslo, ät räkor på Aker Brygge, imponeras av det modernistiska operahuset och besök det nya Munchmuseet. Ta sedan tåget på den legendariska Bergensbanan till Finse. En tågsträcka som bjuder på flera storslagna vyer. Ät middag och övernatta på fjällstationen vid foten av Hardangerjökulen innan du nästa dag ger dig ut på den tio mil långa vandringen till Mogen. Det fixar du förstås inte på en dag. Nej, du får övernatta i Kraekkja, Heinseter, Rauhellern och Lågaros innan du är framme. Flera av fjällstugorna har restaurang som serverar trerättersmiddagar.

Från Mogen tar du sedan M/B Fjellvåken II över höghöjdssjön Mosvatn till Skinnarbu, en av Norges vackraste båtfärder. Därifrån taxi till Rjukan där det finns en buss som tar dig tillbaka till Oslo. Eller så gör du tvärtom, alltså börjar med att ta dig till Skinnarbu, vandrar till Finse och där hoppar på Bergensbanan och åker ut till Atlanten. Eller byt tåg i Myrdal och ta Flåmsbanan ner till Auerlandsfjorden, en av världens vackraste tågresor tätt intill stupande berg och plaskande vattenfall.

Läs mer på hardangervidda.com och visitnorway.se.

Ta tåget på Flåmsbanan ner till Auerlandsfjorden. Foto: GettyImages
Från utsiktsplatsen Stagastein har du bästa vy över Aurlandsfjorden. Foto: GettyImages

7. Oude Schoorlse Zeedijk, Nederländerna

Platt men vackert

Vandra i platta Nederländerna med Amsterdam som bas. Kan det vara något? Jo, det tycker vi. Ta tåget från Hamburg till den nederländska storstaden (byte i Osnabrück) och passa på att utforska stan innan du ger dig ut på vandring. Missa inte van Gogh-museet, de bruna kaféerna i kvarteren Jordaan med bitterballen (panerade köttbullar, tilltugg till ölen/vinet) och de indonesiska krogarna med minnen av imperium och rijsttaffel.

Ta sedan tåget upp till Schagen (58 min) eller Den Helder (1 tim 17 min) och upptäck området som ligger inklämt mellan stränderna och tulpanfälten. Vandra ut mot stranden och sikta på Sint Martenszee och Petten an Zee. Stranden är inringad av gräsklädda dyner och har finkornig sand som blandats med bleka snäckskal. Därefter vandrar du på skyddsvallen, alltså Oude Schoorlse Zeedijk, och upplever en värld som känns mer holländsk än i dina förutfattade meningar om landet: frodigt grönt gräs, kanaler, husbåtar, fågelsjöar, väderkvarnar och betande får. Från vallen får du utsikt över hela härligheten.

Läs mer på visitschagen.nl.

Vidsträckta stränder i Nederländerna. Petten an Zee är ett tips! Foto: GettyImages

8. Hærvejen, Danmark

Dansk kustvandring

Allt som glimmar i vandrarens ögon är inte berg. Även platta Jylland lämpar sig för långa natursköna vandringar. Vandringsleden Hærvejen tar dig hela vägen från Hirtshals eller Fredrikshamn till Padborg på gränsen till Tyskland. Men det är lite väl långt, tycker vi och föreslår en kustnära vandring på norra Jylland.

Ta färjan från Göteborg till Fredrikshamn och tåget vidare via Hjörring till Hirtshals (1 tim 37 min). Här börjar en av de två nordliga grenarna av leden som tar dig till Lønstrup och vidare till Thise, Blokhus, Tranum, Fjerritslev och slutligen Løgstør. Det blir 127 kilometer som du i lugnt tempo klämmer på sex dagar, då med dagsetapper på mellan 18 och 27 kilometer. Givetvis kan du, om du orkar, forcera och vandra en dubbelsträcka någon av dagarna.

Förbered dig på höga himlar, vida hedar, gräsbevuxna sanddyner, ståtliga fyrar och vita kalkstenshus. I Hirtshals börjar du med besök på Nordsøen Oceanarium, Nordeuropas största akvarium med 7 000 fiskar att beskåda. Du bor billigt på den här vandringen. Längs hela Hærvejen finns 18 härbärgen för vandrare jämnt utspridda, inspirerade av pilgrimsrutten till Santiago de Compostela i Spanien. Bara 100 danska kronor per natt kostar det.

Glöm inte att boka i förväg! Vill du lyxa till det kan du någon av nätterna checka in på ett hotell med duntäcken och överdådig frukostbuffé, förslagsvis Strandhotellet i Blokhus, dit du kommer på eftermiddagen på tredje dagens kustvandring.

Den lilla fiskebyn Lønstrup är omgiven av karg och orörd natur. Missa inte ett besök vid fyren Rubjerg Knude. Foto: Oleksandra Tsvihun

9. Decin, Tjeckien

Lilla Schweiz i Böhmen

Ta tåget till tyska Dresden. Åker du i maj eller september är Snälltågets Berlintåg förlängt och går hela vägen Stockholm–Dresden utan byte. Härifrån är det bara ett kort hopp med tåget till tjeckiska Decin (44 min) som ligger vid Elbeflodens strand. Besök 1700-talsslottet där Chopin skrev Decin-valsen och pigga upp dig med en kopp kaffe på resenärskaféet Kafe Na Mape (tapetserat med världskartor).

Området var tidigt populärt bland konstnärer och författare, bland andra danske sagofabrorn HC Andersen. Det var kulturfolket som döpte regionen till Böhmen-Sachsiska Schweiz. När du står och blickar ut över nejden fattar du varför. Det är ett säreget landskap att vandra i, där sandstenen har formats till fantasieggande formationer. Ta tåget till Hrensko (18 min) som ligger inklämt bland klipporna och vandra till Pravcická Brana, Europas största och garanterat vackraste naturliga stenbro.

Vandringslederna är många, både på den tjeckiska och den tyska sidan av gränsen. På tyska sidan vandrar du till klippformationen Bastei med den gamla sandstensbron och den makalöst vackra klippstaden. Efter avslutad dagstur går du till någon av Decins mysiga ölstugor och sippar på en mörk tjeckisk lager – eller varför inte raka vägen till källan, det vill säga mikrobryggeriet Nomád, och testar någon av deras humletunga ölsorter.

Läs mer: Cykel och vandring i Tjeckien – upptäck nationalparken Böhmiska Schweiz

I Decin har sandstenen har formats till fantasieggande formationer. Foto: GettyImages

10. Zakopane, Polen

Strövtåg i Tatrabergen

Ta färjan från Nynäshamn eller Karlskrona till Gdansk– Gdynia och därifrån tåget till Kraków (5 tim 15 min). Efter några dagars irrande i Krakóws välbevarade gamla stad och de spännande judiska kvarteren i Kazimierz tar du tåget till Zakopane (3 tim).

Zakopane är en bra bas för vandringsäventyr. Minibussar tar vandrarna till flera olika leder. Vandra upp på berget Kasprowy Wierch (1 987 meter) och njut av panoramat över Tatrabergen. Om du vill spara knäna tar du linbanan ner. Du kan återvända till Zakopane varje kväll, men du kan också övernatta i bergshyddor och vandrarhem, exempelvis i Dolina Peciu Stawów Polskich (Dalen med de fem polska sjöarna).

Vandringslederna i Beskid Slaski tar dig till berget Barania Góra (1 220 meter) där Polens längsta flod, Wisła, har sin källa. En riktig långvandring blir det (fem dagar) om du går från Zwardon via Wielka Rajcza, Przegibek, Wielka Rycerzowa och Krawców Wierch till Rajcza.

Vad passar bättre efter en heldag i bergen än en rejäl polsk middag på fina kulturarvskrogen Drukarnia Smaku Cristina i Zakopane?

Läs mer på discoverzakopane.com och bazatatry.com.

Ta tåget till polska Zakopane för vandringsäventyr i Tatrabergen. Foto: Tom Jur/Unsplash
Låt Zakopane bli din bas eller övernatta i bergshyddor i området. Foto: Wojciech Portnicki/Unsplash

Text: Per J Andersson • 2022-11-29
EuropaRestipsTågresorVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen