• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Husbilssemester i Storbritannien: Från Wales till Lake District

  Vi hade i alla fall tur med vädret. Nej, inte ens det. Men husbilssemestern blev trots det en succé. Från karga Wales, genom blöta trollskogar och kitschiga nöjesparker till Lake District. Trodde aldrig jag skulle säga det: husbil, javisst!

  Husbilssemester i Storbritannien: Från Wales till Lake District
  Vi hade i alla fall (inte) tur med vädret. Foto: Pernilla Sjöholm

  Har du svalt en peng? 

  Dottern nickar panikslaget på parkeringen utanför frisören där vi precis skaffat semester­frisyrer. Hon pekar mot halsen, grimaser­ar och tårarna rullar stora nerför kinderna. Om 13 timmar lyfter planet mot Manchester och istället för att komplettera packningen styr vi om bilen mot barn­akuten. Vita rockar, skärmar som blinkar och röntgen. 

  – Pengen kommer att landa den naturliga vägen, förklarar läkaren efter fyra timmar. 

  Och kanske var det just den här upplevelsen som räddade hela semestern. För visst hade vi känt vissa tveksamheter inför att spendera en vecka på 14 kvadrat tillsammans med de omaka systrarna Astrid, 6 år, och Klara, 2 år. Men nu hade det liksom kunnat vara så mycket värre. Kanske hade vi fått ställa in alltihop. Kanske hade någon dött. Så att bråka om otydliga färdbeskrivningar, extra varv i rondeller, tappade glassar eller väderprognosens envisa nederbörd var liksom inte lika aktuellt. Det fanns alltid något mörkare att jämföra med. 

  Uppför i nationalparken Snowdonia i Wales. Foto: Pernilla Sjöholm.

  Vi hade alltså beslutatoss för chansningen husbilssemester i England, medan släktens semesterhus med pool i Spanien snällt fick vänta. Det kunde lika gärna bli succé som fullständig katastrof. Vinna eller försvinna.

  Den planerade ruttengick från Manchester till Wales vilda kust, tillbaka genom förtrollande regnskog mot Englands kulliga landsbygd med bohemiska byar. Nordväst igen mot kitschiga badorten Blackpool, för att avsluta vid Windermeresjön, ett av de större vattenhålen i Lake District.

  Men oturslistan skulle visa sig fyllas på. 

  Flyget landar visserligenenligt tidtabell i Manchester. Men inte väskorna. Bilbarnstolarna och den nyinköpta dubbelvagnen är kvar i mellanlandningens Köpenhamn. Tror de. Med alltför få sovtimmar i handbagaget är sammanbrottet nära hos samtliga familjemedlemmar. Men vi biter ihop. Efter pappersarbetet blir vi upplockade av hyrbilsföretaget vars lyxiga variant av husbil ska bli till vårt hem kommande veckan.

  Våtdräktsbad i Windermeresjön, som är granne med campingen Hill of Oaks. Foto: Pernilla Sjöholm.

  Med skakig gaspedal går färden ut på vänster sida. Första etappen tar oss från en industriförort, via semester­orten Llandudno, mot Islawrffordd Caravan Park alldeles intill den walesiska kusten. Våtdräkterna är packade och havsbad inplanerat. Däremot inte lågvatten och storm. Kvällspromenaden är allt annat än harmonisk. 

  Landskapet vilt, vackert och oändligt. Campingens stationära mintgröna husvagnar, med trädgårdstomtar, porslinskatter och pedantiska blomsterarrangemang känns som ett surrealistiskt inslag. Hinner med en efterlängtad pint på områdets finrestaurang innan dörrarna slår igen och husbilen är vår enda tillflykt. 

  Morgonen därpå vaknar vi till vårt eget sarkastiska mantra: "Vi hade i alla fall tur med vädret." Nej, inte det heller. Porslinet skallrar, regnet smattrar hårt mot takfönstren och bilkroppen rör sig med kastvindarna. Vi inser att det här kommer att bli en arbetsam semestervecka där mungiporna inte kommer hållas upprätta för egen maskin.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!