• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kroatien: Matresa genom vackra Istrien

  Istriens historia är skriven i blod. Men Istrien är också en av Kroatiens vackraste platser. Vi lämnade kusten och utforskade halvön som delas av tre länder.

  Kroatien: Matresa genom vackra Istrien
  Istriska irrfärder. Foto: Linda Gren

  Vi hänger på Grota. Nästan alla andra restau­ranger i Rovinj är turistfällor enligt vår nyfunna vän Mihaela Medic som sitter bredvid oss. Men så finns det små hak som gör eget vin på familjevingården, dit stammisar kommer redan vid sju på morgonen. Som Grota.  

  – Man kan komma hit utan någon vän, man hittar nya här, garanterat, fortsätter Mihaela. Männen i baren pratar gammal italienska, en dialekt på utdöende. Lilla Grota berättar mycket om Istrien på sina få slitna kvadratmeter, förstår vi långt senare.  

  Istrien, Kroatien. Matsafari i Rovinjs historiska centrum.

  Matsafari i Rovinjs historiska centrum.

  En tidig morgon när varken Grota, resten av Rovinj eller havet ännu vaknat utan ligger slumrande stilla lämnar vi kusten. Kör norrut på vindlande vägar tillsammans med en blånande dimma som suddar ut konturerna på landskap och byar. Igår kväll när vi tog vårt sista glas vin på Grota lade vi kartan på bardisken, drog fingret över den och stannade inte förrän vi var så långt från den hektiska kusten som det var möjligt. 
  Ser bra ut, sa Mihaela, åk dit ni. Så nu är vi på väg mot halvöns nordöstra del. Mot det bergiga gränslandet där Kroatien och Slovenien möts, heller inte långt från nordöstra Italiens gränsland. Istrien. På kroatiska och slovenska Istra, på italienska Istria. Viktigt, för här talar man alla tre språken. Skyltarna är på kroatiska och italienska. Vi studerar kartan. Motovun är också Motona, Pazin, Pisino, Buzet är Pinguente. 

  Istriens band till Italien är skrivna i blod. Historien om de istriska italienarna är historien om en av Europas stora tvångsförflyttningar, den istriska diasporan omfattar flera hundra tusen istriska italienare som tvingades överge sina hemtrakter och hitta en framtid, främst i spridda delar av Italien där de härstammat från tidigare. Idag bor ungefär tjugotusen italienare kvar i Istrien. 

  Reportaget fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!