• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i New Orleans – ett dygn i den amerikanska söderns kulturmetropol

  Att bara spendera ett dygn i New Orleans är egentligen galenskap. Söderns kulturella metropol är värd minst en vecka. Men vill du maximera upp­levelserna på kort tid listar vi några givna stopp!

  24 timmar i New Orleans – ett dygn i den amerikanska söderns kulturmetropol
  Napoleon House. Ärevördigt barhäng. Foto: Johan Marklund.

  08.00 Morgon vid Mississippi

  New Orleans är inte en morgonpigg stad. Tidig morgon medan såväl locals och turister sover är den bästa tiden att uppleva skönheten i French Quarter. Vandra bland de snirkliga husen i de gamla kvarteren, som senare på dagen och kvällen förvandlas till lite av en turist-fälla. Fortsätt ut mot Mississippi-floden där det finns en gångväg som är perfekt för en joggingrunda eller promenad längs den mytom-spunna floden.

  09.00 Frukostmacka 

  Stadens signatursmörgås är po'boy, en jätte-baguette som fylls med friterade ostron eller andra godsaker. Den skippar vi idag och satsar istället på en muffaletta. En macka med italienskt ursprung som sägs ha skapats på Central Grocery (923 Decatur- St) i French Quarter. Mackan är en välpackad godbit fylld med bland annat salami och oliver. En muffaletta räcker med lätthet till två personer och kostar 17,95 dollar. Häng på låset då butiken öppnar för att undvika köer!

  Få städer förknippas så mycket med musik som New Orleans.

  Få städer förknippas så mycket med musik som New Orleans.

  11.00 Rullande sightseeing

  Hyr en cykel från någon av de många uthyrarna i French Quarter och ger dig ut på sightseeing. Att cykla i New Orleans funkar prima, staden är platt och inte överdrivet stor. Dessutom saknas vettig kollektivtrafik. Första stoppet blir mysiga Faubourg Marigny, norr om French Quarter. Här hittar du mycket ögongodis i form av vacker arkitektur. Gulliga kåkar målade i karibiska pastellfärger. Man vill flytta in på stört i varenda kåk. 

  12.00 Down in the Treme

  Via Marigny rullar du in i Treme, känt från tv-serien med samma namn. Treme är USA:s äldsta afroamerikanska distrikt. Också här finns mycket sköna hus. På Congo Square brukade slavarna samlas på sin lediga dag. Här fick de spela musik tillsammans vilket inte var tillåtet i övriga Södern. Afrikanska rytmer blandades med indianska seder och europeisk finkultur. Congo Square brukar pekas ut som jazzens födelseplats. 

  Missa inte: Att matcha in ditt besök med någon av New Orleans många festivaler.

  Missa inte: Att matcha in ditt besök med någon av New Orleans många festivaler.

  13.00 Gå över lik

  Att besöka en kyrkogård kan tyckas vara en morbid syssla men är avkopplande och känns aldrig så rätt som i New Orleans. Den mest kända är St Louis Cemetary no 1, där voodoodrottningen Marie Laveau sägs ligga begravd. St Louis Cemetary kan bara besökas i sällskap av en officiell guide. Vandra mellan de mossbelupna gravstenarna och känn stämningen.

  Spöklik sightseeing på kyrkogård.

  Spöklik sightseeing på kyrkogård.

  15.00 Magazine Street

  Ta en taxi ner till Magazine Street, en ultralång shoppinggata där lyxiga antik- och vintageaffärer blandas med pantbanker och snabbmatshak. Ta vägen via St Charles Avenue i Garden District på hemvägen. Den breda avenyn är kantad av stora ekar och grandiosa bostäder. Här kan du även hoppa på den berömda spårvagnen, St Charles Streetcar, som tar dig tillbaka till staden. Spårvagnslinjen startade 1835 och är den äldsta spårvagnslinjen som fortfarande är i bruk. 

  17.00 Fördrink i French Quarter

  Tillbaka i French Quarter glider du in på ärevördiga Napoleon House (500 Chartres St). En av stadens mest klassiska vattenhål, med vitklädda kypare, slitna väggar och gamla oljemålningar. Varför inte beställa en sazerac, en klassisk cocktail som uppfanns här i New Orleans.

  St Charles Streetcar – kollektivtrafik med klass.

  St Charles Streetcar – kollektivtrafik med klass.

  19.00 BBQ i Bywater

  Stadsdelen Bywater som tar vid norr om Marigny bjuder på en lågmäld bykänsla. På senare år har området blivit populärt bland yngre. Tågräls går förbi pastellfärgade trähus med snickarglädje på lugna gator. Öde-tomter och telefonstolpar med duvor på ledningarna. Folk sitter på sin front porch och småpratar. På The Joint (701 Mazant St) äter du brisket med potatissallad- och coleslaw. Barbeque är normalt inget som förknippas med New Orleans och Louisiana, i samma utsträckning som i övriga Södern, men The Joint är ett rekordeligt bbq-hak.

  21.00 Barrunda i Bywater

  Gör ett besök på Bacchanal (600 Poland Ave) där den romantiska trädgården är upplyst av kulörta lyktor. Härlig atmosfär, och livejazz utomhus varje kväll. Satsa på ost och ett glas rött från den digra vinlistan. Fortsätt sedan ett par kvarter bort till Vaughan's Lounge (800 Leseps St) en klassisk New Orleans-sylta, fallfärdig men med mycket karaktär och karaktärer. Har ofta livemusik, och en välfylld jukebox.

  Janet Krenkel är bartender på Vaughan’s Lounge.

  Janet Krenkel är bartender på Vaughan's Lounge.

  23.00 Bästa musikgatan

  Tillbaka i Marigny är kvällen i full gång på Frenchmen Street. Många av stadens bästa jazzklubbar finns samlade på denna korta gatstump. Musiken ljuder ut på gatan så det är bara att glida in där du känner för. Artisterna som spelar på gatorna och inne i barerna kan vara allt från highschoolungdomar till gamla ärrade musiker. Bristen på ålderssegregation känns typisk för New Orleans och även i publiken råder blandade åldrar. Maison, Snug Harbor och The Spotted Cat är tre bra ställen. 

  Lindy-hop inne på The Spotted Cat, Frenchmen Street.

  Lindy-hop inne på The Spotted Cat, Frenchmen Street.

  01.00 Beryktad bargata

  Många turister i New Orleans lämnar aldrig stadens mest beryktade bargata Bourbon Street. Det är lite sorgligt med tanke på hur mycket annat som staden har att erbjuda. Men självklart ska man kolla in det karnevalliknande spektaklet där stil och smak inte existerar. Efter några varv på gatan tar du en sängfösare på Jean La Fittes Blacksmith Bar (941 Bourbon St). Belysningen är skum som på en sjömanskrog och loungepianisten sjunger hellre än bra. Stället skryter med att vara USA:s äldsta publokal, huset tros vara byggt under tidigt 1700-tal. Typ stenåldern, med amerikanska mått!

  Bourbon Street. Beryktad turistfälla som tyvärr är det enda som många turister ser av New Orleans.

  Bourbon Street. Beryktad turistfälla som tyvärr är det enda som många turister ser av New Orleans.

  Missa gärna!

  Hotell. Att bo på hotell är dyrt i New Orleans och man får relativt lite för pengarna. Att hyra ett hus eller ett rum i ett gulligt hus i mysiga kvarter som Marigny eller Bywater rekommenderas. Gärna med en liten porch där du kan sitta och snacka med folk som glider förbi på gatan som vore du en äkta local. Kolla utbudet på t ex airbnb.com.

  Missa inte!

  Festivaler. Under våren avlöser festivalerna varandra i New Orleans. Mardi Gras i mars, Jazz Fest och French Quarter Festival i april är några av de största. Dessa lockar besökare från hela världen så vill du besöka någon av festivalerna bör du boka boende tidigt. Föredrar du lugn och ro är perioderna mellan festivalerna å andra sidan den tid på året då staden är som lugnast.

  I New Orleans skippar du med fördel hotellen.

  I New Orleans skippar du med fördel att bo på hotell.

  Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler inspirerande artiklar om resor i ditt flöde.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!