• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 dagsutflykter på Färöarna – mat, vandring och maffiga vattenfall

  Med hyrbil och färja hinner man uppleva mycket på ett par dagar, Här är några populära upplevelser inom nära räckhåll från huvudstaden Torshamn!

  10 dagsutflykter på Färöarna – mat, vandring och maffiga vattenfall
  Dags att upptäcka Färöarna. Här är tio dagsutflykter från huvudstaden Torshamn. Foto:GettyImages/pixdeluxe

  Mykines

  Ön som ligger längst västerut är populär bland vandrare och fågelskådare och känd för att vara en av de vackraste. Boka färjebiljett i förväg (ssl.fo), det går bara ett par avgångar per dag och de är väldigt populära. Vid dåligt väder så ställs turerna ofta in. Ett par dagar i veckan körs även helikopterturer (atlantic.fo).

  Vackra Mykines. Foto: GettyImages

  Gjogv

  En av de vackraste byarna på Färöarna ligger isolerad på den nordöstra kusten av ön Eysturoy. Byn är om inte annat värd att åka till på grund av bilvägen över Färöarnas högsta berg, här bjuds på exceptionellt sköna panoramavyer.

  Kirkjubøur

  Bildskön och urgammal by som en gång i tiden var Färöarnas religiösa centrum. Byns dragplåster är den taklösa katedralen från 1300-talet samt ett av de äldsta trähusen i Europa som är bebott av samma familj sedan många generationer tillbaka.

  Gjogv. Foto: GettyImages

  Nolsoy

  Båtturen till lugna och bohemiska Nolsöy tar bara 20 minuter från Torshamn. Här kan man besöka den kände fågeluppstopparen Jens-Kjeld Jensen, slinka in på rockklubben Maggie's och haka på en guidad tur till världens största koloni av stormsvalor. 

  Traelanipa

  Den blanka sjön som ligger precis där ett maffigt vattenfall rinner över en klippa rakt ner i havet är nästan för fint för att vara sant. Hit kommer man via en timmes vandring från bilvägen.

  Vackra Nolsoy, ett stenkast över vattnet från Torshamn. Foto: Johan Marklund

  Traelanipa. Foto: Johan Marklund

  Gasadalur

  Innan tunneln byggdes fanns ingen bilväg till Gasadalur men sedan 15 år tillbaka är det lätt att besöka byn som är känd för det magnifika vattenfallet Mulafossur. På vägen hit passerar du även söta minibyn Buor.

  Koks

  Stället som får foodies världen över att vallfärda till Färöarna är mer än en restaurang, det är en upplevelse för alla sinnen. Bara att ta sig till Koks är ett litet äventyr. Ligger naturskönt uppe bland bergen, cirka 20 minuter med bil från Torshamn. Belönades nyligen med två stjärnor i Michelinguiden.

  Foto: Johan Marklund

  Saksun

  Byn Saksun, en handfull grästäckta hus kring en kyrka, ligger vid en majestätisk lagun och är ett populärt stopp för turister, men likväl ett väldigt vackert sådant. Trots att det är en väldigt isolerad plats går det att ta sig hit med bil, men ännu mer njutbart är att göra den tre timmar långa hajken från byn Tjörnuvik.

  Kalsoy

  Stig upp tidigt för att ta dig med bil till Klaksvik (Färöarnas näst största stad) och fånga dagens första färja till avlånga ön Kalsoy. Vandringsturen till Trollanes med bedårande utsikt över fyren Kallur är en av de mest ikoniska dagsturer som öriket kan erbjuda.

  Vandring på Färöarna är aldrig trist, speciellt inte på ön Kalsoy. Foto: GettyImages

  Vestmannaklipporna

  Vill man uppleva Färöarna från havet är en båttur längs de lodräta och skyhöga Vestmannaklipporna en favorit. Vore det inte för det kyliga klimatet kunde man tro att man befann sig någonstans i Filippinerna. Klipporna är vida kända för sitt fågelliv, även om antalet lunnefåglar har minskat drastiskt de senaste åren. Bokas på puffin.fo.

  Maffigt värre. Foto: Johan Marklund

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!